Aftonbladet textade valdebatt, efter kritik från HRF
”Valets viktigaste debatt”, utropade Aftonbladet inför sin webbsända partiledardebatt. Ändå hade de glömt textning – och 1,5 miljoner hörselskadade väljare.
Först efter hård HRF-kritik mot såväl partiledare som tidning ändrade sig Aftonbladet och textade. Två dagar efter debatten.
”Dessvärre”. Det var svaret när HRF frågade Aftonbladet om deras kommande partiledardebatt skulle vara textad. Ingen textning var planerad, vare sig i direktsändning eller i efterhand.
Kritik i sociala medier
Det föranledde kritik från HRF, bland annat i sociala medier. Och tre dagar senare hade Aftonbladet tänkt om. Dagen för debatten skrev webb-tv-producenten på Twitter: ”Debatten kommer att textas i sin helhet och publiceras under morgondagen”.
Det var en framgång för HRF, men med trist bismak. Var femte väljare kunde inte följa debatten direkt, medan den pågick. När textningen äntligen kom – två dagar sent, på grund av tekniska problem – hade valrörelsen rullat vidare till nya ämnen.
HRF skrev till partiledare
En stor del av valdebatten förs numera i webb-tv från tidningshus som Expressen och Aftonbladet. Men textning lyser med sin frånvaro i direktsänd webb-tv. Och det är ett problem som HRF har tagit upp i brev till partiledarna och deras partier.
”Du som partiledare och ditt parti bär ett stort ansvar för att det är så här. Så länge ni utan invändningar deltar i otextade, otillgängliga valdebatter ändras ingenting”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
”Jag vill därför uppmana dig och ditt parti att inte ställa upp på otextade debatter, intervjuer och valfilmer. Fråga alltid om sändningar/inslag kommer att textas – om inte, ställ krav på textning!”
En fråga om demokrati
Det är en fråga om demokrati, skriver Mattias Lundekvam till partiledarna: ”Våga stå upp för allas rätt att kunna delta i en öppen och tillgänglig valdebatt”.