Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-03-03">3 mars 2023</time>

Hörselhumor när Vad sa-loppet presenterades i TV4

– Hur långt har du kommit med maten? – Till Mjölby!
Det blev många skratt när HRF smyglanserade Vad sa-loppet i TV4s Nyhetsmorgon på fredagen. Ett samtal om hörfel, humor och hörseltest, på Världshörseldagen.

Den 3 mars är World Hearing Day – Världshörseldagen. Då passade HRF på att presentera HRFs nya satsning, som har fått det skämtsamma namnet Vad sa-loppet.

Hörfelshumor

TV4s Nyhetsmorgon gästades av HRFs Sussie Ahlström, ledamot i förbundsstyrelsen, och Maud Holmberg, hörselrådgivare.

De berättade om hur komiska missförstånd och dråpliga situationer är en del av vardagen som hörselskadad. Och hur viktigt det är att kunna ta utmaningarna med lite humor och ett förlösande skratt.

”En pilsner ska väl vara ugnsvarm…?”

Maud Holmberg mindes hur någon kom in i köket och frågade: ”Hur långt har du kommit med maten?” Och hon svarade: ”Till Mjölby!”.

Eller som den gången Susanna Ahlström var sugen på en kall pilsner och hennes HRF-vän tyckte att en pilsner ska väl ändå vara riktigt varm, direkt från ugnen? Han trodde att hon pratade om pizza…

Vad sa-loppet – roligt, men på allvar

Vad sa-loppet pågår i hela landet den 10-31 maj. Med hjälp av humor vill HRF avdramatisera hörselnedsättning och få fler att ta klivet ut ur ”hörselgarderoben”.

Ett viktigt steg på vägen är att testa sin hörsel. Och det är det många som vill göra. Timmarna efter att HRFs Hörseltestaren nämndes i TV4s Nyhetsmorgon gick över 2 000 personer in och testade hörseln på horseltestaren.se.

Sju tips för bättre kommunikation

Det finns många saker du kan göra för att förbättra din egen hörselsituation. Här är några tips:

 • Testa din hörsel. Du kan göra en enkel snabbkoll med HRFs Hörseltestaren eller vänd dig direkt till hörselvården för en hörselundersökning.
 • Skaffa hörapparater. Om du vet att du behöver hörapparater, dröj inte. Ta steget och vänd dig till hörselvården för att prova ut hörapparater.
 • Skaffa andra hörhjälpmedel. Hörapparater räcker inte alltid till. När du kopplar hörapparaterna till teleslinga, streamer och andra kommunikationslösningar hör du oftast bättre.
 • Fråga om hörselimplantat. Om din hörsel blivit sämre och hörapparater och andra hörhjälpmedel inte räcker till, fråga din audionom om hörselimplantat kan vara något för dig.
 • Utveckla dina hörselstrategier. Sätt dig på rätt ställe, plocka fram textning på tv:n, skriv ett sms istället för att ringa. Det finns många sätt att underlätta kommunikationen. Kolla gärna på HRFs tips för samtal med nedsatt hörsel.
 • Testa tolkning. Har du svårt att höra på möten, trots hörapparater och teleslinga? Prova gärna skrivtolkning, om du inte har gjort det. Eller teckenspråkstolkning eller TSS-tolkning, om det passar dig bättre.
 • Hämta kunskap hos Hörsellinjen. På hörsellinjen.se hittar du en massa information och matnyttiga länkar. Du kan även kontakta HRFs rådgivare genom att mejla din fråga eller ringa 0771-888 000. Är du medlem i HRF? Då kan du boka en halvtimmes rådgivning.

World Hearing Day, 3 mars

Den 3 mars har utsetts till Världshörseldagen (World Hearing Day) av Världshälsoorganisationen WHO.

Bara en bråkdel av världens 500 miljoner hörselskadade får den hörselvård och de hjälpmedel de behöver. WHO uppmanar därför världens länder att satsa på en en väl fungerande hörselvård samt att göra det enkelt att testa hörseln. HRFs Hörseltestaren är ett online-test av just den typ som WHO rekommenderar.

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.