Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-05-30">30 maj 2021</time>

HRF Enköping är Årets HRF-inspiratörer 2021!

Två glada kvinnor i det gröna vinkar glatt mot kameran.
Foto: Malin Nahlén

Hörselskadades förening i Enköping är ”Årets HRF-inspiratörer 2021”!
Föreningen belönas med 10 000 kronor för att de ”med stort engagemang, nyfiken kreativitet och mod” har lyckats skapa mötesplatser i en tid av fysisk distansering.
– En total överraskning. Vi är så stolta! sa Elsie Johansson, vice ordförande, när priset delades ut på söndagen, i samband med HRF-kongressen.

Årets HRF-inspiratörer, vad är det?

”Årets HRF-inspiratörer” är en utmärkelse går till en förening eller ett distrikt, som har tagit ett initiativ som bidrar till att skapa och/eller utveckla medlemsengagemang och medlemsnytta inom HRF. Det kan vara en aktivitet, ett arbetssätt eller något annat initiativ som har positiva effekter av olika slag på medlemmarnas delaktighet, aktivitetsgrad, trivsel och praktiska nytta av medlemskapet.

Priset delas i år ut för tredje gången och består av ett diplom och 10 000 kronor att använda i den egna verksamheten.

Jury för ”Årets HRF-inspiratörer” är HRFs förbundsstyrelse.

HRF Enköping fick ta emot priset ”Årets-HRF-inspiratörer” inför en avlägset jublande publik under förbundets digitala kongress, vilket var extra passande detta år.

Förbundsstyrelsens motivering lyder:

HRF Enköping visar att det är möjligt att ”ställa om i stället för att ställa in” i pandemitider, då föreningslivet är satt på prov.
Med stort engagemang, nyfiken kreativitet och mod att testa nya former har föreningen i en tid av fysisk distansering erbjudit något för alla – från hörselsmarta utomhusträffar med aktiviteter på behörigt avstånd till både digitala samtalsträffar med olika teman och chattar som gett medlemmar möjlighet att hålla kontakt med varandra.
HRF Enköping inspirerar genom sitt sätt att skapa gemenskap och medlemsglädje, även under ett annorlunda föreningsår.

Vågat prova nya, digitala verktyg

Lena Thorén tog över ordförandeklubban i fjol efter Elise Johansson, som i stället blev vice ordförande. Tillsammans har de format ett varierat program för medlemmarna, allt tillgängligt och hörselanpassat.

Genom att skaffa en portabel hörslinga har föreningen kunnat ordna coronasäkra, tillgängliga utomhusaktiviteter, till exempel guidade vandringar och utomhusgympa. Föreningen har också vågat prova sig fram med nya, digitala mötesformer.

Men det inte varit helt lätt att träffas på nya sätt, erkänner Lena:

– Digitala möten, webbinarier och chattar var nytt och okänt för många. Den största utmaningen har varit att hjälpa medlemmar att komma igång och använda verktygen. Att hjälpa till och ge handledning på distans är inte det lättaste, men jag tycker de har tagit till sig det nya.

Vandringar med teleslinga

Lena Thorén är särskilt nöjd med HRF Enköpings populära ”å-promenader” och de digitala diskussionsmötena kring förbundets föredragsserie HRF Talks.

– Det höjer kunskapsnivån och ger intressanta samtal. Vi kommer absolut att fortsätta med detta. Jag ser fram emot nya HRF Talks i höst! säger hon.

Föreningen har även uppmärksammat Enköpingsborna på coronarestriktionernas konsekvenser för personer med nedsatt hörsel, till exempel hur munskydden omöjliggör avläsning och hur kommunikation kan underlättas. De har även tagit upp följderna av isolering.

Uppmuntrande pris

Utmärkelsen ”Årets HRF-inspiratörer” motiverar i det fortsatta arbetet, tycker säger Lena Thorén.

– Nu ska vi lista ut något sätt att fira detta tillsammans med våra medlemmar!

Tidigare pristagare

HRF Lund 2020
HRF Mellerud 2019 

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.