Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-08-28">28 augusti 2013</time>

Skolans ljudmiljö granskas när Arbetsmiljöverket inspekterar landets skolor

Nu ska Arbetsmiljöverket ut och inspektera arbetsmiljön i 30 procent av landets skolor. Satsningen välkomnas av HRF, som länge har arbetat för att skolans ljudmiljöproblem ska tas på större allvar.

Arbetsmiljöverkets inspektioner av grund- och gymnasieskolor ska pågå från och med i höst, till och med 2016. Satsningen kommer sedan flera rapporter visat att det finns stora brister i arbetsmiljön, bland annat när det gäller ljudmiljön.

”Åldrande fastighetsbestånd, bristande underhåll och lokaler som används till bristningsgränsen ger problem som exempelvis buller”, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. ”Arbetsmiljöundersökningen 2011 uppgav 33 procent i kategorin utbildning att de utsattes för buller minst en fjärdedel av sin arbetstid.”

HRF slog larm

HRF har slagit larm om skolans dåliga ljudmiljö i rapporten ”Kakofonien” (pdf). Där presenteras undersökningar som visar att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan är ett problem så gott som varje dag/varje vecka. Närmare 60 procent tycker att det är svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet.

– En god arbetsmiljö är en grundförutsättning för att lärare och elever ska kunna koncentrera sig på undervisningen och trivas i skolan. Med vår fleråriga och rikstäckande satsning vill vi bidra till att huvudmännen skapar just detta, och därigenom en bättre svensk skola, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Flertalet kommuner och 25-30 privata skolhuvudmän kommer att ingå i inspektionerna. Därefter besöks ett antal enskilda skolor under varje huvudman. Även skolor under mindre huvudmän ska inspekteras.

Vill ha ljudmiljö som gör det lätt att uppfatta tal

I förberedelsearbetet samarbetar Arbetsmiljöverket med fack, arbetsgivare, elevombud och andra intressenter på skolans område. Även HRF kommer att träffa Arbetsmiljöverket för att samtala om hur inspektionerna ska kunna verka för ljudmiljö med god taluppfattbarhet.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.