101 år av hörselsmart kraft

Den 23 februari 1921 grundades hörselskadades egen organisation – av en hörselskadad kvinna. Hon hette Gerda Meyerson.
Gerdas dröm om rättvisa, jämlikhet och delaktighet för hörselskadade är stark och levande i Hörselskadades Riksförbund (HRF) än i dag, 101 år senare.

I över hundra år har vår organisation varit en drivande, hörselsmart kraft för ett bättre, mer jämlikt samhälle.

Vi startade hörselvården i Sverige, drev de första skolorna för hörselskadade barn, lanserade teleslingan, drev igenom hörselscreening av nyfödda, fick igång och utvecklade textning i tv och mycket, mycket annat.

Och vi fick hörselskadade att gå samman, att organisera sig. Från norr till söder, i nästan varje hörn av Sverige, finns det HRF-föreningar. Här frodas gemenskap, engagemang, delaktighet – och självkänsla.

Pandemin kom i vägen för vårt jubileumsfirande. Men nu har HRF tagit klivet in i våra nästa hundra år. Och vid 101 år fortsätter vi vara en demokratisk organisation av och för hörselskadade, stadigt förankrad i hörselskadades egen verklighet. Och det är verkligen värt att fira!

Gerda visste hur det var

Allt började med Gerda. Gerda Meyerson.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet 1920 skrev hon om den svåra situationen för barn och vuxna med hörselnedsättning. Hon riktade hård kritik mot att hörselskadade glömdes bort och inte fick en rimlig chans till utbildning, försörjning och delaktighet.

Gerda talade ur egen erfarenhet. Som hörselskadad hade hon själv upplevt utanförskap och negativa attityder. Och i sitt sociala arbete bland arbetarkvinnor i Stockholm hade hon sett hur utsatta de flesta hörselskadade var, inte minst kvinnor och barn.

Hitta din inre Gerda!

Gerda Meyerson beskrevs i sin samtid som en liten späd kvinna med ett enormt patos och lika stor viljekraft. En aktad och stridbar opinionsbildare, begåvad och välutbildad, klok och initiativrik, som brann för hörselskadades rättigheter.

Inspirerande, eller hur? Därför säger vi: Hitta din inre Gerda och gör en insats för ett hörselsmartare samhälle!

Fira med en ny medlem!

Vill du fira HRF med en gåva? Ge då HRF en ny medlem i 101-årspresent!

Att bjuda in din man, din syster, en kompis, en arbetskamrat eller kanske en granne i vår gemenskap är ett fantastiskt sätt att säga #grattisHRF!