Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-10-25">25 oktober 2017</time>

”Våga prova autotextning av SVTs regional-tv”, föreslår HRF

Mattias Lundekvam; HRF, och Hanna Stjärne, SVT, pratar med varandra och gestikulerar.

Våga prova nya lösningar, var mer innovativa – och se till att vi får textade regionala nyhetssändningar och bättre hörbarhet NU! Det var budskapet när HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam träffade Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television, SVT, på onsdagen.

För SVT är det ingen nyhet att HRF vill ha textade regionala nyhetssändningar och bättre hörbarhet. Dessa krav har varit uppe till diskussion i stort sett varje gång HRF har träffat public service-bolagets företrädare. Detsamma gäller vikten av bättre direkttextning och textning av livesändningar på webben.

Men trots att utvecklingen av nya lösningar går mycket snabbt framåt just nu, har det hänt ganska lite när det gäller textning och hörbarhet de senaste åren.

Efterlyste mer innovation

Vid onsdagens möte uppmanade därför HRFs förbundsordförande att SVT att våga ta ut svängarna mer, vara mer innovativa och prova nya lösningar, inte minst på webben.

Bland annat föreslog Mattias Lundekvam att SVT ska testa automatisk tal-till-text-omvandling på regionala nyhetssändningar på webben. Sådan autotextning håller än så länge lite sämre kvalitet än traditionell textning, men är bättre än ingenting alls och väl värt att prova, anser HRF.

Kunna välja bort störande ljud

Ett annat förslag var att förse program på SVT Play med två ljudspår – ett med bakgrundsljud och ett utan. Därmed skulle hörselskadade tittare kunna välja bort störande bakgrundsljud. Tekniskt sett är det fullt möjligt att genomföra.

SVT är positiva till att tänka nytt och lovade vara mer experimentella nästa år när det gäller tillgänglighetslösningar.

HRF Arvika gjorde skillnad

Reaktioner från tittarna har stort värde och ger konkreta resultat, försäkrade Hanna Stjärne, SVTs vd. Bland annat har SVT redigerat om och sänkt bakgrundsljudet på en längre dokumentär, ”Dokument inifrån: Fallet Kevin”, sedan bland annat Hörselskadades förening i Arvika kritiserat den dåliga hörbarheten i ett brev till SVT.

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.