Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-04-21">21 april 2023</time>

Nu får Västmanland landets högsta utprovningsavgift

Den 1 maj inför Region Västmanland landets högsta utprovningsavgift. De flesta kommer få betala 2 200 kronor för hörapparater. ”Förödande. Många kommer tvingas avstå från hörselvård, för att de inte har råd”, befarar HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Nu har regionfullmäktige i Västmanland beslutat att chockhöja utprovningsavgiften på hörapparater, från 1 400 kronor till 2 200 kronor för de allra flesta som behöver två hörapparater.

Höjning med 60 procent

Det är en höjning på nästan 60 procent, av en avgift som redan i dag är bland de högsta i landet. Någon liknande avgift eller chockhöjning finns inte inom något annat vårdområde.

”Det är negativ särbehandling av hörselskadade”, konstaterar Jessica Olsson, distriktsordförande för HRF Västmanland.

Hård kamp mot särbehandling

HRF Västmanland har fört en hård kamp för att stoppa avgiftshöjningen, ända sedan i höstas. De lyckades först få igenom en återremiss, men i veckan valde den styrande majoriteten, M, L och KD, att ändå rösta för den stora höjningen, med stöd av SD.

Regionens argument för höjningen är att nästan alla nya hörapparater som provas ut i dag är laddningsbara. Och när hörselskadade får lägre kostnader för batteriinköp, då tycker regionpolitiker att de istället ska betala mer till regionen. Läs mer i faktarutan nedan!

Hörselvård blir en plånboksfråga

HRF har varnat för att en så hög avgift skulle leda till att fler avstår från hörapparater eller bara provar ut en hörapparat, av ekonomiska skäl. Och det leder till ökad ohälsa, isolering, svårigheter att klara arbete och andra allvarliga konsekvenser för både individ och samhälle.

– Det här beslutet innebär att många tvingas avstå från hörselvård och hörapparater, bara för att de inte har råd, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
– I praktiken blir hörselvård därmed inte en rättighet, utan en plånboksfråga. Och det kan vi aldrig acceptera.

Om den nya utprovningsavgiften i Västmanland

 • Den nya utprovningsavgiften har två delar: 800 kronor per hörapparat samt 600 kronor för laddare. Det här innebär att de flesta behöver betala totalt 2 200 kronor i utprovningsavgift. Nio av tio behöver två hörapparater och nästan alla nya hörapparater är laddbara, vilket kräver laddare.
 • Tanken med att dela upp avgiften mellan laddare och hörapparater är att de som inte får laddningsbara hörapparater ska betala mindre. Men så gott som alla hörapparater som provas ut nu och i framtiden är laddbara, så den kostnaden måste de flesta betala. Själva laddaren kostar inte 600 kronor i inköp, utan ingår oftast när hörapparater köps in.
 • Även de få som provar ut batteridrivna hörapparater kommer få betala högre avgift – 1 600 kronor för två hörapparater. Men inom kort räknar man med att samtliga hörapparater som provas ut kommer vara laddningsbara.

Läs mer

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.