Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-22">22 mars 2013</time>

Tinnitus lindras genom att ”undvika att undvika ljudet”, visar ny avhandling

Tinnitus blir mindre besvärande om man ”undviker att undvika ljudet”. Det visar en ny avhandling i handikappvetenskap vid Linköpings universitet. Personer som försöker tackla sin tinnitus genom att förtränga eller försöka kontrollera ljudet gör bara saken värre, konstaterar forskaren Hugo Hesser.

Vetenskapliga försök med personer med och utan hörselnedsättning bekräftat att när man medvetet försöker kontrollera tinnitusljud blir ljudet bara mer störande. Många med tinnitus har redan upptäckt att ”gilla läget” och acceptera ljudet är ett effektivt sätt att hantera tinnitus, och det bekräftas i avhandlingen. Det finns nu en form av KBT-behandling som bygger på acceptans (ACT, Acceptance and Commitment Therapy), som har visat sig ha god effekt på tinnitusbesvär. Hugo Hessers avhandling heter ”Tinnitus in Context. A Contemporary Contextual Behavioral Approach”.

Läs mer på www.forskning.se

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.