Ett hörselsmart Almedalen

Den 2–5 juli, under Almedalsveckan, var Hörselskadades Riksförbund (HRF) på plats i Visby. I vår monter på Strandvägen i Visby kunde alla och envar testa hörseln, ställa frågor och diskutera tillgänglighet, hörselvård och andra frågor som vi driver.
HRFs representanter rörde sig även ute i Almedalsvimlet, på seminarier, debatter med mera, för att prata med ministrar, partiledare, myndigheter och andra nyckelpersoner om hur vi kan forma ett hörselsmart samhälle.

Hörseltest    Svensk politik hörs för dåligt    Hörseltillgänglighet    Slingpatrullen    Kontakt

HRFs mötesplats i Almedalen: HRFs monter i Almedalen 2017 låg på Strandvägen, där Donnersgatan möter havet (plats 521).
HRFs representanter i Almedalen: De flesta i HRFs förbundsstyrelse fanns på plats i Visby någon gång under Almedalsveckan. På plats fanns även sakkunniga ombudsmän samt kommunikatörer från HRFs förbundskansli.

Bildgalleri

BILDGALLERI: HRF i Almedalen 2017
Här har vi samlat några av HRFs bilder från en intensiv och framgångsrik Almedalsvecka.

Nyheter – HRF i Almedalen 2017

Nyhet 10 juli 2017
Cirka 2 000 testade hörseln hos HRF i Almedalen
Ungefär 2 000 hörseltester och över 4 000 besökare. Det blev succéresultatet i HRFs tält i Almedalen. Såväl lärare och bönder som ministrar och en Melodifestival-legendar passade på att titta förbi för en hörselkoll och goda råd om hörselvård, hjälpmedel och mycket annat. Läs mer på länken!

Nyhet 10 juli 2017
Bland ministrar och partiledare i Almedalen
”Vi kan väl ses efter sommaren och diskutera vidare om Fritt val och om tolktjänsten?” Statsrådet Åsa Regnér (S) var en av flera politiker som passade på att bjuda in HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam till samtal när de träffades i Almedalen. Läs mer på länken!

Nyhet 9 juli 2017
Rekord i antal teleslingor i Almedalen
I år hade ungefär hälften av alla arrangemang i Almedalen teleslinga, enligt programmet, vilket är fler än någonsin tidigare. Det har skett en fördubbling under de senaste åren, som en direkt följd av påtryckningar från HRF och Unga Hörselskadade (UH). Läs mer på länken!

Debattartikel 7 juli 2017
”Webb-tv utan textning – inte i takt med samtiden”
I stort sett all webb-tv saknar textning. Men dagens mediekonsument sitter inte bänkad på en lugn plats, utan är i rörelse – mobil i hand. Hen vill kunna kolla nyheterna i miljöer där det inte går att ha ljudet på eller där det är svårt att höra. Så varför textas inte mer? Det skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, i en debattartikel i tidningen Resumé. Läs mer på länken!

Nyhet 6 juli 2017
”Gerillaskrivtolkning” – en ögonöppnare i Almedalen
En bildskärm, en elsladd, ett par tolkar. Och en skylt med orden Allt som är värt att säga är värt att skrivtolka. Sedan var det klart för ”gerillaskrivtolkning” av finansministern – en hörselsmart demonstration, mitt i Almedalen. Läs mer på länken!

Pressmeddelande 4 juli 2017
”Sätt stopp för mim och mummel i Almedalen – lagstifta för textning”
”Det är dags att lagstifta för mer textning, såväl på webben som i tv”. Det säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, i ett pressmeddelande i dag: ”År efter år ser vi partiledare och opinionsbildare mima och mumla i intervjuer från Almedalen. Bristen på textning är ett hån mot demokrati och yttrandefrihet”. Läs mer på länken!

Nyhet 3 juli 2017
Populärt med hörseltest i Almedalen
Nu är Hörselskadades Riksförbund på plats i Almedalen för att erbjuda hörseltester och lyfta hörselfrågan högre på samhällets agenda. Montern är en av Almedalens mest välbesökta, med ungefär 800 besökare per dag. Läs mer på länken!

Nyhet 22 juni 2017
Kan hörselskadade ta del av ert event i Almedalen?
Just nu planeras teleslinga på 42 procent av nästan 4 000 arrangemang under Almedalsveckan. Och ännu fler är nu på gång, sedan Hörselskadades Riksförbund och Unga Hörselskadade skickat ut en påminnelse till alla arrangörer. När förbunden ställde frågan: ”Kan hörselskadade ta del av ert event i Almedalen?” var det många som fick bråttom. Läs mer på länken!