Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-10-29">29 oktober 2018</time>

Kritiserat tinnitusplåster förbjuds av Läkemedelsverket

Vägskylt med texten STOP

Nu förbjuder Läkemedelsverket all försäljning av tinnitusplåstret Antinitus. Det finns inga kliniska data som styrker att det lindrar tinnitusbesvär, konstaterar myndigheten.
– Ett bra och viktigt beslut, men det har dröjt alltför länge. Det här företaget har fått utnyttja människor med tinnitus i flera år. Det borde inte vara möjligt, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Tinnitusplåstret Antinitus kan varken lindra eller bota tinnitus. Det finns inget vetenskapligt underlag som visar att plåstret har någon effekt. Det har flera forskare och läkare hävdat sedan länge, och Hörselskadades Riksförbund (HRF) har riktat skarp kritik mot företaget Sensori, som säljer produkten under falska förespeglingar.

Nu har Läkemedelsverket kommit fram till samma sak. På måndagen meddelade myndigheten att produkten stoppas från försäljning inom tre veckor. Men det lär förmodligen dröja längre än så, eftersom företaget har aviserat att de kommer att överklaga beslutet (se nedan).

Om företaget inte skulle följa beslutet efter att det vinner laga kraft riskerar de vite på 170 000 kronor för varje gång förbudet överträds. Beslutet gäller i hela EU.

”Har dröjt för länge”

Beslutet välkomnas av HRF, som under flera år har sett hur personer med tinnitus har lurats av företaget Sensoris vilseledande reklam. Företaget har medvetet fört tinnitusdrabbade bakom ljuset med produkt som saknar allt vetenskapligt stöd, något som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam har kritiserat vid flera tillfällen:
– Personer med svår tinnitus söker ofta desperat efter lindring. Det är skamlöst att utnyttja deras utsatthet och slå mynt av deras förtvivlan.

I snart fyra år har Läkemedelsverket utrett tinnitusplåstret och produkten har sålts i Sverige sedan 2017. Men först nu kommer beslutet om marknadsförbud.
– Det har dröjt alltför länge. Det borde inte vara möjligt för ett företag att obehindrat sälja en så oseriös medicinteknisk produkt under så lång tid, säger Mattias Lundekvam.

”Fraktal organisering av vatten”

Tinnitusplåstret är präglat med ett mönster. Enligt företaget Sensori bryter plåstret ljuset på ett sätt som får kroppens vattenmolekyler att anta en ”fraktal organisering av vatten i biologisk miljö” – och att det ”kan tänkas modulera de kaotiska ljudloopar i hörselsystemet som representerar de olika medvetna ljudupplevelser som kallas tinnitus”.

Denna beskrivning saknar all vetenskaplig förankring, har en rad läkare och forskare konstaterat under de gångna åren. När företaget Sensori i januari hävdade att en vetenskaplig studie visade att produkten hade effekt, avvisades påståendena ganska raskt:
– De överdriver sina forskningsresultat. Plåstret lindrar av allt att döma inte mer än placebo, sa Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, specialiserad på tinnitus, i en kommentar.

Vilseledde aktiemarknaden

I september ålades företaget bakom tinnitusplåstret att böta 100 000 kronor för överdrivna och bristfälliga pressmeddelanden om produkten. Beslutet fattades av disciplinnämnden på en aktiebörs, som anser att marknaden vilseletts.

Överklagar beslutet

Redan på måndag kväll meddelade Sensori att de kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. I ett pressmeddelande framhöll företaget att de kommer att fortsätta sälja tinnitusplåstret utanför EU.
Förutom i Sverige säljs produkten även i Australien, Nya Zeeland och Hongkong. Inom kort lanseras Antinitus i Kanada och Turkiet. Dessutom pågår registreringsprocesser i Sydkorea och Egypten.

Länkar

Stopp för kritiserat tinnitusplåster dröjer (Dagens Medicin 2018-10-30)

Kritiserat tinnitusplåster stoppas från försäljning (SVT Nyheter 2018-10-29)

Böter för vilseledande påståenden om tinnitusplåster (HRF.se 2018-09-19)

Tinnitusföretag får böta för överdrivna påståenden (Dagens Medicin 2018-09-17) 

”Tinnitusplåster har inte vetenskapligt stöd i ny studie” (HRF.se 2018-01-19)

Tinnitusplåstret säljs utan vetenskapligt stöd (SVT Plus 2017-11-25)

Hård kritik mot ”tinnitusplåster” utan vetenskapligt stöd (HRF.se 2017-06-25) 

Tinnitusplåster lanseras – möts av tung läkarkritik (Svenska Dagbladet 2017-06-22) 

Råd och fakta om tinnitus

Läs mer om tinnitus på HRFs faktawebb Hörsellinjen.se 

För personlig rådgivning om tinnitus kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen. Det går bra att mejla via webbformulär eller ring 0771-888000 (vardagar, kl 9-15)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.