Kategori: Pressmeddelande
Datum:

”Vi stängs ute från debatten i Almedalen”

Debatten under Almedalsveckan är inte öppen för alla. Hörselskadade stängs ute från en stor del av såväl mediebevakningen som arrangemangen på plats.
– Det är pinsamt att svensk politik hörs så här dåligt 2015, säger Eva Blomquist, vice förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Almedalsveckan är en central del av svensk politik och samhällsdebatt. Det märks inte minst på den omfattande mediebevakningen. Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras från morgon till kväll. Politiker, experter och opinionsbildare av alla de slag tycker till i SVT, TV4 och tidningarnas webb-tv.

Men det mesta av det som sänds saknar textning. Tidningarnas livesändningar textas aldrig och tv-kanalerna textar bara enstaka program. Trots att SVT storsatsar, med åtskilliga sändningstimmar varje dag, textas endast partiledartalen och ”Debatt”.

– Det här innebär att de flesta av landets 1,4 miljoner hörselskadade stängs ute, förklarar Eva Blomquist.
– För oss känns bristen på textning som en dörr slängd i ansiktet.

Tillgängligheten brister även på plats i Almedalen. Inte ens en fjärdedel av årets 3 470 listade arrangemang har uppgett att de har teleslinga. Därför tvingas hörselskadade ofta vända i dörren på olika seminarier.

Det är hög tid för ett hörselsmartare Almedalen, tycker Eva Blomquist:
– Vi i HRF uppmanar både medier och arrangörer att respektera vårt behov av tillgänglighet. Se till att Almedalsdebatten blir tillgänglig och öppen för alla – även för oss som inte hör så bra.

För kommentarer och mer information:

Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande, finns på plats i Almedalen. Kontaktas via Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.