Kategori: Uncategorized
Datum: <time datetime="2019-03-03">3 mars 2019</time>

WHO: ”Testa hörseln regelbundet!”

Kvinna med hörlurar.

”Testa hörseln!” Den uppmaningen riktar Världshälsoorganisationen WHO till allmänheten, med anledning av World Hearing Day, den 3 mars. WHO rekommenderar allmänheten att testa sin hörsel regelbundet, till exempel med hjälp av digitala screeningtest som HRFs Hörseltestaren.

Ungefär 466 miljoner människor runt om i världen beräknas ha måttlig/grav hörselnedsättning, enligt WHO. Många av dem sliter med hörselproblem i åtskilliga år innan de söker hjälp.

Regelbundna hörseltest

Både WHO och Hörselskadades Riksförbund förespråkar regelbundna hörseltest, för alla. Ett enkelt gör-det-själv-test på webben eller i en app kan bli ett viktigt första steg mot ett bättre liv, med hörselvård, hörapparater och andra hjälpmedel.

WHO uppmanar även världens länder att erbjuda hörseltest inom den allmänna hälso- och sjukvården.

Gör-det-själv-test

I samband med World Hearing Day den 3 mars går WHO ut med uppmaningen ”Check your hearing!” och lanserar en app för hörseltest. Testet bygger på samma princip som HRFs digitala hörseltest, Hörseltestaren, men riktar sig till personer med engelska som första språk.

För den som har svenska som första språk är HRFs tal-i-brus-test, Hörseltestaren mer tillförlitligt. Det är utvecklat av Forskningsinstitutet Hörselbron och vetenskapligt validerat. Testet finns även som app, att ladda ner i AppStore eller på Google Play. Testet är på svenska och passar för vuxna som har svenska som första språk.

Testet ger en indikation på om hörseln är normal eller sämre än normalt. Den som får beskedet att hörseln tycks vara sämre än normalt uppmanas att ta kontakt med hörselvården eller öronläkare för en hörselundersökning. Den som redan vet att hörseln blivit sämre bör boka tid för en hörselundersökning hos hörselvården.

Länkar

Till Hörseltestaren.se

Ladda ner ”Hörseltestaren” för iOS från App Store

Ladda ner ”Hörseltestaren” för Android från Google Play

Så ofta bör du testa hörseln

Relaterade nyheter

 • Vilka blir Årets HRF-inspiratörer?
  Två glada kvinnor i det gröna vinkar glatt mot kameran.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2021-10-21">21 oktober 2021</time>

  Vilka blir Årets HRF-inspiratörer?

  Varje år utses en förening eller distrikt som har bidragit till att öka medlemsengagemanget och medlemsnyttan inom Hörselskadades Riksförbund till Årets HRF-inspiratörer. Nu efterlyser förbundet nomineringar från föreningar, distrikt och medlemmar.

 • Visa hörselsmart kärlek på Alla hjärtans dag!
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2021-02-11">11 februari 2021</time>

  Visa hörselsmart kärlek på Alla hjärtans dag!

  I samband med Alla hjärtans dag vill vi gärna visa omtanke om de vi håller av. Här kommer lite inspiration! Sju hörselsmarta tips för Alla hjärtans dag – och alla andra dagar.