Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-02-13">13 februari 2018</time>

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön

barn som stojar
JohnŽr BildbyrŒ AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön på sin arbetsplats, visar en ny rapport från Kommunal. Det är lika stor andel som i en liknande HRF-undersökning för åtta år sedan.
– Jag inser att vi måste ta tag i den här frågan, säger Gunnar Sundqvist, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till tidningen Kommunalarbetaren.

Dålig ljudmiljö har länge varit ett enormt problem i förskolan. Men trots att medvetenheten har ökat markant och ljudmiljöproblemen diskuteras allt mer, fortsätter problemen.

Kommunals nya rapport, ”Tid för lärande och omsorg”, som bygger på förbundets medlemsundersökningar, visar att 74 procent av de tillsvidareanställda barnskötarna anser att deras arbetsplats har problem med buller och höga ljudnivåer.

”Beklämd”

Förskolans dåliga ljudmiljö är knappast någon nyhet. Redan 2009 visade en HRF-undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet att hela 73 procent hade problem ljudmiljön på jobbet (”Kakofonien”, HRF 2010). En stor andel av dessa arbetade inom just förskolan.

Konsekvenserna är omfattande. Forskning har visat att hörselnedsättning och tinnitus är vanligt förekommande bland de anställda, likaså stress och utmattningssyndrom. Föga förvånande har förskolan höga sjuktal. Trots det har mycket lite hänt.

– Jag blir beklämd över att man inte har fått ordning på de här frågorna på ett bättre sätt, säger Gunnar Sundqvist, utredare på SKLs arbetsgivarpolitiska avdelning, till tidningen Kommunalarbetaren.

”Skulle kunna göra mer”

Hela 27 procent av de barnskötare som upplever problem med buller uppger att det inte har gjorts något åt ljudmiljöproblemen på deras arbetsplats.

Gunnar Sundqvist, som tidigare arbetade som inspektör på Arbetsmiljöverket, anser att arbetsgivarna måste bli bättre på åtgärder som får ner bullret.

– Tillsammans med facket skulle arbetsgivarna kunna göra mer och när man arbetar systematiskt med ljudmiljön på förskolorna har det ofta påtagliga effekter på arbetsmiljö och trivsel, säger Gunnar Sundqvist.

Länkar

Rapporten ”Tid för lärande och omsorg” (Kommunal 2018)

SKL vill minska bullret i förskolan (kommunalarbetaren 2018-02-06)

Många vill lämna stressig förskola (kommunalarbetaren 2018-01-31)

Rapporten ”Kakofonien: En rapport om störande ljud och samtalsvänliga ljudmiljöer” (HRF 2010)

Tidigare, relaterade artiklar på HRF.se:

Hörselskadade och fack påverkar för bättre skolmiljö (HRF.se 2017-03-18)

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan (HRF.se 2017-01-24)

Krav på obligatoriska akustikkontroller i skolan (HRF.se 2016-07-07)

Läs mer om ljudmiljö i skola och förskola på Hörsellinjen.se 

 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.