Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-11-15">15 november 2022</time>

Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades

Västmanland var på väg att införa landets högsta utprovningsavgift: 2 800 kronor för två hörapparater.
Men på tisdagen stoppades chockhöjningen. Efter hård HRF-kritik beslutade ett enigt regionfullmäktige om återremiss.

Nyligen beslutade regionstyrelsen i Västmanland att höja utprovningsavgiften från 750 till 1 400 kronor per hörapparat. Orsaken uppgavs vara ökade kostnader för laddningsbara batterier.

Eftersom nio av tio har nedsatt hörsel på båda öronen, innebär det att egenavgiften skulle bli 2 800 kronor för de allra flesta. Landets högsta utprovningsavgift, efter Gävleborgs 1 500 kronor.

”Rösta nej!”

Förslaget om kraftigt höjd egenavgift kom som en chock för HRF Västmanland, som inte hade informerats i förväg eller fått göra sin röst hörd. Inte heller det regionala brukarrådet hade fått möjlighet att yttra sig.

På fredagen skickade distriktet och förbundsstyrelsen ett brev till samtliga ledamöter i regionfullmäktige med uppmaningen: ”Rösta nej till chockhöjning av egenavgifter för hörapparater vid tisdagens möte!”.

– Det är ju solklart att vi inte kan acceptera det här, säger distriktsordförande Jessica Olsson till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Hon konstaterar att en avgift på 2 800 kronor för två hörapparater skulle kunna få allvarliga konsekvenser. En del pensionärer, arbetslösa, långtidssjukskrivna och andra låginkomsttagare skulle behöva avstå från hörapparater.

Ska utredas vidare

Det tog skruv. På tisdagen beslutade ett enigt regionfullmäktige beslutade att återremittera ärendet för ytterligare utredning. En viktig delseger för HRF Västmanland.

– Det här ärendet är berett inom det förra regionstyret och passerade arbetsutskottet när Socialdemokraterna fortfarande höll i klubban. Nya styret har bett om att dialog ska föras med brukarrådet, och på regionstyrelsen informerades om att det skulle ske innan beslutet i dag. Tyvärr har dialogen inte genomförts innan dagens möte och därför yrkar vi på återremiss, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd, till Vestmanlands Läns Tidning.

Skjuter över kostnader på enskilda

Regionen hävdar att laddningsbara hörapparater är lite dyrare och att hörselskadade som får sådana hörapparater slipper batterikostnader.

HRF anser att det är under all kritik att regionen använder tekniska framsteg som ett argument för att skjuta över kostnader på enskilda hörselskadade. För regionen handlar det om marginella kostnader, för den enskilde är det en utgift som kan få stora följder.


Länkar:

Relaterade nyheter

 • Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

  Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

  Sommar och semester! Men kanske också hörselstress? Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

 • Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

  Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

  Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
  Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.