Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-02-05">5 februari 2023</time>

Kritik mot dåligt ljud i SVTs succéserie

Rolf Lassgård siiter vifönster
Rolf Lassgård i "Händelser vid vatten". Foto: Joe Maples , Apple Tree/SVT

Det hörs alldeles för dåligt i tv-serien ”Händelser vid vatten”, tycker tittarna. Nu väller klagomålen in till SVT, som svarar med att göra reklam för sin textning och funktionen ”Tydligare tal”.

Dålig hörbarhet i tv är ingen nyhet för hörselskadade. Mummel och störande bakgrundsljud är sedan länge ett gissel för tittare med hörselnedsättning.

Men tittarstormen kring dramaserien ”Händelser vid vatten” kommer inte bara från hörselskadade. Även personer utan nedsatt hörsel reagerar på att dialogen mellan Rolf Lassgård, Pernilla August med flera hörs alldeles för dåligt.

”…man hör knappt dialogen. Mixat av en kille med boxhandskar uppenbarligen.”

Bengt Ericsson på Twitter

SVT är inte förvånade över kritiken. ”Det var väntat”, säger SVT i ett uttalande till media. ”Svårigheter att höra repliker är en återkommande fråga när vi sänder svenska dramaserier. Detta trots att de följer samma regelverk som internationella serier vad gäller nivåer på dialog, atmosfär och musik.”

Tittarna har blivit vana att ha text , tror SVT

SVTs förklaring är att tittarna blivit vana att se utländska program med undertext och att de ”upplever hörbarheten som bättre” när det finns text.

Det bekräftar vad HRF har sagt i åratal: att det som är bra för hörselskadade är bra för alla.

Men man har inga ljudtekniker?

Varför hör man bara hälften av dialogen i Händelser Vid Vatten?

Anton Berg på Twitter

Ljuddesignern Per Nyström, som gjort ljudet i ”Händelser vid vatten”, är också inne på att tv-publiken reagerar lite mer som hörselskadade i dag:

– Tv-produktioner förr byggde på täta närbilder, nu har man ofta helbilder och miljöbilder. “Händelser vid vatten” innehåller inte speciellt mycket dialog utan det är mycket bilder på skog. Rätt vad det är börjar någon prata och då kan det var svårt att höra, säger Per Nyström till SVT.

Han tror alltså att tittarna hör bättre när de kommer nära ansiktet på den som talar. Något som de flesta hörselskadade kan skriva under på.

Gör reklam för textning och ”Tydligare tal”

SVTs strategi för att hantera kritiken är att marknadsföra sin textning och funktionen ”Tydligare tal”, i korta reklamfilmer mellan programmen.

De har äntligen insett att tillgänglighetstjänsterna är en tillgång för alla tittare. Något att vara stolt över och skryta av.

”Mumlegate”

Debatten om hörbarheten i film och tv är intensiv även i andra länder, men där handlar det i högre grad om att skådespelare är dåliga på att tala tydligt. I England talas det till och med om ”Mumblegate” och i USA har många svårt att höra olika dialekter och slang.

– Drygt 60 procent av amerikanerna har undertext när de tittar på amerikanska tv-serier, för de hör inte vad som sägs, säger ljuddesignern Per Nyström.

Tydligare tal

Funktionen ”Tydligare tal” finns bara på SVT Play och innebär att bakgrundsljudet blir svagare, men talet högre. Det är en världsunik, prisbelönad innovation, som HRF tog initiativ till och som SVT utvecklade.

Kristallen-pris till SVTs Tydligare tal-funktion

Föredrag om Tydligare tal med Erik Hedin, SVT (från HRFs 101-årsjubileum)

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.