Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-04-29">29 april 2019</time>

Het politisk debatt om hörselvården i Kalmar län

Kvinnas ansikte från sidan. Händer som sätter en hörapparat bakom hennes öra.

Nu blåser det upp till politisk strid i Kalmar län om planerna på att införa vårdval vid hörapparatutprovning, rapporterar flera tidningar i länet.
HRF har pekat på riskerna med vårdval, vilket fick regionen att tillsätta en utredning som ska vara klar i juni. Men redan nu har den politiska temperaturen skruvats upp rejält.

I höstas aviserade den styrande mittenkoalitionen i Kalmar län, med S, C och L, att de tänkte införa vårdval inom hörselvården. Genom att överlåta hörapparatutprovningar till privata aktörer vill de korta de långa köerna till hörselvården, främst i den södra länsdelen.

”Sätter vårdkvaliteten på spel”

Hörselskadades Riksförbund (HRF) gick genast ut och avrådde från planerna på vårdval, med hänvisning till statistik ur det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering:

– Självklart måste de orimliga väntetiderna bort. Men det här förslaget är förvånansvärt ogenomtänkt – och djupt oroande. Politikerna lurar sig själva om de tror att vårdval är en bra lösning på köproblemet. I själva verket sätter de vårdkvaliteten på spel och riskerar att rasera en hörselvårdsorganisation som får landets högsta betyg av användarna själva, sa HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam i en intervju i Radio P4 Kalmar i höstas.

Sedan dess har HRF-distriktet i Kalmar län haft dialog med politikerna och förklarat varför de hellre vill se en satsning på den befintliga hörselvården, med bland annat nyrekrytering av audionomer.

”Inte avgjort än”

Just nu pågår en utredning om vårdval, som ska vara klar i juni. Men nyligen gick KD-politikern Jimmy Loord ut och hävdade att vårdvalsplanerna i Kalmar län har stoppats. Han hade uppfattat det så när utredningen hade en dragning på Pensionärsrådet och då berättade att det finns nackdelar med vårdval.

Men enligt Christer Jonsson (C), regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen, går KD händelserna i förväg. Ingen har sagt ”bu eller bä” än:
– Frågan om vårdval är inte avgjord på något sätt. Beredningsprocessen pågår bland tjänstemännen och vi har ännu inte sett utredningen, säger han till Vimmerby Tidning.

”Det kan finnas alternativ”

Regionrådet Anders Henriksson (S) säger att vårdval är en av flera möjligheter utredningen tittar på:
– Det viktigaste är att köerna till utprovning av hörapparat minskar. Om det behövs ett vårdval för att det ska ske kommer reformen att genomföras. Men det kan finnas alternativ, säger han.

Frågan om vårdval vid hörapparatutprovning var en viktig del av överenskommelsen som gjorde att C och L satte sig i koalition med Socialdemokraterna i Kalmar län efter valet.
– Det vi har blivit lovade är att frågan ska prövas, säger Pierre Edström (L).

Vårdval gav sämre vårdkvalitet

I Östergötland försämrades vårdkvaliteten signifikant efter att vårdval infördes. Det visar statistik i det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patientenkäter.

Hörselvården i Kalmar län har tvärtom haft toppbetyg i kvalitetsregistret. Problemen i Kalmar län har framför allt handlat om svårigheter att rekrytera audionomer, vilket har lett till långa köer.

Länkar

Vårdval kan rasera hörselvården i Kalmar län, varnar HRF (pressmeddelande från HRF 2018-10-17)

Hörselskadade oroas av planerna på att införa vårdval (Sveriges Radio P4 Kalmar 2018-10-18)

Vårdval i hörselvården ifrågasatt (Östra Småland/Nyheterna 2018-10-17)

Hörselvården i Västerbotten lyckades kapa köerna (HRF.se 2019-01-29)

Fler audionomer kortade kön i Kalmar med ett halvår (HRF.se 2018-10-18) 

”Valet står inte mellan långa köer och vårdval” (HRF.se 2018-10-17) 

”Vårdvalet blev inte som det var tänkt här i Östergötland” (HRF.se 2018-10-17) 

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.