Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-02-11">11 februari 2016</time>

Supermagnetkamera banar väg för behandling av Menières sjukdom

Forskare i Lund hoppas nu kunna lösa gåtan Menières sjukdom. Med hjälp av en supermagnetkamera ska de titta in i innerörat på möss med menièreliknande symtom och försöka hitta svaret på hur sjukdomen kan förebyggas, behandlas och botas.

Professor Måns Magnusson.
Professor Måns Magnusson.

– Med med hjälp av en magnetkamera på 9,4 Tesla kan vi nu se in i ett musöras minimala strukturer utan att skada djuret, berättar Måns Magnusson, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet.

Mössen försätts i ett tillstånd som liknar Menières sjukdom, sedan följer forskarna sjukdomsförloppet och effekten av olika ämnen och mediciner på innerörat. På så sätt är det möjligt att se vilken behandling som har bäst effekt, vilket kan förhindra att besvären utvecklas.

– Det har inte gjorts tidigare på en levande individ, så det måste ses som ett genombrott för hörsel- och balansforskningen, säger Måns Magnusson.

Forskningen är ett samarbete mellan Lund University Bioimaging Center, LBIC, Experimentell medicinsk vetenskap och Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar vid Kliniska vetenskaper i Lund.

Supermagnetkamera bäddar för behandling av yrselsjuka (pressmeddelande på forskning.se 2016-02-)

Läs mer om Menières sjukdom på www.hörsellinjen.se

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.