Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-04">4 juli 2013</time>

Unga Hörselskadade: ”Över hälften av alla seminarier i Almedalen är otillgängliga”

”Över hälften av alla seminarier i ‎Almedalen är otillgängliga”, skriver Unga Hörselskadade (UH) i ett ‎pressmeddelande i dag. Det har inte blivit bättre sedan förra året.

Slingpatrullens Helene Larsson och Elin Wikander från UH och tolken Jessica Dobson. Foto: Sara Norman
Slingpatrullens Helene Larsson och Elin Wikander från UH och tolken Jessica Dobson. Foto: Sara Norman

HRF stödjer Slingpatrullen i Almedalen. Slingpatrullen består av representanter från Unga Hörselskadade (UH) som kontrollerar hörslingor och tillgängligheten i Almedalen. Den 1–4 juli har de besökt drygt 50 olika seminarier, mingel och debatter, och det är inga roliga siffror som de nu rapporterar i ett pressmeddelande efter halva veckan. Almedalsveckan är långt ifrån tillgänglig för hörselskadade!

Av 52 besökta seminarier har 46 procent haft hörslinga och 35 procent har haft teckenspråkstolkar. Förra årets siffror var 46 procent respektive 23 procent. Förekomsten av hörslinga är oförändrad, vilket är högst anmärkningsvärt, och ökningen av teckenspråkstolkning är oroande liten. Förmodligen är siffrorna bättre i verkligheten.

Anna Kain Wyatt, UHs ordförande, säger så här:
– Det är obegripligt att det inte händer mer på det här området. Otillgänglighet är ett hot mot demokratin, i Sverige finns det 1,4 miljoner personer som har någon typ av hörselskada – genom att politiska arenor inte är tillgängliga för oss så kan vi inte utöva våra demokratiska rättigheter.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.