”Grattis, kära Gerda!”

Ett brev till vår grundare, Gerda Meyerson, på HRFs 100-årsdag

Grattis, kära Gerda!

I dag, den 23 februari, fyller vi 100 år!

Vi. Hörselskadades alldeles eget riksförbund.

Vi. En organisation för hörselskadade – och AV hörselskadade.

”Vi” – ett litet, men mäktigt ord, som inte bara rymmer dagens 22 000 medlemmar, utan också dig, Gerda Meyerson, som grundade vår organisation. Och alla de tusenden och åter tusenden eldsjälar som sedan starten har burit facklan och drömmen vidare, genom motgångar och framgångar. Ständigt på väg, mot en hörselsmartare framtid. Tillsammans.

”Organisation är makt”, skrev du Gerda, i ditt första brev till medlemmarna. Du ville att hörselskadade skulle ta makten – över sina egna liv. Du ville att hörselskadade skulle få en rimlig chans till utbildning, arbete och gemenskap. Som alla andra.

Du drömde också om respekt, Gerda. Att ingen hörselskadad skulle förminskas eller bli orättvist behandlad. Du visste hur det kändes, att inte höra och bli förlöjligad. Alla människors lika värde var viktigt för dig – och den människosynen är ett arv vi är omåttligt stolta över i dag.

Tack, kära Gerda, för att du tände elden som i dag är Hörselskadades Riksförbund – en stark och levande organisation för hörselskadades rättigheter.

Och grattis på 100-årsdagen till alla HRF:are! I dag, den 23 februari, börjar vårt jubileumsår. Under ett år framåt firar vi allt vad vi har åstadkommit, allt HRF är i dag och allt vi kommer att vara i morgon.

Vi firar hundra år av HRF. Hundra år av hörselsmart kraft.

Men vi lovar – det här är bara början.

Varma födelsedagshälsningar,
Hörselskadades Riksförbund (HRF) 2021