EU-kommitté vill undanta textning i ny tillgänglighetslag
På onsdagen led det europeiska tillgänglighetsarbetet ett svårt bakslag. Då röstade Europaparlamentets kulturkommitté för att undanta ”audiovisuella medietjänster” från förslaget till European Accessibility Act (EAA), vilket innebär att bland annat textning av tv, webb med mera inte ska ingå i EUs tillgänglighetskrav. Helt oacceptabelt, anser HRF.
Den europeiska funktionshinderrörelsen har protesterat i mycket starka ordalag mot förslaget att undanta audiovisuella medier från EUs tillgänglighetslag. European Disability Forum (EDF) konstaterar att en sådan begränsning innebär ett brott mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD), vars artikel 30 slår fast att staterna ska vidta åtgärder för att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta del av tv-program, filmer, teater och annan kultur i tillgängliga former.
”Uppenbar diskriminering”
– EU har en skyldighet att respektera CRPD, som unionen har ratificerat. Att neka personer med funktionsnedsättning möjlighet att ta del av tv-program, e-böcker, det vill säga information och kulturaktiviteter, är uppenbar diskriminering och social exkludering, sa EDFs ordförande, Yannis Vardakastani, efter omröstningen.
Trots protesterna röstade kulturkommittén för att undanta audiovisuella medietjänster från European Accessibility Act (EAA). Förslaget hade lagts av representanter för de två största grupperna i EU-parlamentet – Europeiska folkpartiet, där bland annat svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – samt S&D-gruppen, där bland annat svenska socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ ingår.
Ohållbara argument
Kulturkommittén hävdar att medietillgänglighet istället kan tas upp i ”EU-direktivet för audiovisuella medietjänster”. Men EU-kommissionen har redan föreslagit att den enda punkt om tillgänglighet som i dag finns i detta direktiv ska tas bort. Sker detta försvinner alla tillgänglighetskrav. Kulturkommittén har också köpt det märkliga påståendet att tillgänglighet i audiovisuella medier skulle begränsa den ”kulturella mångfalden”. Struntprat, säger EDF, som avfärdar argumenten som ohållbara: ”Innehållet i ett tv-program, en film eller en e-bok förändras inte bara för att det blir tillgängligt.”
Inte avgjort än
Nu sätter funktionshinderrörelsen sin förhoppning till att Europaparlamentet och dess utskott för den inre marknaden, som har huvudansvaret för den nya tillgänglighetslagen EAA, väljer att inte gå på kulturkommitténs linje. Det är alltså fortfarande möjligt att få en europeisk tillgänglighetslag som även omfattar audiovisuella medietjänster.