Kategori: Nyhet
Datum:

2-3 procent har svår tinnitus – får stöd i ny kampanj

Cirka 2-3 procent av befolkningen har svår tinnitus, enligt Folkhälsomyndigheten. Det motsvarar 200 000-300 000 personer. En av dem är Bo-Göran Ah, distriktsordförande i HRF Östergötland, som nyligen startade en informationskampanj för att stötta de som har det besvärligt.
– Det här är otroligt viktigt. Grunden till allt är kunskap, säger han.

”Kom och lär dig mer om tinnitus och träffa andra hörselskadade i samma situation”, skriver HRF Östergötland på sin webb. Med den uppmaningen bjuder distriktet in till den informationskampanj som nu är i full gång, med nedslag i länets samtliga tretton kommuner. Den 20 mars–den 11 april reser Bo-Göran Ahl runt, från Vadstena till Linköping, och berättar om tinnitus, hur det påverkar och hur det kan bli bättre.
– Man måste bli vän med ljudet, förklarar han i en intervju med tidningen Corren.

Kan behandlas

Nästan alla hör tinnitusljud från tid till annan, till exempel när vi är trötta. Men ungefär 1,5-2 miljoner personer ”har tinnitus”, enligt Folhälsoenkäten 2016, vilket innebär att de upplever sådant ljud ganska ofta eller hela tiden. De flesta av dem tycker inte att det är så farligt – ljudet finns där, men det är inget de tänker så mycket på.

Ungefär 2-3 procent av befolkningen besväras mycket av sin tinnitus, vilket kan leda till koncentrationsproblem, sömnsvårigheter och oro. Själva ljudet kan det vara svårt att göra något åt, men konsekvenserna, tinnitusbesvären, går det alltid att göra något åt. Det finns olika behandlingsmöjligheter, inte minst kognitiv beteendeterapi.
Men tiden är också en viktig faktor, anser Bo-Göran:
– Det blir bättre med tiden, säger han.

Viktigt träffa andra

Satsningen i Östergötland är uppdelad i två delar, där HRF-föreningarna i Östergötland och distriktet samarbetar. Den första delen är informationskampanjen som genomförs under mars–april. Därefter är målet att under hösten 2017 starta självhjälpsutbildningar om tinnitus. Distriktet samarbetar även med pensionärsorganisationerna PRO och SPF.

Att träffa andra i samma situation kan göra stor skillnad, berättar Bo-Göran:
– Det har varit väldigt givande att kunna ge varandra tips, råd och förståelse både när det gäller tinnitus och hörselnedsättning, säger han till tidningen Auris.

Länkar

”Viktigt att bli vän med ljudet” (Corren 2017-03-20)  

Informerar om tinnitus i hela Östergötland (Auris nr 2-2017)

Fakta och råd om tinnitus från Hörsellinjen.se

HRF Östergötlands information om kampanjen

Folkhälsomyndighetens statistik om bland annat tinnitus

Fråga om tinnitus

Kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen för personlig rådgivning om tinnitus

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.