Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade

Foto: Marie Walther

Kaj Hagstedt är mellanstadielärare och författare. Han får Jan-Peter Strömgrens kulturpris för ungdomsromanen Inte min tystnad, som handlar om en 13-årig hörselskadad flicka.

Kaj Hagstedt, 46, från Lund har det senaste året fått många nya insikter om kommunikation, teckenspråk och inte minst pedagogik. Under våren har han besökt specialskolor och träffat många elever med hörselnedsättning samt deras lärare.

Han minns första besöket på en specialskola efter boksläppet som pirrigt.

– Jag var nervös och lite orolig för vad de skulle tycka. Även om jag själv har en hörselnedsättning så skildrar jag en värld som jag själv inte lever i eller har växt upp i. Min research inför skrivandet kanske inte räckte?

Han kunde vara lugn. Elever och lärare gillade boken och ställde nyfikna frågor.

– Jag har träffat elever från årskurs 5 till 9 och haft fantastiska samtal.

Inte min tystnad handlar bland annat om betydelsen av teckenspråk och i slutet av boken finns ett litet lexikon med ord som förekommer. Kaj Hagstedt gick en kurs medan han skrev boken men har inte mer kunskap än så. Därför blev han imponerad av att en lärare läst in hela boken på teckenspråk.

– Vilket arbete! För mig som arbetar på en skola med hörande elever är det intressant att se hur lärarna anpassar undervisningen efter elevernas behov.

Boken finns även i punktskrift vilket gläder Kaj Hagstedt som vill uppmuntra ungdomars läsande.

Beskedet om att han får Jan Peter Strömgrens kulturpris gjorde honom överraskad – och väldigt glad.

– Fantastiskt roligt! Jag är stolt och glad för priset. Det betyder jättemycket och gör att allt arbete jag lagt ner är värt mödan.

I höst blir det fler besök på skolor och han har även andra uppdrag inbokade.

Men först sommarlov!

– Det ska bli skönt. Efter boksläppet har det varit ganska hektiskt och jag ser fram emot att ta det lugnt.

Kaj Hagstedt var porträttperson i Auris 6/2022 och berättade då om sin bakgrund som skådespelare och filmare. När han skolade om sig till lärare upptäckte han att det var svårt att höra på föreläsningar och då gick han och kollade sin hörsel. Undersökningen visade att han har en hörselnedsättning. Det var med visst motstånd som han skaffade hörapparater, men efter ett tag märkte han att de gjorde god nytta – han kunde slappna av och lyssna på det som sades utan att behöva anstränga sig så mycket.

Om hörselskadades kulturpris

Jan-Peter Strömgrens Kulturpris har instiftats av Hörselskadades Riksförbund (HRF) och uppgår i år till totalt 20 000 kronor.

Det delas ut årligen till hörselskadade personer verksamma inom kulturområdet av en jury av hörselskadade. Årets jury bestod av Mattias Lundekvam (HRFs förbundsordförande), Jonas Sahlberg (HRFs förbundskassör), Jan-Peter Strömgren (HRFs tidigare förbundsordförande), Thomas Lindberg (musiker/sångare) och Tove Lagerqvist (författare).

Kaj Hagstedts diplom med motivering (pdf)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.