Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2016-12-21">21 december 2016</time>

Skarp kritik från Socialstyrelsen mot Fritt val av hörapparater

Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot vårdsystemet ”Fritt val av hjälpmedel”. Det ökar inte valfriheten, är etiskt ”mycket problematiskt” och riskerar vårdkvaliteten, enligt en ny utvärdering.
– Det råder ingen tvekan: ”Fritt val” måste bort, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

HRF har varnat för allvarliga systemfel inom ”Fritt val” ända sedan det infördes inom hörselvården i Stockholms läns landsting och Region Skåne 2011. Syftet var att öka valfriheten genom att erbjuda bidrag till köp av hörapparater på den öppna marknaden. Istället har ”Fritt val” inneburit att hörselföretag har satt i system att uppmana patienter att köpa hörapparater privat, trots att de har rätt till hörapparater från landstinget, inom patientavgiften.

– ”Fritt val” har öppnat för krass business. Stora hörapparatkoncerner tillåts bedriva försäljning av egna produkter, på patientens bekostnad, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Nu instämmer Socialstyrelsen i stora delar av HRFs kritik. En ny utvärdering visar att ”Fritt val” inte ökar valfrihet och delaktighet. De konstaterar att ”inom hörsel­området domineras marknaden av ett fåtal aktörer som både äger hörselmottagningar och tillverkar hörapparater. Det finns ekonomiska incitament för mottagningarna att rekommendera de hörapparater man också säljer”.

Socialstyrelsen ser också att ”audionomernas dubbla roller som vårdgivare och säljare av hörselhjälpmedel står i konflikt med varandra” samt att fritt val av hjälpmedel innebär ”att grundläggande principer om vårdetik är svåra att upprätthålla”.

– Nu måste regeringen se till att ”Fritt val” avvecklas, säger Mattias Lundekvam.
– Vi ser hur hörselskadade kommer i kläm i stort sett dagligen. Så kan det inte få fortsätta.

Presskontakt: Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef,
tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se  

Socialstyrelsens rapport

Socialstyrelsens utvärdering och konsekvensanalys av Fritt val av hjälpmedel (pdf)

Medielänkar

Fritt val av hörapparat kritiseras av Socialstyrelsen (Ekot, Sveriges Radio 2016-12-21)

24 000 för hörapparat – trots att det finns för 600 (Svenska Dagbladet 2016-12-21)

Region Skåne försvarar kritiserat system (P4 Kristianstad 2016-12-21)

Alliansens valfrihetssystem sågas av Socialstyrelsen (Dagens Arena 2016-12-21)

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.