Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
HRF Borlänge jublar över utmärkelsen "Årets HRFs-inspiratörer 2023". Foto: Henrik Hansson

På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att ”samla, stärka och synliggöra” hörselskadade i Borlänge.

– Det här är stort! säger Marianne Cronberg Willman, som i helgen tog emot priset vid Hörselskadades Riksförbunds förbundsmöte i Stockholm, med representanter från hela landet.
– Vi är verkligen stolta över allt det arbete vi lägger ner på att se till att hörselskadade i Borlänge syns, hörs och stärker varandra. Att det uppmärksammas på det här sättet, det känns förstås otroligt bra.

”Fyrbåk av upplysning och engagemang”

Förbundsstyrelsens motivering till priset är:
(Texten fortsätter efter bilden).

Glada pristagare. Gunnel Ivarsson, sekreterare, och Marianne Cronberg Willman, ordförande för HRF Borlänge, fick ta emot diplom, blommor och 10 000 kronor från HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam i helgen.

”HRF Borlänge är en strålande fyrbåk av upplysning och engagemang.

Med kreativ målmedvetenhet och många skratt har föreningen lyckats samla, stärka och synliggöra hörselskadade, genom studiecirklar om hörselkunskap, caféträffar med erfarenhetsutbyte och mycket annat.

Det är en förening som syns och hörs – från Facebook-sidor till IKEA, från lokalpress till kommunstyrelse.

I denna växande, hörselsmarta gemenskap blir hörselskadade vänner med såväl sina hörapparater som varandra. Det inspirerar – och ger genklang i hela HRF-Sverige.”

Få bort negativa attityder

HRF Borlänge arbetar målmedvetet för att få bort negativa attityder till hörselskador och få fler att ta sin hörselsituation på allvar.

– Många skäms för att ha hörapparater, men att bagatellisera sin hörselskada, det innebär risk för ensamhet, depression och tidig demens. Det vill vi förebygga genom att sprida kunskap – och det är viktigt för hela samhället, förklarar Marianne.

HRF Borlänge har lyckats riktigt bra. Studiecirklar om att ”bli vän med sin hörapparat”, caféträffar med erfarenhetsutbyte och informationssatsningar av olika slag har blivit viktiga vändpunkter för många.

Samarbete och skratt

Nyckeln till framgång är en styrelse med samarbete och många skratt, berättar Marianne.

– Vi är en orädd styrelse med högt i tak, raka rör och massor av idéer. Och vi har väldigt roligt tillsammans!

(

Om utmärkelsen ”Årets HRF-inspiratörer”

”Årets HRF-inspiratörer” är en utmärkelse går till en förening eller ett distrikt, som har tagit ett initiativ som bidrar till att skapa och/eller utveckla medlemsengagemang och medlemsnytta inom HRF.

Det kan vara en aktivitet, ett arbetssätt eller något annat initiativ som har positiva effekter av olika slag på medlemmarnas delaktighet, aktivitetsgrad, trivsel och praktiska nytta av medlemskapet.

Priset uppgår till 10 000 kronor, att använda i den egna verksamheten.

Jury för ”Årets HRF-inspiratörer” är HRFs förbundsstyrelse.

Tidigare pristagare

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.