Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-08-28">28 augusti 2021</time>

Kristallen-pris till SVTs Tydligare tal-funktion

Hand håller fjärrkontroll framför tv med person som talar.

På fredagen belönades SVTs ”Tydligare tal” med tv-priset Kristallen, i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare”.
Och det hade inte hänt utan HRF. Det var HRF som för fyra år sedan föreslog att SVT skulle utveckla en funktion som gör att tv-tittare kan välja lägre bakgrundsljud.

Dålig hörbarhet i tv och radio frustrerar och utestänger miljontals människor i Sverige – inte minst landets 1,5 miljon hörselskadade. Trots det är det vanligt att bakgrundsmusik och trafikbrus dränker det som sägs i olika program – något som HRF har tagit upp med SVT igen och igen och igen och igen.

Men hösten 2017 kom HRF med ett konkret förslag: ”Skapa en funktion i SVT Play som ger tittarna möjlighet att välja bort störande bakgrundsljud och lyfta talet. Tekniken finns redan – det är bara att göra det.”

SVT nappade. Under de följande åren utvecklades den världsunika funktionen ”Tydligare tal”, på initiativ av och i dialog med HRF.

Dålig hörbarhet är vanligaste klagomålet

En stolt Annika Bidner, produktägare för SVT Plays videospelare, fick på fredagen ta emot Kristallen-priset för ”Tydligare tal” i kategorin ”Årets nyskapande/förnyare”.

– Dålig hörbarhet är ett av de största klagomål som SVT har fått genom tiderna. Många, många varje vecka har ringt in och sagt: ”Varför hör man inte vad dom säger?”, berättade hon i sitt tacktal.

– Vi försökte göra något åt detta och folk har tyckt om det. Vi hoppas att fler kanaler och streamingtjänster ska ta efter det här!

Så hittar du ”Tydligare tal”

Än så länge finns ”Tydligare tal” bara på en del program och en del av de nästan 200 program som finns listade under rubriken ”Tydligare tal” saknar funktionen. Men SVT har lovat att successivt utöka antalet program med tydligare tal.

För att se om ett program på SVT Play har Tydligare tal, gå in på pratbubblan i spelarens nederkant. I så fall markerar du pluppen framför ”Tydligare tal”. I samma ruta kan du markera ”Svenska” om du vill ha  svensk undertext.

Funktionen finns endast på SVT Play, inte i linjär tv.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.