Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-02-13">13 februari 2018</time>

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön

barn som stojar
JohnŽr BildbyrŒ AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön på sin arbetsplats, visar en ny rapport från Kommunal. Det är lika stor andel som i en liknande HRF-undersökning för åtta år sedan.
– Jag inser att vi måste ta tag i den här frågan, säger Gunnar Sundqvist, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till tidningen Kommunalarbetaren.

Dålig ljudmiljö har länge varit ett enormt problem i förskolan. Men trots att medvetenheten har ökat markant och ljudmiljöproblemen diskuteras allt mer, fortsätter problemen.

Kommunals nya rapport, ”Tid för lärande och omsorg”, som bygger på förbundets medlemsundersökningar, visar att 74 procent av de tillsvidareanställda barnskötarna anser att deras arbetsplats har problem med buller och höga ljudnivåer.

”Beklämd”

Förskolans dåliga ljudmiljö är knappast någon nyhet. Redan 2009 visade en HRF-undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet att hela 73 procent hade problem ljudmiljön på jobbet (”Kakofonien”, HRF 2010). En stor andel av dessa arbetade inom just förskolan.

Konsekvenserna är omfattande. Forskning har visat att hörselnedsättning och tinnitus är vanligt förekommande bland de anställda, likaså stress och utmattningssyndrom. Föga förvånande har förskolan höga sjuktal. Trots det har mycket lite hänt.

– Jag blir beklämd över att man inte har fått ordning på de här frågorna på ett bättre sätt, säger Gunnar Sundqvist, utredare på SKLs arbetsgivarpolitiska avdelning, till tidningen Kommunalarbetaren.

”Skulle kunna göra mer”

Hela 27 procent av de barnskötare som upplever problem med buller uppger att det inte har gjorts något åt ljudmiljöproblemen på deras arbetsplats.

Gunnar Sundqvist, som tidigare arbetade som inspektör på Arbetsmiljöverket, anser att arbetsgivarna måste bli bättre på åtgärder som får ner bullret.

– Tillsammans med facket skulle arbetsgivarna kunna göra mer och när man arbetar systematiskt med ljudmiljön på förskolorna har det ofta påtagliga effekter på arbetsmiljö och trivsel, säger Gunnar Sundqvist.

Länkar

Rapporten ”Tid för lärande och omsorg” (Kommunal 2018)

SKL vill minska bullret i förskolan (kommunalarbetaren 2018-02-06)

Många vill lämna stressig förskola (kommunalarbetaren 2018-01-31)

Rapporten ”Kakofonien: En rapport om störande ljud och samtalsvänliga ljudmiljöer” (HRF 2010)

Tidigare, relaterade artiklar på HRF.se:

Hörselskadade och fack påverkar för bättre skolmiljö (HRF.se 2017-03-18)

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan (HRF.se 2017-01-24)

Krav på obligatoriska akustikkontroller i skolan (HRF.se 2016-07-07)

Läs mer om ljudmiljö i skola och förskola på Hörsellinjen.se 

 

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.