Kategori: Pressmeddelande
Datum:

HRF-kritik mot DO: ”Godkänner diskriminering av hörselskadade”

mikrofon

Diskrimineringsombudsmannen (DO) godkänner diskriminering av hörselskadade. Det anser Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu stämmer en konferensanläggning ­utan teleslinga, som DO har valt att ”frikänna”.
– Vi har lagen och en halv miljon hörapparatanvändare på vår sida, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam. 

Ungefär 500 000 människor i Sverige använder hörapparater. För dem är det viktigt att det finns teleslinga (hörslinga) i olika lokaler för att kunna höra och vara delaktiga i vad som sägs.

Men när två hörselskadade anmälde en konferenslokal i Stockholm för diskriminering, för att teleslingan inte fungerade, slog DO fast att lokalägaren inte brutit mot diskrimineringslagens förbud mot bristande tillgänglighet. DO nöjde sig med att teleslinga fanns installerad – att den var oanvändbar påverkade inte beslutet.

”Anmärkningsvärt”

– I praktiken innebär detta att DO godkänner diskriminering av hörselskadade och sänder en signal om att det är helt acceptabelt att teleslingor inte fungerar. Det är anmärkningsvärt, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som på tisdagen lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten i det aktuella fallet.

Han är också kritisk till DOs utredning, som han kallar “undermålig”. Den innehåller flera faktafel och saknar avgörande underlag.

”Kan inte lita på DO”

– Tyvärr visar detta att hörselskadade som utsätts för diskriminering inte kan lita på att DO värnar deras rättigheter. Och det är allvarligt. Om inte ens DO tar diskrimineringslagen och hörselskadades behov av tillgänglighet på allvar, vem ska då göra det?

Syftet med HRFs stämningsansökan är att få en rättslig prövning gentemot diskrimineringslagen – en lag som för drygt tre år sedan utökades till att omfatta ”bristande tillgänglighet”. Det behövs rättsliga prejudikat om lagen ska få praktisk betydelse, men DO utreder bara en bråkdel av alla anmälningar – och av de fall som utreds är det få som har lett till någon form av agerande från DOs sida.

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Länkar

Pressmeddelandet som pdf: Hård kritik mot DO: ”Godkänner diskriminering av hörselskadade” (2018-04-18) 

HRF stämmer konferensanläggning utan teleslinga (HRF.se 2018-04-17)

Konferensanläggning stäms – saknade hörselslinga (Sveriges Radio Ekot 2018-04-18)

Andra relaterade länkar

Nu börjar HRFs Slingkollen, runt om i landet (HRF.se 2018-01-18)

Skärpt diskrimineringslag ställer större krav på företag (HRF.se 2017-11-09)

Hörselskadad anmäler kommun för diskriminering (HRF.se 2017-03-29)

Slingkollen.se – om HRFs satsning på fler och bättre slingor 

Fakta om teleslingor på Hörsellinjen.se

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.