Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-08-13">13 augusti 2019</time>

Förskolebarn påverkas negativt av buller

En undersökning bland nästan 4000 förskollärare visar att barn påverkas negativt av ljudmiljön i förskolan. Trötthet, stress och koncentrationssvårigheter är vanligt. Ljudnivåerna kan vara så höga att det krävs insatser för att inte riskera hörselskador.

I förskolan kan det ofta bli problem med ljudnivån när barnen höjer rösten eller skriker för att överrösta varandra. När många barn gör det samtidigt kan det innebära en skaderisk.

Tidigare undersökningar om buller i förskolan har fokuserat på konsekvenserna för personalen. Nu har avdelningen Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin istället undersökt hur buller i förskolan påverkar barnen. Nästan 4000 förskollärare har deltagit i undersökningen. 82% anger att barnen påverkas ganska eller väldigt mycket av ljudmiljön och de flesta av dem rapporterar negativa konsekvenser för barnen på grund av ljudmiljön, rapporterar Sveriges Radio P1 Morgon. Barnen blir ofta trötta, stressade eller får svårt att koncentrera sig på grund av ljudmiljön. I undersökningen har ljudnivåer inte mätts, men tidigare mätningar visar på höga ljudnivåer i förskolemiljö.

– Det finns ganska många studier som visar att det kan vara höga ljudnivåer, speciellt inomhus. Inomhus kan det ligga runt 80Db(A) ekvivalentnivå, en slags medelnivå, säger Sofie Fredriksson, forskare och audionom vid arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin i P1 Morgon.

– Om man jämför med Arbetsmiljöverkets regelverk så är det en nivå där ska börja göra insatser för att motverka hörselskador, fortsätter Sofie Fredriksson.

Lösningar kan vara att dela upp barnen i mindre grupper och att tänka på ljudmiljön vid inköp av material och leksaker.

HRF driver sedan länge krav på åtgärder för en ljudsmart skola. Redan 2010 kom HRFs rapport ”Kakofonien”, som avslöjade att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan är ett problem i stort sett hela tiden.

Länkar

Faktablad: Smartare ljudmiljö=smartare skola

Om Hörteknik, ljudmiljö & pedagogik i skolan på Hörsellinjen.se

Högre risk för hörselskador bland kvinnliga förskollärare (Nyhet från HRF 2018-06-25)

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön (Nyhet från HRF 2018-02-13)

Har du frågor om ljud i skolmiljöer? Välkommen att mejla till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Det går även bra att ringa 0771-888 000.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.