Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-04">4 juli 2013</time>

Unga Hörselskadade: ”Över hälften av alla seminarier i Almedalen är otillgängliga”

”Över hälften av alla seminarier i ‎Almedalen är otillgängliga”, skriver Unga Hörselskadade (UH) i ett ‎pressmeddelande i dag. Det har inte blivit bättre sedan förra året.

Slingpatrullens Helene Larsson och Elin Wikander från UH och tolken Jessica Dobson. Foto: Sara Norman
Slingpatrullens Helene Larsson och Elin Wikander från UH och tolken Jessica Dobson. Foto: Sara Norman

HRF stödjer Slingpatrullen i Almedalen. Slingpatrullen består av representanter från Unga Hörselskadade (UH) som kontrollerar hörslingor och tillgängligheten i Almedalen. Den 1–4 juli har de besökt drygt 50 olika seminarier, mingel och debatter, och det är inga roliga siffror som de nu rapporterar i ett pressmeddelande efter halva veckan. Almedalsveckan är långt ifrån tillgänglig för hörselskadade!

Av 52 besökta seminarier har 46 procent haft hörslinga och 35 procent har haft teckenspråkstolkar. Förra årets siffror var 46 procent respektive 23 procent. Förekomsten av hörslinga är oförändrad, vilket är högst anmärkningsvärt, och ökningen av teckenspråkstolkning är oroande liten. Förmodligen är siffrorna bättre i verkligheten.

Anna Kain Wyatt, UHs ordförande, säger så här:
– Det är obegripligt att det inte händer mer på det här området. Otillgänglighet är ett hot mot demokratin, i Sverige finns det 1,4 miljoner personer som har någon typ av hörselskada – genom att politiska arenor inte är tillgängliga för oss så kan vi inte utöva våra demokratiska rättigheter.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.