Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-04-09">9 april 2020</time>

Hörselsmarta tips i coronans tid

Kvinnas händer på laptop, intill surfplatta.

Hur ska jag hålla kontakten med barnen när vi inte kan träffas? Hur får jag tag i hörapparatbatterier när jag inte kan gå och handla? Hur ska jag hänga med i distansmötena med kollegerna? Och hur gör jag om jag hamnar på sjukhus bland personal med mask, så att jag inte kan avläsa?
Ja, det finns många frågor nu. Men det finns också svar!

Fråga Hörsellinjen!

Pandemi eller inte – HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen finns där för dig, med råd, stöd och kunskap!

hörsellinjen.se har vi samlat en mängd artiklar med fakta om hörsel, olika hörselskador, tillgänglighet och andra frågor som rör hörselskadade.
Du är även välkommen att mejla till Hörsellinjen eller ringa 0771-888 000. Telefontid: vardagar kl. 9.00-12.00*. Vanlig samtalstaxa gäller.
*Reducerad öppettid till och med den 31 maj. Ordinarie telefontid är kl. 9.00-15.00.

Tre enkla TIPS

Promenadtips:
Ring ditt promenadsällskap!

Folkhälsomyndigheten uppmuntrar oss att ge oss ut i vårsolen – bara vi håller det fysiska avståndet till andra människor. Men hörapparater har en begränsad räckvidd och när vi inte riktigt hör vad till exempel grannen säger, då är det lätt att glömma sig och gå lite för nära, av gammal vana.

Så vad kan vi göra om vi vill träffas ute, ta en promenad på lite avstånd, och ändå kunna samtala? Ja, en lösning som fungerar för en del som använder streamer eller halsslinga är att helt enkelt ringa till varandra på några meters avstånd och få samtalet trådlöst till hörapparaterna.

Telefontips:
Håll luren på rätt ställe!

Tänk på att hörapparatens mikrofon på en bakom-örat-apparat sitter ovanför örat. Därför hör du inget om du håller luren mot hörselgången och har en tät insats/propp i örat. Du ska hålla telefonlurens högtalare mot själva hörapparatens mikrofon – då kommer du höra bättre!

Lyssningstips:
Få ljudet trådlöst till hörapparaterna
Det finns flera olika möjligheter att få ljudet från mobiltelefoner, smartphones, surfplattor och datorer direkt in i hörapparaterna.
I dag är det många som använder blåtandslösningar och streamers. Men 95-åriga farmor kanske tycker att det är krångligt med parkoppling av enheter, och då går det att plugga in en klassisk halsslinga i datorn eller mobilen, så kan hon lyssna på såväl nyheter och poddar som ljudböcker.
Läs mer om att Höra mobiltelefon, surfplatta och dator.

Livet i Sverige och världen har förändrats snabbt och dramatiskt av coronavirusets framfart. Inte minst för personer över 70 år, som nu uppmanas att hålla fysiskt avstånd till andra.

Men många av de utmaningar hörselskadade möter just nu är egentligen inte nya. Det handlar om att hitta vägar till fungerande kommunikation, med hjälp av allt från ny teknik till hörselsmart kompetens och gamla klassiker som papper och penna. Här är några tips:

Håll kontakten – och avståndet

Alla uppmanas att hålla fysiskt avstånd till varandra just nu. Och särskilt viktigt är det att alla över 70 år är försiktiga och håller sig för sig själva – för sin egen och andras skull.

Det finns en mängd olika sätt att hålla kontakten med familj, vänner och bekanta. De vanligaste är givetvis sms, e-post och telefon/texttelefon.

Många använder även olika chattverktyg, till exempel appen WhatsUp eller Facebook Messenger. Där kan du föra skriftliga samtal med en person i taget – eller med en grupp vänner. Läs mer om chattmöten.

Numera finns det en rad olika möjligheter till videosamtal, både i mobilen och i datorn. Fördelen med videosamtal är att du ser den du ringer till, så att du kan avläsa samtidigt som du hör. Ni kan även vara flera som träffas i ett videosamtal, till exempel på plattformen Skype. Det kan vara vänner som träffas över en eftermiddagsfika, familjen som firar barnbarnets födelsedag eller kanske ett litet styrelsemöte i HRF-föreningen. Läs mer om videomöten.

Vill du träffa folk i lite vidare kretsar finns det gott om möjligheter på Facebook, bland annat i HRFs Facebook-grupper. Här kan du utbyta erfarenheter, idéer och tankar med andra från hela landet.

Eller varför inte plocka fram papper och penna, och ta upp den fina konsten att skriva brev? Allt färre skickar handskrivna brev idag – och just därför betyder de ofta väldigt mycket! Frimärken kan du köpa i PostNords webbutik och få hem i din egen brevlåda. Där kan du också skriva digitala vykort, som posten sedan skriver ut som papperskort och skickar till mottagarens brevlåda.

Även de gamla hederliga lapparna tycks ha fått en renässans. Runt om i Sverige sätter grannar upp små lappar till varandra med uppmuntrande ord eller frågar om de kan hjälpa till att handla.

Arbetsliv och föreningsliv på distans

Coronaviruset har vänt upp och ner på både arbetsliv och föreningsliv.

Hela arbetsplatser har flyttat ut till medarbetarnas hem. Produktion pågår vid köksbord och i soffhörnor. Fikasnacket sker plötsligt via mobiler och laptops. Föreningslivets arrangemang har i stor utsträckning skjutits upp eller ställts in, däribland HRFs kongress och många årsmöten.

Men det pågår också en del verksamhet, med stöd av digitala mötesverktyg. Och nu har HRF samlat en rad enkla, praktiska tips i en ny guide till hörselsmarta distansmöten.

Hörapparater och hörselvård

Sköt om dina hörapparater

Ta extra god hand om dina hörapparater nu, så att du slipper uppsöka hörselvården i onödan under pågående pandemi.

hörsellinjen.se finns tips om hörapparatskötsel, bland annat information om hur du byter batteri, rengör dina hörapparater samt byter slang och dom bland annat.

Om hörapparaten går sönder

Ring till din hörselmottagning/audionommottagning/hörcentral/hörselvård och fråga om du kan skicka den trasiga hörapparaten med posten. Det brukar gå bra – men glöm inte skriva avsändare! Kontaktuppgifter till hörselvården, region för region, hittar du här.

Beställ hörapparatbatterier på distans

En del HRF-föreningar, till exempel HRF Mellerud, säljer hörapparatbatterier på distans. Det innebär att du kan kontakta din förening och beställa batterier, som sedan levereras hem till dig eller hämtas av någon du känner.

Du kan också beställa en rejäl laddning hörapparatbatterier, som skickas hem till dig per post. Det blir billigare och så slipper du gå ut och leta i affärer när batterierna är slut.

Fakta och råd om hörapparatbatterier hittar du hos HRFs rådgivningstjänst, Hörsellinjen.

Om du blir sjuk

Registrera dig hos SMS 112

Just nu, då många blir sjuka i covid-19, är det särskilt viktigt att hörselskadade kommer ihåg att förregistrera sitt mobilnummer hos SMS 112, råder HRF. Bara den som är registrerad kan sms:a till SOS Alarm vid en nödsituation, till exempel för att tillkalla ambulans.

Registreringen kan ta några dagar, därför gäller det att ta det säkra för det osäkra och registrera sitt mobilnummer innan en akut situation uppstår. Och innan hosta och feber övergår i andningssvårigheter.

Förbered dig: Beskriv dina kommunikationsbehov

Är du orolig för att bli sjuk och hamna i ett utsatt läge som hörselskadad, för att du har svårt att höra och avläsa vårdpersonalen?

Förbered då ett papper där du kort beskriver din hörselskada och vad du behöver. Det kan vara ett helt vanligt papper med två-tre punkter där du kort beskriver din hörselskada och vilka kommunikationsbehov du har. Det kan till exempel stå att du använder cochleaimplantat, att du är döv när implantatet inte är på och att du behöver batterier till ditt implantat (ange gärna var batterierna finns). Skriv också om du behöver skrivtolkning eller teckenspråkstolkning. Be personalen skriva lappar till dig om tolkning saknas.

Att möta vårdpersonal med munskydd

Om du skulle bli sjuk i covid-19 och behöva sjukhusvård kommer du att möta vårdpersonal med munskydd och annan skyddsutrustning. Det är mycket viktigt att vårdpersonalen skyddar sig, men samtidigt innebär det att det blir svårt att höra och avläsa vad de säger.

Det finns flera möjliga lösningar på det:

  • Ha med dig papper och penna. Det skrivna ordet är alltid en bra lösning när det är svårt att höra.
  • Be om distanstolkning.
  • Använd personligt hörhjälpmedel med mikrofon.
  • Använd samtalsförstärkare. Om hörapparaterna går sönder, tappas bort eller inte går att använda av medicinska skäl är det bra att ha tillgång till en samtalsförstärkare med lurar. En sådan är även bra för patienter som hör dåligt, men som inte har provat ut hörapparater. Samtalsförstärkare kräver ingen installation och är ett bra tips för vårdgivare att ha liggande hos sig.
  • Använd en app för transkribering  i din mobil.

Håll dig uppdaterad!

Coronakrisen kan förändras snabbt och alla i samhället påverkas. Det är därför oerhört viktigt att ta del av nyheter och hålla sig uppdaterad på myndigheternas information. Några av de viktigaste webbplatserna är:

Använd textningen

SVT, TV4 och de flesta andra tv-kanaler textar via text-tv sidan 199. På webben saknas ofta text, men när det finns brukar det finnas en liten textsymbol att klicka på under videon.

Direkttextningen kan släppa efter, men förinspelade program brukar ha utmärkt textning.

Skaffa tv-hjälpmedel

Om du inte redan har hörhjälpmedel till tv:n, så kan det vara dags att göra det nu, för att lättare kunna följa bland annat nyhetssändningar. Om det finns telespole i dina hörapparater kan du skaffa teleslinga att koppla till tv:n. Har du streamingfunktion i hörapparaterna finns det sändare av samma märke som kan kopplas till tv:n och skicka ljudet direkt till dina hörapparater; fråga regionens hörselvård om de kan ordna en sådan lösning åt dig.

Följ HRF – och tipsa andra!

HRF följer samhällsutvecklingen ur hörselskadades perspektiv och bedriver påverkansarbete för att förbättra förutsättningarna för alla som har en hörselskada. Det är därför en god idé att följa HRFs Facebooksida och ta del av de nyheter som läggs upp på hrf.se.

Alla medlemmar som har uppgett e-postadress får nyhetsbrevet Nyheter från HRF.se. Tipsa gärna andra i din förening om att meddela medlemsreg@hrf.se sin korrekta e-postadress, så att de får nyhetsbrevet. Även icke medlemmar kan prenumerera på Nyheter från HRF.se.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.