Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2022-10-14">14 oktober 2022</time>

Hårt kritiserat hörselvårdsystem i Stockholm avvecklas – stor seger för HRF

Porträtt på Agneta Österman Lindquist.
Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF Stockholms län. Foto: Peter Knutson

Nu ska ”Fritt val” inom hörselvården i Region Stockholm avvecklas, som en del av uppgörelsen om det nya styret. Det här är en stor seger för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i många år har slagit larm om lurendrejeri och systematiska övertramp.

– Det här är ett enormt glädjande besked. Äntligen kan vi hörselskadade få en hörselvård att lita på, säger Agneta Österman-Lindquist, ordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län (HRF).

Sämst i landet
Hörselskadade i Stockholms län har i dag en av landets sämsta hörselrehabiliteringar, enligt det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering. Dagligen kontaktas HRF av patienter som har utsatts för vilseledande information, oseriös försäljning och ibland rent lurendrejeri i samband med hörapparatutprovning.

Det här är en följd av Fritt val-systemet, som innebär att hörapparatindustrin äger de flesta av mottagningarna och provar ut i stort sett bara sina egna produkter. Försäljningsintressen sätts före patientens behov.

Ska avvecklas
Men nu ska systemet avvecklas. Vårdvalet kommer finnas kvar, men tillverkare ska inte längre kunna vara förskrivare, meddelar Vänsterpartiet i Region Stockholm, som har nått en överenskommelse med regionens nya styre.

HRF har försökt avskaffa ”Fritt val” ända sedan det infördes i Stockholms län och Skåne 2011. Vårdsystemet har även dömts ut av Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsutredningen och andra tunga instanser.

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Det som nu händer i Stockholm ger hopp också till Skånes hörselskadade, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ingår i överenskommelse mellan partierna

Vänsterpartiet i Region Stockholm har villkorat sitt samarbete med S, C, MP i Region Stockholm med 44 punkter som ska genomföras inom mandatperioden. En av punkterna handlar om Fritt val av hörapparater.

”Fritt val av hjälpmedel inom primär hörselrehabilitering ska avskaffas för att ersättas med ett system som förbjuder tillverkare från att också vara förskrivare samtidigt som tillgängligheten till vård och mångfalden av utförare upprätthålls. Vårdval primär hörselrehabilitering kommer finnas kvar. SLSO *ska ges möjlighet att öppna en mottagning inom primär hörselrehabilitering.”

*SLSO: Stockholms läns sjukvårdsområde

Relaterade nyheter

 • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
  Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

  Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

  Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen. "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

 • Digitalt hörseltest ska få fler att söka livsviktig hörselvård
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

  Digitalt hörseltest ska få fler att söka livsviktig hörselvård

  Testa hörseln regelbundet. Det uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan med att nylansera ett kostnadsfritt självtest på webben.– Tidig upptäckt och tidig hörselvård är ett effektivt sätt att undvika många hälsoproblem. Det kan till och med ge dig ett längre liv, säger Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi.

 • Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller

  Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller fick på tisdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022. Ett pris som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet.