Hörapparatmodeller
Hörapparattillverkare har flera olika serier och ”plattformar” som i sin tur består av olika hörapparatmodeller. Vilken hörapparatmodell som passar dig beror på din grad och typ av hörselnedsättning, örat och hörselgångens form, din livssituation med mera. Den hörapparatmodell din bekant har, är kanske inte lämplig för just dig. Audionomen gör hörselundersökning, föreslår och anpassar hörapparaterna individuellt utifrån just din hörselnedsättning.
Hörapparater
En hörapparat är en medicinteknisk produkt avsedd att förstärka tal för personer med hörselnedsättning. Varje hörapparat provas ut och anpassas individuellt av legitimerad audionom. När du skaffar hörapparater har den legitimerade audionomens professionalitet, det vill säga kunskap, metodik och bemötande lika stor betydelse, om inte mer, än vilken hörapparat du får.
Hörapparater från en leverantör kan delas in i:
- Olika modeller till exempel olika typer av bakom-örat-apparater eller allt-i-örat-apparater
- Olika plattformar och generationer.
- Olika styrkenivå, alltså för olika grader av hörselnedsättning.
Bortsett från modell av hörapparater (till exempel bakom-örat eller i-örat) så kan två hörapparater se likadana ut men ändå vara olika på insidan och ha olika målgrupper vad gäller grad av hörselnedsättning.
Hörapparatmärken och leverantörer
Följande hörapparatleverantörer finns i Sverige och köps in av både av regionernas hörselvård och privata hörselmottagningar:
Cochleaimplantat och benförankrade hörapparater
Leverantörer av cochleaimplantat och benförankrade hörapparater.
Bakom-örat-apparater (BÖ)
Bakom-örat-apparater (BÖ) är den vanligaste typen av hörapparat, och passar de flesta hörselnedsättningar. Ljudet leds från apparaten genom en tunn plastslang vidare till domen eller insatsen som sitter placerad i hörselgången.
En stor fördel med bakom-örat-apparater är att de kan ha fler funktioner än mindre hörapparater som sitter inne i örat. Riktningsmikrofon, volymkontroll och telespole finns till exempel nästan alltid. Till bakom-örat-apparater finns ibland en extern elingång för att koppla tillbehör direkt till hörapparaten, till exempel FM-mottagare för externa mikrofonsystem som är vanliga som arbets- eller skolhjälpmedel.
När du provar ut hörapparater kan det vara bra att få möjlighet att känna efter hur hörapparaten fungerar i vardagen, innan du bestämmer dig. Det är fullt möjligt med en bakom-örat-apparat med dome, eftersom domen finns i standardstorlekar och inte är individuellt utprovad. En i-örat-apparat (se nedan) formas efter din hörselgång, så den går inte att prova i förväg. Är du inte nöjd med en i-örat-apparat måste det tillverkas och byggas en ny utifrån en avgjutning av just ditt öra.
Även bakom-örat-apparater kan vara mycket små. Allra minst är de som är till för lättare hörselnedsättningar i diskanten, och kallas ”micro-apparat”. Dessa rymmer oftast färre funktioner än lite större modeller.
Insatser till bakom-örat-apparater
Insatsen eller domen sitter i själva örat och går in en bit i början av hörselgången. Insatsen leder ljudet vidare och håller också hörapparaten på plats. Den absolut vanligaste varianten som provas ut idag idag är hörapparat med extern hörtelefon.
Högtalarenheten sitter i själva insatsen, så att hörtelefonen (högtalaren) kommer närmare trumhinnan. Det förbättrar möjligheten till bättre ljudåtergivning för höga frekvenser. Det längre avståndet mellan hörapparatens mikrofon och hörtelefon minskar också risken för rundgång och personer med större hörselnedsättningar kan ibland ha den här varianten istället för bakom-örat-apparat med formgjuten insats.
En insats med hörtelefon kan vara både formgjuten och av en standardmodell med dome som är det vanligaste.
Högtalare i örat passar inte alla, en del har för trånga hörselgångar. Den ställer också högre krav på rengöring och byte av vaxfilter. Går en insats med högtalarenhet sönder kostar det också mer att byta ut den eftersom den innehåller teknik och inte bara plast. Högtalarenheten kommer ofta i olika styrkenivåer.
Om du tycker dina hörapparater är för svaga, kolla upp om du har fått rätt styrkenivå på din högtalarenhet och om den är tillräckligt stark för din hörselnedsättning!
Formgjuten insats
En individuell avgjutning görs av örat. För att undvika rundgång kan gravt hörselskadade behöva en insats som täcker hela hörselgången. Huvudregeln är: ju lättare hörselnedsättning, desto öppnare insats.
Dagens insatser har vanligtvis bra ventilation av hörselgången. Om en person har en gravare hörselnedsättning och behöver mer förstärkning används insatser som är tätare, för att undvika rundgång som får hörapparaten att tjuta.
En insats till en bakom-örat-apparat är av plast eller silikon och kan ha olika utseenden. Vid allergiska problem i hörselgången kan det vara bra att prova olika material i insatsen som är mer allergianpassade även titan är en möjlighet.
En del som använder formgjuten insats dekorerar den, till exempel med pärlor.
Öppen insats
Öppen insats eller ”dome” är en standardpropp som finns i storlekarna small, medium och large. Den här varianten som inte har en högtalare/hörtelefon i hörselgången är inte lika vanlig som för några år sedan.
Fördelen med en öppen insats är att den släpper igenom luft och ljud, vilket är bra för personer som lätt får problem med eksem i hörselgången. En öppen insats gör också att användaren hör sin egen röst tydligare och slipper känslan av att ljudet är instängt i huvudet (den så kallade ”ocklusionseffekten”). Användaren hör istället både det förstärkta ljudet via hörapparaten och det ”naturliga” ljudet utifrån.
En öppen insats passar för lätta till måttliga hörselnedsättningar i diskanten. Behövs även förstärkning i basen är öppen insats inte lämpligt.
En öppen insats kräver daglig rengöring, och några gånger per år ska hela slangen med insats bytas ut. Den är enklare att hantera och kräver mindre underhåll än en hörapparat med högtalare/hörtelefon i domen.Olika förkortningar
Hörapparater med högtalare kallas ibland för RITE (reciever in the ear) eller RIC (reciever in the canal).
Materialet i insatsen/”proppen”
Det finns hårda insatser av akryl och mjukare av silikon. Till formgjutna insatser väljs främst hårda material eftersom mjuka material upplevs som varmare och orsakar mer fukt i hörselgången. Formgjutna mjuka insatser sluter mer tätt vilket minskar risken för rundgång (tjut) vid grava hörselnedsättningar som kräver starka hörapparater. Mjuka insatser passar också till barn och äldre som behöver vila på dagen med sina hörapparater på sig, de är lite mer bekväma än hårda insatser.
Klåda och eksem
Vid besvär med klåda, eksem och ”rinniga öron” är det bra med så ”luftiga” insatser som möjligt, gärna borra större ventilationshål om möjligt. Kanske det är möjligt att prova en hörapparat som har öppen insats istället för en formgjuten insats? Det är också möjligt att prova sig fram med olika material i insatsen – som är mer allergianpassade – det ska audionomen hjälpa till med. Allergianpassade material kan vara lite dyrare men det ska inte vara ett hinder vid känsliga öron, titan är också en möjlighet för personer med väldigt känsliga hörselgångar. Vid grava hudbesvär kan remiss till hudläkare behövas. För alla hörapparatanvändare gäller att regelbundet tvätta insatserna och undvika att peta i öronen för bästa öronhygien!
Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
”*” anger obligatoriska fält
I-örat-apparater
I-örat-apparater passar bäst för lätt till måttlig hörselnedsättning, men det finns också modeller som fungerar för gravt hörselskadade. I-örat-apparater sitter direkt i hörselgången och all teknik är samlad i ett individuellt formgjutet skal. Audionomen gör först ett avtryck av örat, sedan skickas avtrycket till tillverkaren som bygger in elektroniken i skalet.
Avståndet mellan hörtelefonen och trumhinnan är litet, vilket ger bättre ljudkvalitet. Mikrofonen är dessutom placerad i själva örat, så ljudet tas upp på ett mer naturligt sätt än med bakom-örat-apparater.
I-örat-apparater passar inte alla. En del har för trånga hörselgångar, vilket gör det svårt att få apparaten att sitta bra. Eftersom apparaten täpper till hörselgången och minskar ”luftningen” av örat kan den skapa besvär hos personer som lätt får irritationer i hörselgången. Den ställer också höga krav på skötsel, till exempel regelbundet byte av vaxfiltret. Små knappar och reglage kräver dessutom bra finmotorik. Det går dock att få en fjärrkontroll i till I-örat-apparater, som extra tillval.
I-örat-apparater passar vana användare bäst, eftersom det är svårt att prova olika hörapparater vid utprovningen då varje apparat gjuts och byggs individuellt. Denna typ av hörapparater är också omtyckta av personer med glasögon, eftersom det blir mindre trångt bakom örat.
Ocklusionseffekten
Hörapparatanvändare kan uppleva att de hör sig själva ”inne i huvudet”, till exempel när man pratar, tuggar eller sväljer. Detta kallas för ocklusionseffekten. De ljud du själv alstrar stängs in i hörselgången och skallen av hörapparatens insats som sluter tätt i örat. Samma fenomen kan du uppleva när du använder hörselskydd. Detta går inte att vänja sig vid. Ibland behöver audionomen borra ett större eller ett extra ventilationshål i insatsen.
Olika typer av i-örat-apparater
Concha-apparater
Den täcker hörselgången och delar av ytterörat – den del av örat som kallas ”conchan”. Telespole och volymkontroll finns oftast som tillval. Passar lätta till grava hörselnedsättningar.
ITC (In The Canal)
Är den näst minsta varianten och sticker till viss del ut i conchan. Telespole är ett tillval. Passar lättare hörselnedsättningar.
CIC (Completly in the Canal)
CIC är den minsta varianten och sitter enbart i hörselgången. Har inte telespole. Passar lättare hörselnedsättningar.
CROS-apparater
CROS-apparater är en möjlighet för ensidigt döva. CROS-apparater ser ut som vanliga bakom-örat-apparater. Ljudet överförs från en mikrofon vid det döva örat till en hörapparat i det hörande örat. Själva ljudöverföringen sker vanligen via trådlös överföring mellan apparaterna, men kan också ske med hjälp av en tunn kabel, som löper mellan mikrofon och hörapparat. För ensidigt döva kan också benförankrad hörapparat vara en möjlighet.
Med CROS-apparater får ensidigt döva framför allt möjlighet att uppfatta ljud på den döva sidan och därmed möjlighet till bättre taluppfattningsförmåga.
En vanlig missuppfattning är att brukaren ska höra med det döva örat med hjälp av CROS-hörapparaten. Men en hörapparat hjälper inte ett dövt öra att höra. Det handlar istället om att göra det möjligt för det hörande örat att uppfatta ljud som kommer från den ”döva” sidan av huvudet.
Om hörseln är normal på det hörande örat ska det alltid vara en öppen insats till en CROS-apparat. Det är viktigt att det hörande örat uppfattar så mycket ljud som möjligt, då inte insatsen täppa till för mycket.
BI-cros-apparater är för personer som är ensidigt döva, men har en hörselnedsättning på andra örat. Apparaten som sitter på örat med hörselnedsättning fungerar då som en vanlig hörapparat, men tar också emot ljud från mikrofonen på det döva örat. Öroninsatsen anpassas efter hörselnedsättningen på den hörande sidan.
Många cros-användare väljer att använda apparaterna vid middagar, möten och liknande då det gäller att hänga med i samtal åt olika håll. En cros-apparat med telespole gör det dessutom lättare att höra när det finns en fungerande teleslinga, till exempel vid tv-tittande med stolslinga, på teatern eller vid ett föredrag.
Plattformar och hörapparatfamiljer
Hörapparatleverantörer delar in sina sortiment olika plattformar och ”hörapparatfamiljer”. I en hörapparatfamilj delas hörapparaterna in i olika ”teknikhöjd” och nivåer. Ett hypotetiskt exempel: En tillverkare har kommit ut med en ny hörapparat-plattform som heter ”FANTASTICO LINK W”. Plattformen finns i tre olika nivåer eller teknikhöjd: avancerad, mellan, bas/enkel.
”FANTASTICO LINK W 3”
”FANTASTICO LINK W 9”
”FANTASTICO LINK W 21”
Här väljer tillverkare att göra olika. Kanske den med högst nummer är mest ”avancerad”. Eller tvärtom, att den med lägst nummer är mest avancerad. Oavsett kommer oftast hörapparaterna i tre olika avancerade nivåer. Det är som användare otroligt svårt att veta vad skillnaderna är. Likaså om du som användare ens kommer märka någon skillnad mellan nivåerna.
Tar bort enstaka funktioner
Det är i regel samma grundplattform och fysiska teknik i alla nivåer av hörapparater i en familj. Men tillverkaren väljer att ta bort en eller flera funktioner ur den ”enklare” hörapparaten för att kunna ta mer betalt för den mest avancerade. Det kan till exempel vara en viss form av signalbehandling/logaritm av ljudet i stökiga ljudmiljöer som skiljer nivåerna åt. Nu har nästan alla hörapparater möjlighet till trådlös uppkoppling direkt mot mobilen, men för några år sedan var det just en sådan funktion som togs bort ur den enklare modellen. Kostnader för forskning och utveckling (FoU) läggs i regel på den mest avancerade hörapparaten.
Störst målgrupp släpps först
Vid varje lansering av en ny plattform släpper tillverkaren i regel den modell som har störst målgrupp först – hörapparater anpassade för diskanthörselnedsättningar med extern högtalare i hörselgången är den absolut mest utprovade hörapparattypen. Allteftersom släpper de på fler hörapparatmodeller i familjen. Oftast släpps hörapparater med telespole och hörapparatmodeller som passar grava hörselnedsättningar sist av alla i en hörapparat-familj. .
Olika styrkenivåer
Hörapparater finns också i olika styrkenivåer. Riktigt starka hörapparater för gravt hörselskadade kallas för power-apparater eller super-power-apparater. Dessa tillverkas i mindre upplagor.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Få hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771 – 888 000
Öppet helgfria vardagar kl. 09.00 – 12.00Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stötta HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmart framtid. Tillsammans arbetar vi mot ett hörselsmart samhälle!