Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-08-28">28 augusti 2013</time>

Skolans ljudmiljö granskas när Arbetsmiljöverket inspekterar landets skolor

Nu ska Arbetsmiljöverket ut och inspektera arbetsmiljön i 30 procent av landets skolor. Satsningen välkomnas av HRF, som länge har arbetat för att skolans ljudmiljöproblem ska tas på större allvar.

Arbetsmiljöverkets inspektioner av grund- och gymnasieskolor ska pågå från och med i höst, till och med 2016. Satsningen kommer sedan flera rapporter visat att det finns stora brister i arbetsmiljön, bland annat när det gäller ljudmiljön.

”Åldrande fastighetsbestånd, bristande underhåll och lokaler som används till bristningsgränsen ger problem som exempelvis buller”, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. ”Arbetsmiljöundersökningen 2011 uppgav 33 procent i kategorin utbildning att de utsattes för buller minst en fjärdedel av sin arbetstid.”

HRF slog larm

HRF har slagit larm om skolans dåliga ljudmiljö i rapporten ”Kakofonien” (pdf). Där presenteras undersökningar som visar att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan är ett problem så gott som varje dag/varje vecka. Närmare 60 procent tycker att det är svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet.

– En god arbetsmiljö är en grundförutsättning för att lärare och elever ska kunna koncentrera sig på undervisningen och trivas i skolan. Med vår fleråriga och rikstäckande satsning vill vi bidra till att huvudmännen skapar just detta, och därigenom en bättre svensk skola, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Flertalet kommuner och 25-30 privata skolhuvudmän kommer att ingå i inspektionerna. Därefter besöks ett antal enskilda skolor under varje huvudman. Även skolor under mindre huvudmän ska inspekteras.

Vill ha ljudmiljö som gör det lätt att uppfatta tal

I förberedelsearbetet samarbetar Arbetsmiljöverket med fack, arbetsgivare, elevombud och andra intressenter på skolans område. Även HRF kommer att träffa Arbetsmiljöverket för att samtala om hur inspektionerna ska kunna verka för ljudmiljö med god taluppfattbarhet.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.