Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-19">19 februari 2014</time>

”OS-stafett i textning” med topptränat team

Just nu pågår något av en ”OS-stafett i textning”. Sex topptränade textare ser till att svenska folket för första gången kan följa jakten på OS-medaljer med text. Men enkelt är det inte. Eller vad sägs om att stava till gamla medaljörer som ”Misjkutenok” eller termen ”trippel toeloop”?

Stina Engström i full gång med att texta OS-hockeyn.
Stina Engström i full gång med att texta OS-hockeyn.

Det här är första gången tävlingarna under ett OS textas i svensk tv – ett viktigt genombrott för textade sportsändningar. De som är med och skapar tillgänglighetshistoria är sex textare vid företaget Svensk Medietext. De avlöser varandra framför tangentbordet för att återge kommentarerna i de flesta av TV3s OS-sändningar, på uppdrag av Viasat. Det är något av en ”OS-stafett i textning”, och en riktigt tuff sådan, berättar textaren Maria Westin:

– Vi stafett-jobbar, vissa dagar från kl 06.00 på morgonen till 22.30 på kvällen. Men vi är ett gäng extremt rutinerade personer, en del med 25 års erfarenhet, så det funkar bra.

Vilka utmaningar innebär det att texta sport jämfört med andra direktsända program?

– I ett OS är det många olika idrotter som ingår, och varje idrott har sina egna termer som man måste plugga in. Till exempel ”trippel toeloop” i konståkning, eller alla de olika engelska termerna i snowboard- och freestyle-grenarna, säger Maria Westin.
– När det gäller sport är det också mycket som händer i bild, och texten ska inte skymma det. Därför försöker vi texta sparsamt och låta grafik och bilder tala för sig under själva tävlingarna. Men när det blir intervjuer och studiosamtal textar vi förstås för fullt.

Namnen på idrottare från hela världen är en utmaning i sig. När det är dags för den rumänska utförsåkaren Achiriloaie eller den ryske skidåkaren Bessmertnykh – hur gör ni då? Hur klarar ni alla svåra stavningar så snabbt?

– Varje textare måste förbereda sig noga. Man läser in sig på deltagarna i en tävling eller i en match. Vi kan också lägga in vissa svårstavade namn i förväg i vårt textningsprogram.
– Men det är inte bara namnen på de som tävlar i detta OS som måste bli rätt. Kommentatorerna har en tendens att prata om många OS bakåt i tiden och alla de som deltog då också!

Ni använder ju samma teknik som används vid direkttextning i SVT: Veyboard/Velotype. Den tekniken har sina brister, men de tittarreaktioner som HRF har hört har varit övervägande positiva. Har ni fått respons på er textning?

– Ja, vi har fått en hel del positiva kommentarer faktiskt. Men mest är det ju glädje över att det alls är textat i den stora utsträckning som det faktiskt är detta OS. Tekniken har också varit med oss och vi har sluppit problem med den.

Fotnot: Natalia Misjkutenok är en rysk konståkerska som vann guld i paråkning i OS 1994.

Kolla in text-tv, sid. sid 199

De flesta av OS-sändningarna i TV3 direkttextas via text-tv, sidan 199. Vilka sändningar som textas kan du se här.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.