Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-19">19 mars 2013</time>

Sätt de hörselskadade barnens bästa främst – lägg inte ner hörselspåret

Lägg inte ner hörselspåret i Östersund! Den uppmaningen riktar Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH) till barn- och utbildningsnämnden Östersund i ett gemensamt öppet brev.

I morgon, onsdag, ska nämnden ta ställning till ett förslag att avveckla hörselspåret och sprida ut eleverna i vanliga klasser.
I brevet till ledamöterna skriver HRF och UH bland annat: ”Du har möjlighet att förhindra […] ett stort misstag som kan få livslånga konsekvenser för hörselskadade barn. Du kan välja att sätta barnens bästa och resurseffektiv framsynthet främst.”

Förslaget om att avveckla hörselspåret baseras på en utredning präglad av stora ”blinda fläckar” – och en allvarlig brist på barnperspektiv, skriver HRF och UH. Här finns ingen riktig konsekvensbeskrivning, vare sig när det gäller elevernas situation eller kommunens ekonomi.

Öppet brev från HRF och UH (pdf)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.