Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-10-25">25 oktober 2017</time>

”Våga prova autotextning av SVTs regional-tv”, föreslår HRF

Mattias Lundekvam; HRF, och Hanna Stjärne, SVT, pratar med varandra och gestikulerar.

Våga prova nya lösningar, var mer innovativa – och se till att vi får textade regionala nyhetssändningar och bättre hörbarhet NU! Det var budskapet när HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam träffade Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television, SVT, på onsdagen.

För SVT är det ingen nyhet att HRF vill ha textade regionala nyhetssändningar och bättre hörbarhet. Dessa krav har varit uppe till diskussion i stort sett varje gång HRF har träffat public service-bolagets företrädare. Detsamma gäller vikten av bättre direkttextning och textning av livesändningar på webben.

Men trots att utvecklingen av nya lösningar går mycket snabbt framåt just nu, har det hänt ganska lite när det gäller textning och hörbarhet de senaste åren.

Efterlyste mer innovation

Vid onsdagens möte uppmanade därför HRFs förbundsordförande att SVT att våga ta ut svängarna mer, vara mer innovativa och prova nya lösningar, inte minst på webben.

Bland annat föreslog Mattias Lundekvam att SVT ska testa automatisk tal-till-text-omvandling på regionala nyhetssändningar på webben. Sådan autotextning håller än så länge lite sämre kvalitet än traditionell textning, men är bättre än ingenting alls och väl värt att prova, anser HRF.

Kunna välja bort störande ljud

Ett annat förslag var att förse program på SVT Play med två ljudspår – ett med bakgrundsljud och ett utan. Därmed skulle hörselskadade tittare kunna välja bort störande bakgrundsljud. Tekniskt sett är det fullt möjligt att genomföra.

SVT är positiva till att tänka nytt och lovade vara mer experimentella nästa år när det gäller tillgänglighetslösningar.

HRF Arvika gjorde skillnad

Reaktioner från tittarna har stort värde och ger konkreta resultat, försäkrade Hanna Stjärne, SVTs vd. Bland annat har SVT redigerat om och sänkt bakgrundsljudet på en längre dokumentär, ”Dokument inifrån: Fallet Kevin”, sedan bland annat Hörselskadades förening i Arvika kritiserat den dåliga hörbarheten i ett brev till SVT.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.