Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-02-11">11 februari 2016</time>

Supermagnetkamera banar väg för behandling av Menières sjukdom

Forskare i Lund hoppas nu kunna lösa gåtan Menières sjukdom. Med hjälp av en supermagnetkamera ska de titta in i innerörat på möss med menièreliknande symtom och försöka hitta svaret på hur sjukdomen kan förebyggas, behandlas och botas.

Professor Måns Magnusson.
Professor Måns Magnusson.

– Med med hjälp av en magnetkamera på 9,4 Tesla kan vi nu se in i ett musöras minimala strukturer utan att skada djuret, berättar Måns Magnusson, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet.

Mössen försätts i ett tillstånd som liknar Menières sjukdom, sedan följer forskarna sjukdomsförloppet och effekten av olika ämnen och mediciner på innerörat. På så sätt är det möjligt att se vilken behandling som har bäst effekt, vilket kan förhindra att besvären utvecklas.

– Det har inte gjorts tidigare på en levande individ, så det måste ses som ett genombrott för hörsel- och balansforskningen, säger Måns Magnusson.

Forskningen är ett samarbete mellan Lund University Bioimaging Center, LBIC, Experimentell medicinsk vetenskap och Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar vid Kliniska vetenskaper i Lund.

Supermagnetkamera bäddar för behandling av yrselsjuka (pressmeddelande på forskning.se 2016-02-)

Läs mer om Menières sjukdom på www.hörsellinjen.se

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.