24 hörselsmarta tips i jul
Varje dag under december får ni hörselsmarta tips att ha med er i jul från HRF och vår rådgivningstjänst Hörsellinjen.
Hörsellinjen ger, varje dag, goda råd och ovärderligt stöd till hörselskadade i en riktigt tuff tid. Hjälp oss att hjälpa fler! Swisha en julgåva till 900 07 38 till förmån för Hörsellinjen. Eller ge en gåva via kort eller faktura, så kan du få ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.
24: Du är fantastisk, precis som du är!
I dag är det julafton – en dag då vi visar lite extra omtanke om varandra. Så varför inte börja med dig själv? Våga tala om vad just du behöver för att kunna vara delaktig och må bra. Våga ta plats som den fantastiska person du är – en person som ser Karl-Bertil med text och hörhjälpmedel, som sätter fram en extra ljusstake för att kunna avläsa över julskinkan, som ber familjen tala en i taget när ni samlas i videosamtal – eller som ber tomten tala ur skägget så du kan avläsa hans läppar. Våga vara ditt hörselsmarta jag!
23: Ta en tupplur mitt I julstöket!
Fullt upp med julstädning och sista spurten på jobbet? Tryter orken? Kroknar du på eftermiddagarna? Prova då att ta en ”power nap”! En liten tupplur på 20 minuter kan ge ny energi och göra underverk för koncentrationsförmågan. Så lägg dig ner och blunda en stund på tv-soffan, på mattan framför braskaminen, på sängen eller kanske i favoritfåtöljen. Och tänk på – att du laddar med ny kraft att vara delaktig är inte bara viktigt för dig – det är bra även för dina närmaste!
22: Ha julfika med familj och vänner, på distans!
Att behöva hålla fysisk distans till nära och kära är tufft. Men isolera dig inte – håll istället kontakten via de många digitala möjligheter som nu finns.
Så om du inte har börjat med videosamtal – varför inte prova på nu i jul? Det finns en rad olika möjligheter för videosamtal: Facebook Messenger, Skype, Zoom, Google Hangouts, Teams, Facetime…
Att ses en kort stund och ta en kopp glögg och pepparkaka tillsammans via skärmen kan förgylla julen. Praktiska råd om Hörselsmarta distansmöten hittar du på www.horsellinjen.se
21: Ha en lugn jul – med lagom mycket ljud!
I år blir julfirandet lugnare för de flesta, med färre personer och mindre ljud. Men om du har hyperakusi och är ljudöverkänslig bävar du kanske ändå för slamret av porslin och bestick, skåpsluckor som öppnas och stängs och skrattsalvor som ekar smärtsamt starka.
Då kan det vara bra att tänka på att vanliga ljud, som just skratt, inte är skadliga för dig, även om det kan kännas så. Så undvik inte sådant ljud genom att ”proppa igen” – då riskerar du bara att förvärra din ljudöverkänslighet.
Ljudöverkänslighet kan vara tufft att ta sig ur och det är viktigt att få bra stöd med strategier och till exempel KBT-behandling. Tips om vilka möjligheter som finns kan du få hos HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen, www.horsellinjen.se.
20: Testa hörseln hemma i soffan!
Har du svårt att höra ibland? Klagar familjen på att du har tv:n på för högt? Ofta märker vi inte själva när vi börjar höra dåligt, därför är det viktigt att testa hörseln regelbundet.
Så gör gärna en liten koll hemma i soffan, när jullugnet sänker sig över denna söndag. Det gör du enkelt och snabbt med HRFs screeningtest Hörseltestaren: www.horseltestaren.se
Hörseltestaren ger dig en indikation på om du har en hörselnedsättning. Om du redan har kontakt med hörselvården ska du istället vända dig dit för en hörselundersökning.
19: Ta reda på om hörselimplantat är något för dig!
Har det blivit svårt att höra även med hörapparater? Kanske avläser du mer än du lyssnar? I så fall kan cochleaimplantat (CI) vara något för dig. Över 20 000 hörselskadade/döva beräknas kunna ha nytta av CI – vilket är fem gånger så många som dagens CI-användare.
CI är inte rätt för alla och det går inte att garantera resultatet av en CI-operation. Men för de flesta som har förlorat hörseln i vuxen ålder, plötsligt eller över tid, innebär det ett stort lyft att bli mer delaktig i ljudvärlden omkring sig. Många kan till och med uppfatta samtal i telefon.
Så dröj inte, om du funderar på hörselimplantat. Fråga din audionom om du kan bli utredd för CI.
18: ”Tomten, jag vill ha en yrselfri jul!”
Att ha Menières sjukdom kan vara riktigt tufft, inte minst eftersom det ibland kan ta tid att få rätt diagnos, rätt behandling och rätt stöd.
Men det finns hjälp och stöd att få, inte minst hos specialistvården. Så om du saknar det stöd du behöver, kontakta HRFs Hörsellinjen på www.horsellinjen.se och 0771-888 000 för råd om vart du kan vända dig och vilka möjligheter som faktiskt finns. Och om du inte redan är med i HRFs Facebookgrupp, ”HRF: Menières sjukdom”, då ska du absolut prova att gå med där. Det är en gemenskap som kan göra dig starkare!
17: Ladda för en hörbar jul!
Är du en av dem som tycker att hörapparatbatterierna tar slut alldeles för fort? På www.horsellinjen.se hittar du olika bra tips om hur du kan få batterierna att räcka längre. Till exempel att dröja fem minuter med innan du stänger luckan – det kan förlänga livstiden med upp till ett dygn!
Numera finns det även laddningsbara batterier, för nyare hörapparater. Men det passar inte alla. Och det utnyttjas också som ett argument för att sälja dyra hörapparater. Så innan du tar det steget: ta dig tid att kolla upp för- och nackdelar!
16: Njut av ljudmiljön i vårt vinterland
Snö är en fantastisk ljuddämpare! Kanske har du tänkt på hur mycket lättare det är att uppfatta tal när det ligger ett vitt, härligt täcke omkring oss. Till och med trafiken låter mindre.
Det beror på att iskristallerna i snöflingor ofta är sexsidiga (hexagonala). En sådan snöstjärna fångar ljudvågor mellan sina huvudgrenar på vägen ner mot marken. Även ren, fluffig snö på marken dämpar ljud.
Så välkomna snön som en vän – om och när den kommer!
15: Förvandla tydligt tal till text som stöd!
Just nu är automatiska tal-till-text-lösningar under snabb utveckling. Det finns appar och webbverktyg som kan omvandla tydligt tal till text i realtid vid samtal, mobilsamtal, föreläsningar, videomöten med mera.
Ibland blir det fel, så någon ersättning för skrivtolkning är det inte. Men det kan vara ett riktigt bra stöd. Läs mer om tal-till-text-appar och andra bra tips på www.horsellinjen.se!
14: En riktigt god, tolkad jul!
Alla som behöver tolk för att uppfatta samtal kan beställa teckenspråkstolkning, skrivtolkning, TSS-tolkning eller dövblindtolkning hos regionens tolkcentral. Regionen står för så kallad ”vardagstolkning”, till exempel vid läkarbesök, föreningsmöten, familjehögtider, vissa jobbmöten med mera – både på plats och i videomöten.
Och kom ihåg: Du KAN få tolkning även till julfesten eller glöggminglet, om du är ute i god tid. För allt som är värt att säga är värt att tolka – såväl djupaste allvar som muntraste skämt.
13: Hörsellinjen sprider ljus i tusentals liv!
Kunskap är ljus. Ljus som ger kraft och jagar okunnighetens mörker på flykt. Därför behövs HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen – inte minst nu, i dessa tuffa tider.
12: Goder morgon, med bra varseblivning!
Försover du dig ofta för att du inte hör väckarklockan? Kanske missar du också dörrklockan? Det finns hjälpmedel som gör det enklare att uppfatta olika signaler, genom starkare ljud, ljussken och/eller vibrationer. Staffan skulle utan tvekan ha nytta av en väckarklocka med kuddvibrator. Kanske du också?
11: Låt oss ALLA lustiga vara!
Händer det ibland att du ler lite osäkert och låtsas hänga med när andra skrattar åt ett skämt? Det är du inte ensam om. Vi är många som ibland känner oss lite utanför när familj och vänner samlas.
Men alla vill ju att du också ska vara med i gemenskapen. Så dra dig inte undan, utan berätta vad du behöver: ”Se på mig, tala tydligt, tala en i taget, sätt dig i ljuset, så att jag kan se och avläsa vad du säger”. Att du är med gör det roliga mycket roligare. För alla!
10: T står för mer än tomte!
Har du telespole i dina hörapparater? I så fall kan du använda en av tidernas bästa uppfinningar: Teleslingan.
Om du ser en skylt om att det finns teleslinga, sätt dina hörapparater på T-läge. Då kommer ljudet nära – bakgrundsljuden försvinner och talet går trådlöst direkt från ljudkällan till dina hörapparater. T för teleslinga, T för toppen!
9: Låtom hörapparaterna synliga vara!
Brukar du låta håret dölja hörapparaterna? Vill du helst att ingen ska se att du har dem? Att visa andra att du har en hörselnedsättning kan göra livet betydligt enklare. Fler förstår varför du ibland inte hör, utan att du behöver säga något. Och du möter så gott som alltid nyfikenhet, intresse och andra positiva reaktioner från omgivningen – att du hör i samtal är ju viktigt för dem också! Så var öppen med din hörselnedsättning – sätt gärna färg och dekor på happarna (=hörapparaterna). Våga vara synlig och hörselsmart!
8: Hitta ditt sätt att minska pip, surr och ritsch, ratsch, filibom-bom-bom.
December är inte bara stämningsfull adventsro. För många är det också en tid då mörka dagar och julstress kan öka tinnitusbesvär. Men om din tinnitus kan öka, då kan den också minska! Så tänk efter: Har du balans i tillvaron? Ett liv utan negativ stress och oro, med gott om motion, frisk luft och sömn, det kan göra stor skillnad. Och har du koll på andra sätt att lindra tinnitus?
Så om du ligger vaken nu i natt och har det jobbigt, tänk på att det finns hjälp att få. Du är välkommen att vända dig till HRFs rådgivare på Hörsellinjen: www.horsellinjen.se, som varje dag ger goda råd och kunnigt stöd till hörselskadade – inte minst dig med tinnitus – i en riktigt tuff tid
7: Ta en jul-ljudpaus!
Alla mår vi bra av att ta paus från ljudmattorna omkring oss. Röster, julmusik, trafik… Det kan bli påfrestande, oavsett hur vi hör. Så unna dig en egen, lugn stund då och då. Särskilt bra är lugnet i naturen, visar forskning. Naturliga ljud, som sus i trädkronor, fotsteg i snön och porlande vatten är dessutom bra maskeringsljud för tinnitus.
6: Signalera mera!
Javisst är det mysigt med stearinljus, så här i adventstid! Men är du säker på att du uppfattar brandvarnaren, om olyckan skulle vara framme?
Det finns hjälpmedel som signalerar på flera sätt – inte bara med ljud, utan också med ljussignaler och vibrationer, till exempel runt handleden eller under kudden.
Kanske har du rätt till hjälpmedel för varseblivning från din region? Fråga din audionom eller kontakta HRFs Hörsellinjen.
5: Julefrid, inte hörselstress!
Har du fullt upp inför julen? Med jobb, julbak, klappar och fix? Kantas vardagen av hörfel och oro? Är tinnitusen på max och nerverna utanpå?
I så fall: Stanna upp, ta några djupa andetag och fundera på vad du behöver just nu: En härlig vinterpromenad med en god vän? Knapra pepparkakor i tv-soffan? Att varva ner, skruva av, välja bort är oftast ett bra recept för att dämpa tinnitus och underlätta kommunikationen med dina nära och kära. Ge dig själv en chans att hitta riktig julefrid. Det är du värd.
4: Film är bättre med text!
Dags för julmys i tv-soffan? En riktig klassiker, något nytt och spännande – eller kanske Kalle Anka och Karl-Bertil? Vad det än är, ta kontroll över fjärrkontrollen och plocka fram textningen. De flesta svenska tv-kanaler har text på text-tv-sidan 199. Om du streamar, kolla att tjänsten erbjuder text på svenska – eller kanske engelska eller något annat språk, om du föredrar det. Och kom ihåg: Text är till glädje för alla!
3: Textat glöggmingel smakar bättre!
Adventstid är glöggtid. Även i år samlas kolleger, grannar och föreningsvänner för lite adventsmys – men denna gång i videomöten eller kanske utomhus, runt en eld.
Då är det smart att boka skrivtolkning, om du inte hör så bra. Skrivtolkning är textning i realtid, där du kan läsa allt som sägs, både skämt och allvar – både i videomöten och på fysiska möten.
Så oavsett om det är ett föreningsmöte med dagordning eller en julfika med fnitter och småprat – kontakta regionens tolkcentral och boka tolk. Och gör det i god tid innan det är dags att värma glöggen!
2: Be alla tomtar tydliga vara!
Denna vinter möter vi plexiglas, munskydd och avstånd lite varstans. Så vad ska vi göra, vi som inte hör så bra, när vi möter ”tomtar” som sitter och mumlar bakom plexiglas?
Det kan kännas som mycket möda och stort besvär att säga ifrån, men om 1,5 miljoner hörselskadade är tydliga och trevliga med vad vi behöver, då kan vi få fler att vara tydliga och trevliga tillbaka!
Så tala om att du inte hör, be dem vänligt att tala tydligt. Funkar det inte, be dem skriva en lapp. Till sist: Be dem kontakta HRFs Hörsellinjen för goda råd om hur de kan fixa mikrofon/teleslinga/högtalare, bättre ljudmiljö med mera.
1: Sätt ljus på samtalet i jul!
Det är gott om ”mysbelysning”, så här i dunkla december. Men faktum är att de flesta människor har svårare att höra när vi inte riktigt ser den som talar.
Så låt ljusets högtid bli riktigt ljus! Ös på med kandelabrar, lyktor och spotlights, så att det blir det lättare att avläsa och uppfatta. Då blir julen roligare. För alla.