Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-12">12 december 2013</time>

Teckenspråkstolk hittade på tecken vid Mandelas minnesceremoni

Hela världen har reagerat över teckenspråkstolken som tolkade under Mandelas minnesceremoni i Soweto i Sydafrika i tisdags. Innehållet saknade helt betydelse och innehåll. Nu utreder myndigheterna i Sydafrika hur den påstådda tolken kunde ta plats på scenen.

I tisdags var det minnesceremoni för Nelson Mandela i Johannesburg. Fotbollsstadion i Soweto besöktes av tiotusentals människor som ville hylla Nelson Mandela. Världens mäktigaste ledare, bland annat USAs president Barack Obama, talade under ceremonin.

Nu har hela världen rasat över teckenspråkstolken som fanns på plats under ceremonin. Allt han tecknade var påhittat. Mannen gestikulerade med sina händer och armar men innehållet saknade helt betydelse enligt tolkexperter. Braam Jordaan, styrelseledamot i World Federation of the Deaf Youth Section, säger att samme tolk använts av ANC (African National Congress ) tidigare och även då har frågan om hans kompetens väckts. De finns de som försvarar tolken och hävdar att han teckenspråkstolkade på det Sydafrikanska språket Zulu. Men Sydafrika har bara ett teckenspråk.

Protesterna har varit stora, framför allt i sociala medier, där bland annat Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) har reagerat starkt.
– Han viftade bara på. Man blir arg och känner sig kränkt, säger Helena Fremnell, kommunikationsansvarig, på förbundet till Aftonbladet i går.

Än så länge vet man inte vem som står bakom bluffen. Mannen är okänd för döva, tolkar och även för polisen i Sydafrika. Samtidigt i dag skriver bland andra News 24, att tolken heter Thamsanqa Jantjies och att han har berättat att han lider av schizofreni. Han uppger att han tappade koncentrationen helt plötsligt och började hallucinera och höra röster under ceremonin. ANC förnekar all inblandning i misstaget. Nu utreder myndigheterna i Sydafrika hur den påstådda tolken kunde ta plats på scenen.

Enligt BBC är problemet med blufftolkar vanligt i Sydafrika. Det finns endast en teckenspråkstolk per 10 000 personer i landet. Braam Jordaan hävdar att döva har uteslutits i Sydafrika långt innan apartheid började, detta har medfört att blufftolkarna har blivit allt vanligare.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.