Vanliga frågor om hörapparater
Varför är det så dyrt med hörapparater?
SVAR: Du ska absolut skaffa hörapparater om en hörselundersökning visar att du behöver hörapparater! Men du behöver inte köpa dem – du har rätt till bra hörapparater via regionens allmänna hälso- och sjukvård. Att köpa hörapparater privat är snarare ett köp av en tjänst, än en produkt. Det är endast legitimerade audionomer som får prova ut individuellt anpassade hörapparater och att betala för yrkeskompetens kostar ofta en slant.
Hörapparater i de flesta regioner är ett lån. Lånar du ett hjälpmedel av regionen får du fortsatt hjälp med hjälpmedlet om du flyttar till en annan regionen eller befinner dig där tillfälligtvis.
Men är inte dyrare hörapparater bättre?
SVAR: Du hör inte bättre med en hörapparat för att du betalar mer för den. De hörapparater som finns i regionens sortiment är av ungefär samma märken som de som finns på privata marknaden. Prisskillnaden beror främst på att vid privat köp gäller fri prissättning samt moms. Regionen gör istället större upphandlingar och kan då pressa priserna rejält. En hörapparat som kostar 10 000-15 000 kronor på en privat mottagning kan regionen upphandla för cirka 1 000-2 500 kronor.
Det går inte att jämföra priset eller kvalitén på hörapparater med andra konsumentprodukter på en fri marknad. Hörapparater är ett hjälpmedel som ska provas ut, anpassas och förskrivas av legitimerad audionom inom hälso- och sjukvården.
Regionens sortiment ska dessutom täcka de flesta behov. Men om din audionom bedömer att du behöver en typ av hörapparater som inte finns i sortimentet kan hen köpa in en sådana, på regionens bekostnad.
Men får jag inte mer valfrihet om jag köper hörapparater privat?
SVAR: Majoriteten av hörselmottagningarna ägs av koncerner som tillverkar hörapparater. När du vänder dig till vissa mottagningar är det troligt att du blir uppmanad att köpa vissa hörapparatmärken – som ofta råkar vara de märken som tillverkas av den mottagningens ägarkoncern…
Samtidigt är det viktigt att veta att om du vill höra så bra som möjligt kan du inte välja hörapparat helt själv. Du behöver vägledning av en legitimerad audionom som kan tala om vilka hörapparater och vilka funktioner som passar just din hörselnedsättning och din livssituation, och som kan göra de individuella inställningar och anpassningar som du behöver för att höra optimalt. Genom en öppen, lyhörd – och gärna frågvis – dialog med din audionom kan ni tillsammans hitta den lösning som passar dig bäst. Du kan behöva prova olika inställningar och hörapparater under en period, med återbesök för finjusteringar. Hela denna process kan och bör vara densamma oavsett om du provar ut hörapparat inom regionen eller privat.
Varför är hörapparaterna från regionen ett lån och varför äger jag dem inte?
SVAR: I praktiken är hörapparaterna såklart dina. Men om du inte använder dem utan de hamnar i byrålådan ska du lämna tillbaka dem. Hörapparater i de flesta regioner är ett lån. Lånar du ett hjälpmedel av regionen får du hjälp om du behöver service eller de går sönder. Du får även fortsatt hjälp med hjälpmedlet om du flyttar till en annan regionen eller befinner dig i annan region tillfälligtvis. Eftersom regionen ansvarar för utprovningen ansvarar de också för hjälpmedlet.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Få hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771 – 888 000
Öppet helgfria vardagar kl. 09.00 – 12.00Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stötta HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmart framtid. Tillsammans arbetar vi mot ett hörselsmart samhälle!