Kategori: Pressmeddelande
Datum:

Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Peter Knutsson

– Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad!
Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på Hörselskadades Riksförbunds kongress på fredagen.

”Ett hållbart arbetsliv är ett hörselsmart arbetsliv”, konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som håller kongress den 28–30 maj. Och det är ett synsätt som får starkt medhåll av arbetsmarknadsministern.

– Tack vare HRF har vi nu ett mer hörselsmart samhälle där fler hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Det ligger i allas intresse att värna det. Ert viktiga arbete för ett mer hörselsmart samhälle och hörselsmart utformning gynnar även hörande! sa Eva Nordmark i sitt tal.

Allt fler nekas arbetshjälpmedel

Men just nu hopar sig orosmolnen för hörselskadade i arbetslivet. Allt fler nekas arbetshjälpmedel, som en konsekvens av en regeltolkning hos Försäkringskassan, som innebär att gravt hörselskadade inte kan få arbetshjälpmedel om de hör dåligt även på fritiden. Vilket de givetvis gör.

HRF befarar därför att allt fler hörselskadade kommer bli utan de hjälpmedel de behöver för att klara sina jobb, med ökad risk för ohälsa och utslagning från arbetslivet.

Problem att inte få stöd efter behov

Eva Nordmark konstaterade att hörselskadade har samma rätt till ett bra arbetsliv, som alla andra:

– Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Ingen ska behöva bli bortsorterad!

Vill säkra kompetens hos Arbetsförmedlingen

Hon framhöll också att Arbetsförmedlingen måste kunna ge det stöd som behövs:

– Det är helt nödvändigt att Arbetsförmedlingen kan säkerställa nödvändig kompetens, rätt metoder och rätt arbetssätt för att personen ska kunna matchas mot en arbetsplats efter arbetsförmåga, och för att personer ska få tillgång till de hjälpmedel och det löpande stöd som krävs för att långsiktigt kunna höja arbetsförmågan.

Kritik mot ”nedsatt arbetsförmåga”

HRF har sedan länge försökt få bort det stigmatiserande begreppet ”nedsatt arbetsförmåga”, som myndigheter använder om hörselskadade och andra grupper som behöver arbetshjälpmedel med mera. Och trots medhåll från flera myndigheter har regeringsbeslut i frågan inte fattats.

Vad väntar ni på? En arbetstagare som har rätt hjälpmedel har ju inte ”nedsatt arbetsförmåga”. Begreppet är helt missvisande, sa HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Det handlar om att hitta rätt begrepp att ersätta det med, förklarade Eva Nordmark:

– Gruppen som behöver stöd måste också vara synlig för myndigheterna. Det måste finnas en benämning.

Se HRF-kongressen live

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har digital kongress 28-30 maj, med över 100 ombud från hela landet. Hela kongressen livesänds på hrf.se/kongress2021

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.