Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2022-10-14">14 oktober 2022</time>

Hårt kritiserat hörselvårdsystem i Stockholm avvecklas – stor seger för HRF

Porträtt på Agneta Österman Lindquist.
Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF Stockholms län. Foto: Peter Knutson

Nu ska ”Fritt val” inom hörselvården i Region Stockholm avvecklas, som en del av uppgörelsen om det nya styret. Det här är en stor seger för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i många år har slagit larm om lurendrejeri och systematiska övertramp.

– Det här är ett enormt glädjande besked. Äntligen kan vi hörselskadade få en hörselvård att lita på, säger Agneta Österman-Lindquist, ordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län (HRF).

Sämst i landet
Hörselskadade i Stockholms län har i dag en av landets sämsta hörselrehabiliteringar, enligt det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering. Dagligen kontaktas HRF av patienter som har utsatts för vilseledande information, oseriös försäljning och ibland rent lurendrejeri i samband med hörapparatutprovning.

Det här är en följd av Fritt val-systemet, som innebär att hörapparatindustrin äger de flesta av mottagningarna och provar ut i stort sett bara sina egna produkter. Försäljningsintressen sätts före patientens behov.

Ska avvecklas
Men nu ska systemet avvecklas. Vårdvalet kommer finnas kvar, men tillverkare ska inte längre kunna vara förskrivare, meddelar Vänsterpartiet i Region Stockholm, som har nått en överenskommelse med regionens nya styre.

HRF har försökt avskaffa ”Fritt val” ända sedan det infördes i Stockholms län och Skåne 2011. Vårdsystemet har även dömts ut av Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsutredningen och andra tunga instanser.

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Det som nu händer i Stockholm ger hopp också till Skånes hörselskadade, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ingår i överenskommelse mellan partierna

Vänsterpartiet i Region Stockholm har villkorat sitt samarbete med S, C, MP i Region Stockholm med 44 punkter som ska genomföras inom mandatperioden. En av punkterna handlar om Fritt val av hörapparater.

”Fritt val av hjälpmedel inom primär hörselrehabilitering ska avskaffas för att ersättas med ett system som förbjuder tillverkare från att också vara förskrivare samtidigt som tillgängligheten till vård och mångfalden av utförare upprätthålls. Vårdval primär hörselrehabilitering kommer finnas kvar. SLSO *ska ges möjlighet att öppna en mottagning inom primär hörselrehabilitering.”

*SLSO: Stockholms läns sjukvårdsområde

Relaterade nyheter

 • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
  Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

  Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

  På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.

 • I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade
  Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-10">10 maj 2023</time>

  I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

  I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på...

 • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
  Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

  Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

  Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen.
  "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.