Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-12">12 december 2013</time>

Teckenspråkstolk hittade på tecken vid Mandelas minnesceremoni

Hela världen har reagerat över teckenspråkstolken som tolkade under Mandelas minnesceremoni i Soweto i Sydafrika i tisdags. Innehållet saknade helt betydelse och innehåll. Nu utreder myndigheterna i Sydafrika hur den påstådda tolken kunde ta plats på scenen.

I tisdags var det minnesceremoni för Nelson Mandela i Johannesburg. Fotbollsstadion i Soweto besöktes av tiotusentals människor som ville hylla Nelson Mandela. Världens mäktigaste ledare, bland annat USAs president Barack Obama, talade under ceremonin.

Nu har hela världen rasat över teckenspråkstolken som fanns på plats under ceremonin. Allt han tecknade var påhittat. Mannen gestikulerade med sina händer och armar men innehållet saknade helt betydelse enligt tolkexperter. Braam Jordaan, styrelseledamot i World Federation of the Deaf Youth Section, säger att samme tolk använts av ANC (African National Congress ) tidigare och även då har frågan om hans kompetens väckts. De finns de som försvarar tolken och hävdar att han teckenspråkstolkade på det Sydafrikanska språket Zulu. Men Sydafrika har bara ett teckenspråk.

Protesterna har varit stora, framför allt i sociala medier, där bland annat Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) har reagerat starkt.
– Han viftade bara på. Man blir arg och känner sig kränkt, säger Helena Fremnell, kommunikationsansvarig, på förbundet till Aftonbladet i går.

Än så länge vet man inte vem som står bakom bluffen. Mannen är okänd för döva, tolkar och även för polisen i Sydafrika. Samtidigt i dag skriver bland andra News 24, att tolken heter Thamsanqa Jantjies och att han har berättat att han lider av schizofreni. Han uppger att han tappade koncentrationen helt plötsligt och började hallucinera och höra röster under ceremonin. ANC förnekar all inblandning i misstaget. Nu utreder myndigheterna i Sydafrika hur den påstådda tolken kunde ta plats på scenen.

Enligt BBC är problemet med blufftolkar vanligt i Sydafrika. Det finns endast en teckenspråkstolk per 10 000 personer i landet. Braam Jordaan hävdar att döva har uteslutits i Sydafrika långt innan apartheid började, detta har medfört att blufftolkarna har blivit allt vanligare.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.