Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2022-10-14">14 oktober 2022</time>

Hårt kritiserat hörselvårdsystem i Stockholm avvecklas – stor seger för HRF

Porträtt på Agneta Österman Lindquist.
Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF Stockholms län. Foto: Peter Knutson

Nu ska ”Fritt val” inom hörselvården i Region Stockholm avvecklas, som en del av uppgörelsen om det nya styret. Det här är en stor seger för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i många år har slagit larm om lurendrejeri och systematiska övertramp.

– Det här är ett enormt glädjande besked. Äntligen kan vi hörselskadade få en hörselvård att lita på, säger Agneta Österman-Lindquist, ordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län (HRF).

Sämst i landet
Hörselskadade i Stockholms län har i dag en av landets sämsta hörselrehabiliteringar, enligt det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering. Dagligen kontaktas HRF av patienter som har utsatts för vilseledande information, oseriös försäljning och ibland rent lurendrejeri i samband med hörapparatutprovning.

Det här är en följd av Fritt val-systemet, som innebär att hörapparatindustrin äger de flesta av mottagningarna och provar ut i stort sett bara sina egna produkter. Försäljningsintressen sätts före patientens behov.

Ska avvecklas
Men nu ska systemet avvecklas. Vårdvalet kommer finnas kvar, men tillverkare ska inte längre kunna vara förskrivare, meddelar Vänsterpartiet i Region Stockholm, som har nått en överenskommelse med regionens nya styre.

HRF har försökt avskaffa ”Fritt val” ända sedan det infördes i Stockholms län och Skåne 2011. Vårdsystemet har även dömts ut av Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsutredningen och andra tunga instanser.

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Det som nu händer i Stockholm ger hopp också till Skånes hörselskadade, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ingår i överenskommelse mellan partierna

Vänsterpartiet i Region Stockholm har villkorat sitt samarbete med S, C, MP i Region Stockholm med 44 punkter som ska genomföras inom mandatperioden. En av punkterna handlar om Fritt val av hörapparater.

”Fritt val av hjälpmedel inom primär hörselrehabilitering ska avskaffas för att ersättas med ett system som förbjuder tillverkare från att också vara förskrivare samtidigt som tillgängligheten till vård och mångfalden av utförare upprätthålls. Vårdval primär hörselrehabilitering kommer finnas kvar. SLSO *ska ges möjlighet att öppna en mottagning inom primär hörselrehabilitering.”

*SLSO: Stockholms läns sjukvårdsområde

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...