Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-03-03">3 mars 2023</time>

Hörselhumor när Vad sa-loppet presenterades i TV4

– Hur långt har du kommit med maten? – Till Mjölby!
Det blev många skratt när HRF smyglanserade Vad sa-loppet i TV4s Nyhetsmorgon på fredagen. Ett samtal om hörfel, humor och hörseltest, på Världshörseldagen.

Den 3 mars är World Hearing Day – Världshörseldagen. Då passade HRF på att presentera HRFs nya satsning, som har fått det skämtsamma namnet Vad sa-loppet.

Hörfelshumor

TV4s Nyhetsmorgon gästades av HRFs Sussie Ahlström, ledamot i förbundsstyrelsen, och Maud Holmberg, hörselrådgivare.

De berättade om hur komiska missförstånd och dråpliga situationer är en del av vardagen som hörselskadad. Och hur viktigt det är att kunna ta utmaningarna med lite humor och ett förlösande skratt.

”En pilsner ska väl vara ugnsvarm…?”

Maud Holmberg mindes hur någon kom in i köket och frågade: ”Hur långt har du kommit med maten?” Och hon svarade: ”Till Mjölby!”.

Eller som den gången Susanna Ahlström var sugen på en kall pilsner och hennes HRF-vän tyckte att en pilsner ska väl ändå vara riktigt varm, direkt från ugnen? Han trodde att hon pratade om pizza…

Vad sa-loppet – roligt, men på allvar

Vad sa-loppet pågår i hela landet den 10-31 maj. Med hjälp av humor vill HRF avdramatisera hörselnedsättning och få fler att ta klivet ut ur ”hörselgarderoben”.

Ett viktigt steg på vägen är att testa sin hörsel. Och det är det många som vill göra. Timmarna efter att HRFs Hörseltestaren nämndes i TV4s Nyhetsmorgon gick över 2 000 personer in och testade hörseln på horseltestaren.se.

Sju tips för bättre kommunikation

Det finns många saker du kan göra för att förbättra din egen hörselsituation. Här är några tips:

 • Testa din hörsel. Du kan göra en enkel snabbkoll med HRFs Hörseltestaren eller vänd dig direkt till hörselvården för en hörselundersökning.
 • Skaffa hörapparater. Om du vet att du behöver hörapparater, dröj inte. Ta steget och vänd dig till hörselvården för att prova ut hörapparater.
 • Skaffa andra hörhjälpmedel. Hörapparater räcker inte alltid till. När du kopplar hörapparaterna till teleslinga, streamer och andra kommunikationslösningar hör du oftast bättre.
 • Fråga om hörselimplantat. Om din hörsel blivit sämre och hörapparater och andra hörhjälpmedel inte räcker till, fråga din audionom om hörselimplantat kan vara något för dig.
 • Utveckla dina hörselstrategier. Sätt dig på rätt ställe, plocka fram textning på tv:n, skriv ett sms istället för att ringa. Det finns många sätt att underlätta kommunikationen. Kolla gärna på HRFs tips för samtal med nedsatt hörsel.
 • Testa tolkning. Har du svårt att höra på möten, trots hörapparater och teleslinga? Prova gärna skrivtolkning, om du inte har gjort det. Eller teckenspråkstolkning eller TSS-tolkning, om det passar dig bättre.
 • Hämta kunskap hos Hörsellinjen. På hörsellinjen.se hittar du en massa information och matnyttiga länkar. Du kan även kontakta HRFs rådgivare genom att mejla din fråga eller ringa 0771-888 000. Är du medlem i HRF? Då kan du boka en halvtimmes rådgivning.

World Hearing Day, 3 mars

Den 3 mars har utsetts till Världshörseldagen (World Hearing Day) av Världshälsoorganisationen WHO.

Bara en bråkdel av världens 500 miljoner hörselskadade får den hörselvård och de hjälpmedel de behöver. WHO uppmanar därför världens länder att satsa på en en väl fungerande hörselvård samt att göra det enkelt att testa hörseln. HRFs Hörseltestaren är ett online-test av just den typ som WHO rekommenderar.

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.