Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-08-13">13 augusti 2019</time>

Förskolebarn påverkas negativt av buller

En undersökning bland nästan 4000 förskollärare visar att barn påverkas negativt av ljudmiljön i förskolan. Trötthet, stress och koncentrationssvårigheter är vanligt. Ljudnivåerna kan vara så höga att det krävs insatser för att inte riskera hörselskador.

I förskolan kan det ofta bli problem med ljudnivån när barnen höjer rösten eller skriker för att överrösta varandra. När många barn gör det samtidigt kan det innebära en skaderisk.

Tidigare undersökningar om buller i förskolan har fokuserat på konsekvenserna för personalen. Nu har avdelningen Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin istället undersökt hur buller i förskolan påverkar barnen. Nästan 4000 förskollärare har deltagit i undersökningen. 82% anger att barnen påverkas ganska eller väldigt mycket av ljudmiljön och de flesta av dem rapporterar negativa konsekvenser för barnen på grund av ljudmiljön, rapporterar Sveriges Radio P1 Morgon. Barnen blir ofta trötta, stressade eller får svårt att koncentrera sig på grund av ljudmiljön. I undersökningen har ljudnivåer inte mätts, men tidigare mätningar visar på höga ljudnivåer i förskolemiljö.

– Det finns ganska många studier som visar att det kan vara höga ljudnivåer, speciellt inomhus. Inomhus kan det ligga runt 80Db(A) ekvivalentnivå, en slags medelnivå, säger Sofie Fredriksson, forskare och audionom vid arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin i P1 Morgon.

– Om man jämför med Arbetsmiljöverkets regelverk så är det en nivå där ska börja göra insatser för att motverka hörselskador, fortsätter Sofie Fredriksson.

Lösningar kan vara att dela upp barnen i mindre grupper och att tänka på ljudmiljön vid inköp av material och leksaker.

HRF driver sedan länge krav på åtgärder för en ljudsmart skola. Redan 2010 kom HRFs rapport ”Kakofonien”, som avslöjade att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan är ett problem i stort sett hela tiden.

Länkar

Faktablad: Smartare ljudmiljö=smartare skola

Om Hörteknik, ljudmiljö & pedagogik i skolan på Hörsellinjen.se

Högre risk för hörselskador bland kvinnliga förskollärare (Nyhet från HRF 2018-06-25)

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön (Nyhet från HRF 2018-02-13)

Har du frågor om ljud i skolmiljöer? Välkommen att mejla till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Det går även bra att ringa 0771-888 000.

Relaterade nyheter

 • Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

  Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

  Sommar och semester! Men kanske också hörselstress? Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

 • Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

  Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

  Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
  Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.