Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-08-28">28 augusti 2021</time>

Kristallen-pris till SVTs Tydligare tal-funktion

Hand håller fjärrkontroll framför tv med person som talar.
A man with a remote control in his hand switches channels on the TV

På fredagen belönades SVTs ”Tydligare tal” med tv-priset Kristallen, i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare”.
Och det hade inte hänt utan HRF. Det var HRF som för fyra år sedan föreslog att SVT skulle utveckla en funktion som gör att tv-tittare kan välja lägre bakgrundsljud.

Dålig hörbarhet i tv och radio frustrerar och utestänger miljontals människor i Sverige – inte minst landets 1,5 miljon hörselskadade. Trots det är det vanligt att bakgrundsmusik och trafikbrus dränker det som sägs i olika program – något som HRF har tagit upp med SVT igen och igen och igen och igen.

Men hösten 2017 kom HRF med ett konkret förslag: ”Skapa en funktion i SVT Play som ger tittarna möjlighet att välja bort störande bakgrundsljud och lyfta talet. Tekniken finns redan – det är bara att göra det.”

SVT nappade. Under de följande åren utvecklades den världsunika funktionen ”Tydligare tal”, på initiativ av och i dialog med HRF.

Dålig hörbarhet är vanligaste klagomålet

En stolt Annika Bidner, produktägare för SVT Plays videospelare, fick på fredagen ta emot Kristallen-priset för ”Tydligare tal” i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare”.

– Dålig hörbarhet är ett av de största klagomål som SVT har fått genom tiderna. Många, många varje vecka har ringt in och sagt: ”Varför hör man inte vad dom säger?”, berättade hon i sitt tacktal.

– Vi försökte göra något åt detta och folk har tyckt om det. Vi hoppas att fler kanaler och streamingtjänster ska ta efter det här!

Så hittar du ”Tydligare tal”

Än så länge finns ”Tydligare tal” bara på en del program och en del av de nästan 200 program som finns listade under rubriken ”Tydligare tal” saknar funktionen. Men SVT har lovat att successivt utöka antalet program med tydligare tal.

För att se om ett program på SVT Play har Tydligare tal, gå in på pratbubblan i spelarens nederkant. I så fall markerar du pluppen framför ”Tydligare tal”. I samma ruta kan du markera ”Svenska” om du vill ha  svensk undertext.

Funktionen finns endast på SVT Play, inte i linjär tv.

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.