Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-11-15">15 november 2022</time>

Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades

Västmanland var på väg att införa landets högsta utprovningsavgift: 2 800 kronor för två hörapparater.
Men på tisdagen stoppades chockhöjningen. Efter hård HRF-kritik beslutade ett enigt regionfullmäktige om återremiss.

Nyligen beslutade regionstyrelsen i Västmanland att höja utprovningsavgiften från 750 till 1 400 kronor per hörapparat. Orsaken uppgavs vara ökade kostnader för laddningsbara batterier.

Eftersom nio av tio har nedsatt hörsel på båda öronen, innebär det att egenavgiften skulle bli 2 800 kronor för de allra flesta. Landets högsta utprovningsavgift, efter Gävleborgs 1 500 kronor.

”Rösta nej!”

Förslaget om kraftigt höjd egenavgift kom som en chock för HRF Västmanland, som inte hade informerats i förväg eller fått göra sin röst hörd. Inte heller det regionala brukarrådet hade fått möjlighet att yttra sig.

På fredagen skickade distriktet och förbundsstyrelsen ett brev till samtliga ledamöter i regionfullmäktige med uppmaningen: ”Rösta nej till chockhöjning av egenavgifter för hörapparater vid tisdagens möte!”.

– Det är ju solklart att vi inte kan acceptera det här, säger distriktsordförande Jessica Olsson till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Hon konstaterar att en avgift på 2 800 kronor för två hörapparater skulle kunna få allvarliga konsekvenser. En del pensionärer, arbetslösa, långtidssjukskrivna och andra låginkomsttagare skulle behöva avstå från hörapparater.

Ska utredas vidare

Det tog skruv. På tisdagen beslutade ett enigt regionfullmäktige beslutade att återremittera ärendet för ytterligare utredning. En viktig delseger för HRF Västmanland.

– Det här ärendet är berett inom det förra regionstyret och passerade arbetsutskottet när Socialdemokraterna fortfarande höll i klubban. Nya styret har bett om att dialog ska föras med brukarrådet, och på regionstyrelsen informerades om att det skulle ske innan beslutet i dag. Tyvärr har dialogen inte genomförts innan dagens möte och därför yrkar vi på återremiss, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd, till Vestmanlands Läns Tidning.

Skjuter över kostnader på enskilda

Regionen hävdar att laddningsbara hörapparater är lite dyrare och att hörselskadade som får sådana hörapparater slipper batterikostnader.

HRF anser att det är under all kritik att regionen använder tekniska framsteg som ett argument för att skjuta över kostnader på enskilda hörselskadade. För regionen handlar det om marginella kostnader, för den enskilde är det en utgift som kan få stora följder.


Länkar:

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.