Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-04-01">1 april 2016</time>

Snart kan du chatta och skicka bilder till SOS 112

I framtiden ska alla som ringer 112 kunna skicka bilder eller chatta med SOS-operatören, för att förmedla en tydligare bild av vad som har inträffat. – Detta är välkommet! Att göra tillgänglighet till standard för allmänheten är verkligen vad HRF eftersträvar, säger HRFs förbundsordförande Jan-Peter Strömgren.

SOS Alarm undersöker just nu nya larmfunktioner i en rad olika forskningsprojekt. Bland annat testas möjligheten att skicka in bilder via nödnumret 112. Att larma direkt med bilder från ett oväder, en brand eller en olycka kan underlätta och ge en snabbare bedömning av läget och situationen. I framtiden kan det även bli aktuellt för nödställda att kunna chatta med en SOS-operatör direkt vid ett larm.

Förutom att chatt underlättar för hörselskadade och döva, kan det även användas i situationer där en person faktiskt inte kan eller vågar tala, till exempel i en gisslansituation.

– Vi har grupper här i Sverige som inte kan tala och som inte heller hör. Och då är detta en oerhört viktig sak att kunna kontakta 112 i nödsituationer på annat sätt, säger Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm.

Nya larmfunktionerna testas nu

Just nu pågår ett första försök med bilder i Västra Götaland, där SOS Alarm och Lindholmen Science Park i Göteborg samarbetar via larmnumret 112 i sjukvårdsärenden. SOS-operatörer och sjuksköterskor frågar den hjälpsökande om den kan fotografera situationen. Erfarenheten hittills är att det finns många situationer där en bild verkligen kompletterar samtalet.

Larm via sms

Sedan 2012 kan hörselskadade och döva lista sig för tjänsten SMS 112 för att kunna kontakta SOS Alarm via sms om olyckan skulle vara framme. HRF tycker att sms-tjänsten är viktig för landets drygt 1,4 miljoner hörselskadade, men anser att kravet på registrering kan vara en tröskel. Det vore bra om sms-tjänsten kunde vara öppen för alla, utan föregående registrering.


Länkar

Chatt och bilder nya verktyg för nödnumret 112 i framtiden (Pressmeddelande sosalarm.se 31/3 2016)

SOS testar ny teknik för att nå 112 (Sveriges Radio P4 Malmöhus, 1/4 2016)

Nu kan hörselskadade larma med sms (HRF.se 31/1 2012)

Larma 112 med SMS (Sosalarm.se)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.