Kategori: Nyhet
Datum:

Årets HRF-inspiratörer är… HRF-föreningen i Lund!

Leende kvinna i vit t-shirt och glasögon.
Marie-Louise Andersson, HRF Lund

Årets HRF-inspiratörer 2020 finns i Lund! Föreningen har ”djup i engagemanget och en imponerande bredd i programmet, där hörselsmart kunskap förenas med sprudlande kreativitet”, skriver förbundsstyrelsen i sin motivering till priset på 10 000 kronor.
– Jag är jätteglad och överraskad, säger HRF Lunds ordförande, Marie-Louise Andersson.

Årets HRF-inspiratörer, vad är det?

”Årets HRF-inspiratörer” är en utmärkelse går till en förening eller ett distrikt, som har tagit ett initiativ som bidrar till att skapa och/eller utveckla medlemsengagemang och medlemsnytta inom HRF. Det kan vara en aktivitet, ett arbetssätt eller något annat initiativ som har positiva effekter av olika slag på medlemmarnas delaktighet, aktivitetsgrad, trivsel och praktiska nytta av medlemskapet. Priset består av ett diplom och 10 000 kronor, att användas i den egna verksamheten.
Jury för ”Årets HRF-inspiratörer” är förbundsstyrelsen.

– Det känns oerhört inspirerande och man får kraft att försöka hitta på nya saker.

Det säger Marie-Louise Andersson, som är ordförande för HRF-föreningen i Lund, när hon talar med HRFs tidning Auris. Hon har då precis fått det glada beskedet av förbundsordförande Mattias Lundekvam: ”Ni är Årets HRF-inspiratörer 2020!”.

Både djup och ”imponerande bredd”

Det här är andra året som Årets HRF-inspiratörer utses av HRfs förbundsstyrelse. Motiveringen lyder:

HRF Lund är en öppen famn som säger ”Välkommen!” till alla och envar, oavsett ålder och intresse. En förening med djup i engagemanget och imponerande bredd i programmet, där hörselsmart kunskap förenas med sprudlande kreativitet. En stark och synlig gemenskap med allt från chokladprovning, vandringar och bokcirklar till TSS-kurser, över 200 slingkollar och tillgängliga teater-, musik- och kabaréföreställningar.
HRF Lund söker, finner och tar tillvara medlemsglädje och medlemskraft. Det är inspirerande!”

Engagemanget smittar av sig

När Auris frågar Marie-Louise hur Lund har lyckats få det eftertraktade priset, svarar hon:

– Vi har en väldigt kreativ och engagerad styrelse där alla tar ansvar och bidrar aktivt. Vi försöker också ta vara på tips och idéer från medlemmarna. Vi vill att det ska finnas aktiviteter både för kunskap och gemenskap.

Hur arbetet och ansvaret i styrelsen delas upp bygger på vad var och en är intresserad av:

– När man är engagerad själv så smittar det ofta av sig! säger Marie-Louise.

200 slingkollar – och chokladprovning

Föreningen har bland annat ordnat föreläsningar, stadsvandringar, bokcirklar, TSS-kurser och chokladprovning.

– Alla föreläsningar kring hörsel och demonstrationer av hjälpmedel är populära, berättar Marie-Louise för Auris.

HRF Lund har också arbetsgrupper som leds av personer utanför styrelsen, till exempel en aktiv slingpatrull som har gjort över 200 slingkollar i olika lokaler.

– Ett praktiskt exempel är passpolisen, som nu har skaffat slinga efter att slingpatrullen har uppvaktat dem.

En ”öppen famn”

Förbundsstyrelsen kallar HRF Lund en ”öppen famn” och berömmer föreningen för att den ”söker, finner och tar tillvara medlemsglädje och medlemskraft”.

Den person som nominerade HRF Lund till priset uttrycker samma sak, att föreningen ”ger oss medlemmar livsglädje och mycket fin gemenskap”.

Det beror bland annat på att föreningen alltid är noga med tillgängligheten och att alla kan känna sig delaktiga:

– Vi har alltid teleslinga på våra aktiviteter, även när vi är ute i naturen. Alla ska kunna höra, säger Marie-Louise Andersson.

Ligger lågt, men håller kontakten

Även HRF Lund har påverkats av coronapandemin. Styrelsen har normalt tio möten om året och träffas en heldag varje termin för att planera nästa termins aktiviteter.

– Nu har vi legat rätt så lågt. Men vi i styrelsen har kontinuerlig kontakt via e-post och har förberett höstens program.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.