Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-02-13">13 februari 2018</time>

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön

barn som stojar
JohnŽr BildbyrŒ AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön på sin arbetsplats, visar en ny rapport från Kommunal. Det är lika stor andel som i en liknande HRF-undersökning för åtta år sedan.
– Jag inser att vi måste ta tag i den här frågan, säger Gunnar Sundqvist, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till tidningen Kommunalarbetaren.

Dålig ljudmiljö har länge varit ett enormt problem i förskolan. Men trots att medvetenheten har ökat markant och ljudmiljöproblemen diskuteras allt mer, fortsätter problemen.

Kommunals nya rapport, ”Tid för lärande och omsorg”, som bygger på förbundets medlemsundersökningar, visar att 74 procent av de tillsvidareanställda barnskötarna anser att deras arbetsplats har problem med buller och höga ljudnivåer.

”Beklämd”

Förskolans dåliga ljudmiljö är knappast någon nyhet. Redan 2009 visade en HRF-undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet att hela 73 procent hade problem ljudmiljön på jobbet (”Kakofonien”, HRF 2010). En stor andel av dessa arbetade inom just förskolan.

Konsekvenserna är omfattande. Forskning har visat att hörselnedsättning och tinnitus är vanligt förekommande bland de anställda, likaså stress och utmattningssyndrom. Föga förvånande har förskolan höga sjuktal. Trots det har mycket lite hänt.

– Jag blir beklämd över att man inte har fått ordning på de här frågorna på ett bättre sätt, säger Gunnar Sundqvist, utredare på SKLs arbetsgivarpolitiska avdelning, till tidningen Kommunalarbetaren.

”Skulle kunna göra mer”

Hela 27 procent av de barnskötare som upplever problem med buller uppger att det inte har gjorts något åt ljudmiljöproblemen på deras arbetsplats.

Gunnar Sundqvist, som tidigare arbetade som inspektör på Arbetsmiljöverket, anser att arbetsgivarna måste bli bättre på åtgärder som får ner bullret.

– Tillsammans med facket skulle arbetsgivarna kunna göra mer och när man arbetar systematiskt med ljudmiljön på förskolorna har det ofta påtagliga effekter på arbetsmiljö och trivsel, säger Gunnar Sundqvist.

Länkar

Rapporten ”Tid för lärande och omsorg” (Kommunal 2018)

SKL vill minska bullret i förskolan (kommunalarbetaren 2018-02-06)

Många vill lämna stressig förskola (kommunalarbetaren 2018-01-31)

Rapporten ”Kakofonien: En rapport om störande ljud och samtalsvänliga ljudmiljöer” (HRF 2010)

Tidigare, relaterade artiklar på HRF.se:

Hörselskadade och fack påverkar för bättre skolmiljö (HRF.se 2017-03-18)

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan (HRF.se 2017-01-24)

Krav på obligatoriska akustikkontroller i skolan (HRF.se 2016-07-07)

Läs mer om ljudmiljö i skola och förskola på Hörsellinjen.se 

 

Relaterade nyheter

 • DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”
  Ulf Kristersson står framför publik .
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

  DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”

  Reformera tolktjänsten nu! Den uppmaningen riktar HRF och sex andra organisationer till den tillträdande regeringen på Altinget Debatt: "Det tog över tio år att komma till de tolktjänstförslag och den handlingsplan som nu ligger på bordet. Vi har inte råd att förlora en enda minut till. Nu är det bråttom att ge döva, hörselskadade och personer med dövblindhet en ärlig chans."

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."