Kategori: Pressmeddelande
Datum:

Hårt kritiserat hörselvårdsystem i Stockholm avvecklas – stor seger för HRF

Porträtt på Agneta Österman Lindquist.
Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF Stockholms län. Foto: Peter Knutson

Nu ska ”Fritt val” inom hörselvården i Region Stockholm avvecklas, som en del av uppgörelsen om det nya styret. Det här är en stor seger för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i många år har slagit larm om lurendrejeri och systematiska övertramp.

– Det här är ett enormt glädjande besked. Äntligen kan vi hörselskadade få en hörselvård att lita på, säger Agneta Österman-Lindquist, ordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län (HRF).

Sämst i landet
Hörselskadade i Stockholms län har i dag en av landets sämsta hörselrehabiliteringar, enligt det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering. Dagligen kontaktas HRF av patienter som har utsatts för vilseledande information, oseriös försäljning och ibland rent lurendrejeri i samband med hörapparatutprovning.

Det här är en följd av Fritt val-systemet, som innebär att hörapparatindustrin äger de flesta av mottagningarna och provar ut i stort sett bara sina egna produkter. Försäljningsintressen sätts före patientens behov.

Ska avvecklas
Men nu ska systemet avvecklas. Vårdvalet kommer finnas kvar, men tillverkare ska inte längre kunna vara förskrivare, meddelar Vänsterpartiet i Region Stockholm, som har nått en överenskommelse med regionens nya styre.

HRF har försökt avskaffa ”Fritt val” ända sedan det infördes i Stockholms län och Skåne 2011. Vårdsystemet har även dömts ut av Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsutredningen och andra tunga instanser.

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Det som nu händer i Stockholm ger hopp också till Skånes hörselskadade, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ingår i överenskommelse mellan partierna

Vänsterpartiet i Region Stockholm har villkorat sitt samarbete med S, C, MP i Region Stockholm med 44 punkter som ska genomföras inom mandatperioden. En av punkterna handlar om Fritt val av hörapparater.

”Fritt val av hjälpmedel inom primär hörselrehabilitering ska avskaffas för att ersättas med ett system som förbjuder tillverkare från att också vara förskrivare samtidigt som tillgängligheten till vård och mångfalden av utförare upprätthålls. Vårdval primär hörselrehabilitering kommer finnas kvar. SLSO *ska ges möjlighet att öppna en mottagning inom primär hörselrehabilitering.”

*SLSO: Stockholms läns sjukvårdsområde

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.