Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
Glada och stolta pristagare. Britt Edoff, vice distriktsordförande, och Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF-distriktet i Stockholm.

På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
– Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

I över ett decennium har HRF-distriktet i Stockholms län fört en ojämn kamp för att få bort hörselcheckar inom hörselvården. Och i höstas kom äntligen beslutet: Region Stockholm avskaffar Fritt val-systemet 2025.

Nu prisas distriktet för segern – och för att de ”stått i frontlinjen i hörselskadades kamp för rätten till hörselvård”.

– Jätteroligt. Det har känts som ett evighetsarbete, en annan sorts maratonlopp än de jag brukar springa annars, säger distriktsordförande Agneta Österman Lindquist i en intervju med tidningen Auris.

”Som David mot Goliat”

Förbundsstyrelsens prismotivering är:

”Med imponerande uthållighet har HRF Stockholms län stått i frontlinjen i hörselskadades kamp för rätten till hörselvård.

I en region där frihet att välja förvanskades till frihet att sälja har distriktets orädda rättvisekämpar avslöjat, förklarat, ifrågasatt, larmat, argumenterat och upplyst makthavare – år efter år, i mer än ett decennium.

HRF Stockholms län har aldrig gett upp, aldrig kompromissat med vårt främsta uppdrag: att tillvarata hörselskadades intressen. Som droppen urholkar stenen, som David mot Goliat har distriktet med outtröttlig målmedvetenhet besegrat Fritt val-systemet.

En inspirerande seger för hela HRF-Sverige.”

”Fantastisk bekräftelse”

Utmärkelsen och prissumman på 10 000 kronor delades ut i samband med söndagens förbundsmöte, med deltagare från HRF-distrikt i hela landet.
– Det här är en fantastisk bekräftelse på betydelsen av samarbete, sa vice distriktsordförande Britt Edoff, som tog emot diplomet.
– Det är genom att kroka arm med varandra som vi skapar framgång och står starka.

Övertygade regionen om att skrota checksystemet

Nio av tio som provar ut hörapparater i Region Stockholm köper dem privat. De får en ”hörselcheck” från regionen, men betalar ofta tusentals kronor ur egen ficka – ofta utan att veta att de kan få hörapparater från regionen inom patientavgiften på 600 kronor. Det här är följden av ”Fritt val”-systemet.

Men nu har Region Stockholm lyssnat på kritiken och avskaffar hörselcheckarna. Istället ska det finnas ett stort och brett upphandlat hörapparatsortiment. Ingen ska behöva betala mer än patientavgiften för att prova ut hörapparater.

Om priset ”Årets HRF-inspiratörer”

Utmärkelsen ”Årets HRF-inspiratörer” går till en förening eller ett distrikt i HRF som har tagit ett initiativ som bidrar till att skapa och/eller utveckla medlemsengagemang och medlemsnytta inom HRF.

Det kan vara en aktivitet, ett arbetssätt eller något annat initiativ som har positiva effekter på medlemmarnas delaktighet, aktivitetsgrad, trivsel och praktiska nytta av medlemskapet.

Priset uppgår till 10 000 kronor, att använda i den egna verksamheten.

Jury för ”Årets HRF-inspiratörer” är HRFs förbundsstyrelse.

Tidigare pristagare

HRF Borlänge 2023
HRF Luleå 2022
HRF Enköping 2021
HRF Lund 2020
HRF Mellerud 2019 

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).