Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-04-01">1 april 2016</time>

Snart kan du chatta och skicka bilder till SOS 112

I framtiden ska alla som ringer 112 kunna skicka bilder eller chatta med SOS-operatören, för att förmedla en tydligare bild av vad som har inträffat. – Detta är välkommet! Att göra tillgänglighet till standard för allmänheten är verkligen vad HRF eftersträvar, säger HRFs förbundsordförande Jan-Peter Strömgren.

SOS Alarm undersöker just nu nya larmfunktioner i en rad olika forskningsprojekt. Bland annat testas möjligheten att skicka in bilder via nödnumret 112. Att larma direkt med bilder från ett oväder, en brand eller en olycka kan underlätta och ge en snabbare bedömning av läget och situationen. I framtiden kan det även bli aktuellt för nödställda att kunna chatta med en SOS-operatör direkt vid ett larm.

Förutom att chatt underlättar för hörselskadade och döva, kan det även användas i situationer där en person faktiskt inte kan eller vågar tala, till exempel i en gisslansituation.

– Vi har grupper här i Sverige som inte kan tala och som inte heller hör. Och då är detta en oerhört viktig sak att kunna kontakta 112 i nödsituationer på annat sätt, säger Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm.

Nya larmfunktionerna testas nu

Just nu pågår ett första försök med bilder i Västra Götaland, där SOS Alarm och Lindholmen Science Park i Göteborg samarbetar via larmnumret 112 i sjukvårdsärenden. SOS-operatörer och sjuksköterskor frågar den hjälpsökande om den kan fotografera situationen. Erfarenheten hittills är att det finns många situationer där en bild verkligen kompletterar samtalet.

Larm via sms

Sedan 2012 kan hörselskadade och döva lista sig för tjänsten SMS 112 för att kunna kontakta SOS Alarm via sms om olyckan skulle vara framme. HRF tycker att sms-tjänsten är viktig för landets drygt 1,4 miljoner hörselskadade, men anser att kravet på registrering kan vara en tröskel. Det vore bra om sms-tjänsten kunde vara öppen för alla, utan föregående registrering.


Länkar

Chatt och bilder nya verktyg för nödnumret 112 i framtiden (Pressmeddelande sosalarm.se 31/3 2016)

SOS testar ny teknik för att nå 112 (Sveriges Radio P4 Malmöhus, 1/4 2016)

Nu kan hörselskadade larma med sms (HRF.se 31/1 2012)

Larma 112 med SMS (Sosalarm.se)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.