Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-05-22">22 maj 2022</time>

Föryngrat HRF Luleå blev Årets HRF-inspiratörer

Tre personer med blommor och diplom.
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam delade ut utmärkelsen Årets HRF-inspiratörer 2022 till HRF Luleås Nina Walloschke (ordförande) och Ritva Tamminen, HRF Norrbotten.

På söndagen utsågs Hörselskadades förening i Luleå till Årets HRF-inspiratörer 2022. Föreningen belönas med 10 000 kronor, för sin lyckade satsning på ung tillväxt och att odla hörselsmart gemenskap över generationsgränserna.

Nya, yngre krafter i kombination med erfarna HRF-mentorer. Det är framgångskonceptet som gav HRF Luleå utmärkelsen Årets HRF-inspiratörer.

– Det här känns helt fantastiskt! säger Nina Walloschke, föreningens nyvalda ordförande.
– För några år sedan ville jag inte ens använda hörapparater, och nu står jag här som stolt ordförande för en förening som ser till att vi hörselskadade får möjlighet att växa och utvecklas tillsammans.

Hämtar ”hörselsmart näring”

Luleå-föreningen fick ta emot priset i samband med Hörselskadades Riksförbunds 101-årsfirande i Stockholm, med representanter från HRF runt om i hela landet.

HRFs förbundsstyrelse skriver i sin motivering:

HRF Luleå visar vägen till ett HRF för alla. Ett HRF där hörselskadade i alla åldrar kan känna sig välkomna och uppskattade.

Genom att odla gemenskap över generationsgränserna lyckas föreningen få alla blommor att blomma, såväl unga som årsrika. Här kan studerande, yrkesverksamma och pensionärer hämta hörselsmart näring och växa sig starka. Tillsammans.

HRF Luleå har planterat ung energi i sin trädgård av kunskap och livserfarenhet, och nu spirar idéer, kreativ nyfikenhet och genuin medlemsglädje. Här är ”Tillsammans växer vi” inte bara ord – det är verklighet.

30-åringar klev in

Många föreningar, i både HRF och andra organisationer, upplever i dag svårigheter med nyrekryteringen. Men HRF Luleå har tvärtom lyckats föryngra och förnya. När medlemmar i +80-årsåldern lämnade styrelsen klev två 30-åringar in i stället. Med erfarna styrelseledamöter som mentorer.

– Medlemskapet och styrelsearbetet har inneburit att Charlotte och jag utvecklats som människor. Vi är en del av ”vi hörselskadade”, vi får vara med och påverka och det växer man av, säger Nina Walloschke, föreningens ordförande.

”Vi behöver varandra”

– Vi hörselskadade gör alla vår personliga hörselresa, men vi har mycket att lära av varandra. Därför är det viktigt att få träffa andra, i olika åldrar, och utbyta erfarenheter, förklarar Nina.

– Det handlar inte om att satsa på yngre eller äldre medlemmar. Det är inte antingen eller. Vi behöver varandra, hörselskadade i olika åldrar, för att få perspektiv på livet och tillvaron som hörselskadade.

Nya möjligheter att synas

Ritva Tamminen, distriktsordförande för HRF Norrbotten och tidigare ordförande för HRF Luleå, ser också praktiska fördelar med prissumman på 10 000 kronor:

– Det här ger oss nya möjligheter att vara ute och synas, och nå ännu fler hörselskadade, säger hon.
– Med lite extra pengar blir det lättare att ordna aktiviteter och vara med på event. Att synas och göra det lättare för hörselskadade att hitta oss, helt enkelt.

Om utmärkelsen ”Årets HRF-inspiratörer”

”Årets HRF-inspiratörer” är en utmärkelse går till en förening eller ett distrikt, som har tagit ett initiativ som bidrar till att skapa och/eller utveckla medlemsengagemang och medlemsnytta inom HRF.

Det kan vara en aktivitet, ett arbetssätt eller något annat initiativ som har positiva effekter av olika slag på medlemmarnas delaktighet, aktivitetsgrad, trivsel och praktiska nytta av medlemskapet.

Priset delas i år ut för tredje gången och består av ett diplom och 10 000 kronor att använda i den egna verksamheten.

Jury för ”Årets HRF-inspiratörer” är HRFs förbundsstyrelse.

Tidigare pristagare
Pressmeddelande:

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.