Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-08-28">28 augusti 2021</time>

Kristallen-pris till SVTs Tydligare tal-funktion

Hand håller fjärrkontroll framför tv med person som talar.
A man with a remote control in his hand switches channels on the TV

På fredagen belönades SVTs ”Tydligare tal” med tv-priset Kristallen, i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare”.
Och det hade inte hänt utan HRF. Det var HRF som för fyra år sedan föreslog att SVT skulle utveckla en funktion som gör att tv-tittare kan välja lägre bakgrundsljud.

Dålig hörbarhet i tv och radio frustrerar och utestänger miljontals människor i Sverige – inte minst landets 1,5 miljon hörselskadade. Trots det är det vanligt att bakgrundsmusik och trafikbrus dränker det som sägs i olika program – något som HRF har tagit upp med SVT igen och igen och igen och igen.

Men hösten 2017 kom HRF med ett konkret förslag: ”Skapa en funktion i SVT Play som ger tittarna möjlighet att välja bort störande bakgrundsljud och lyfta talet. Tekniken finns redan – det är bara att göra det.”

SVT nappade. Under de följande åren utvecklades den världsunika funktionen ”Tydligare tal”, på initiativ av och i dialog med HRF.

Dålig hörbarhet är vanligaste klagomålet

En stolt Annika Bidner, produktägare för SVT Plays videospelare, fick på fredagen ta emot Kristallen-priset för ”Tydligare tal” i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare”.

– Dålig hörbarhet är ett av de största klagomål som SVT har fått genom tiderna. Många, många varje vecka har ringt in och sagt: ”Varför hör man inte vad dom säger?”, berättade hon i sitt tacktal.

– Vi försökte göra något åt detta och folk har tyckt om det. Vi hoppas att fler kanaler och streamingtjänster ska ta efter det här!

Så hittar du ”Tydligare tal”

Än så länge finns ”Tydligare tal” bara på en del program och en del av de nästan 200 program som finns listade under rubriken ”Tydligare tal” saknar funktionen. Men SVT har lovat att successivt utöka antalet program med tydligare tal.

För att se om ett program på SVT Play har Tydligare tal, gå in på pratbubblan i spelarens nederkant. I så fall markerar du pluppen framför ”Tydligare tal”. I samma ruta kan du markera ”Svenska” om du vill ha  svensk undertext.

Funktionen finns endast på SVT Play, inte i linjär tv.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.