Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-19">19 mars 2013</time>

Sätt de hörselskadade barnens bästa främst – lägg inte ner hörselspåret

Lägg inte ner hörselspåret i Östersund! Den uppmaningen riktar Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH) till barn- och utbildningsnämnden Östersund i ett gemensamt öppet brev.

I morgon, onsdag, ska nämnden ta ställning till ett förslag att avveckla hörselspåret och sprida ut eleverna i vanliga klasser.
I brevet till ledamöterna skriver HRF och UH bland annat: ”Du har möjlighet att förhindra […] ett stort misstag som kan få livslånga konsekvenser för hörselskadade barn. Du kan välja att sätta barnens bästa och resurseffektiv framsynthet främst.”

Förslaget om att avveckla hörselspåret baseras på en utredning präglad av stora ”blinda fläckar” – och en allvarlig brist på barnperspektiv, skriver HRF och UH. Här finns ingen riktig konsekvensbeskrivning, vare sig när det gäller elevernas situation eller kommunens ekonomi.

Öppet brev från HRF och UH (pdf)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.