Knapp med texten: "Svensk politik hörs för dåligt"

Svensk politik hörs för dåligt!

Att kunna ta del av debatten är en förutsättning för demokrati och yttrandefrihet. Ändå är stora delar av Almedalsveckan, Sveriges största politiska mötesplats, otillgänglig för hörselskadade – både på plats och hemma i tv-soffan. Därför säger HRF: Svensk politik hörs för dåligt. Det är dags för ett hörselsmartare samhälle.

Vi är över 1,4 miljoner människor i Sverige som har en hörselnedsättning. För att vi ska kunna vara delaktiga i olika sammanhang behöver vi bra ljudmiljö, textning och teleslingor. En del behöver även skrivtolkning eller teckenspråkstolkning.

Måste lämna seminarier

Men tillgänglighet för hörselskadade saknas ofta i dag, även i Almedalen. Varje år måste hörselskadade lämna seminarier, debatter och andra arrangemang som de skulle vilja ta del av för att de inte kan uppfatta vad som sägs.

Otextade webbsändningar

Även hörselskadade som vill följa Almedalsdebatten via media missar många intervjuer, analyser med mera, eftersom en hel del av det som sänds i tv och det snabbt växande antalet webbsändningar från Almedalen saknar textning.

Vi i HRF uppmanar alla arrangörer och medier som bevakar Almedalen att öppna dörren och släppa in oss hörselskadade i debatten. Först då blir Almedalsveckan den öppna och demokratiska mötesplats den är tänkt att vara.