Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-10">10 mars 2015</time>

Polarpriset till Evelyn Glennie – en virituos som hör med hela kroppen

– Jag betraktar hela min kropp som ett gigantiskt öra. Det säger gravt hörselskadade slagverksmusikern Evelyn Glennie, som tilldelas Polarpriset‬ 2015. Denna världsartist, känd för att uppträda barfota så att hon kan känna vibrationerna i golvet, är riktigt trött på alla stereotyper om hörsel och musik.

Nyheten om att Evelyn Glennie får Polarpriset, tillsammans med countrylegenden Emmylou Harris, väckte stor uppmärksamhet i media. För trots att Glennie sedan många år är erkänd som världens främsta slagverksmusiker, så upphör inte fascinationen över att en gravt hörselskadad person, i stort sett döv, kan vara en ledande musiker.

Hör, ser och känner musiken

I media har Glennie ömsom kallats döv, ömsom gravt hörselskadad. Så hur ligger det egentligen till? Ja, själv kallar hon sig ”profoundly deaf”, men framhåller att hon har lite hörselrester och kan uppfatta tal i vissa situationer, med stöd av läppavläsning. Så har det varit sedan hon var tolv år.
Men Glennie värjer sig mot alla försök att placera henne i hörselfack, och tycker inte om stereotyper som att ”döv” skulle innebära att det inte går att uppfatta ljud.
Hon förklarar tålmodigt att hon hör inte bara genom ljud, utan också genom vibrationer och genom att se på hur instrumenten reagerar. ”Jag hör genom min kropp”, brukar hon säga.

Avlivar myter om hörsel och musik

”Att vara döv innebär inte att leva i tystnad”, förklarar hon i sin mycket läsvärda ”Hearing Essay” (se länk nedan). Med denna essä vill hon avliva missförstånd och myter om hörsel och musik, och förklar hur hon själv ser på saken.

”Min hörselskada stör andra mycket mer än den stör mig. Visst finns det saker som är opraktiska, men mitt liv påverkas inte i någon större utsträckning. För mig är min hörselskada inte viktigare än det faktum att jag är en kvinna med bruna ögon.
Visst, ibland måste jag hitta lösningar på problem som rör min hörsel i förhållande till musik, men så är det för alla musiker.
De flesta människor vet väldigt lite om hörsel, även om de hör hela tiden. På samma sätt vet jag väldigt lite om min ”dövhet”. Och jag är faktiskt inte särskilt intresserad.
Jag minns en gång när jag, för ovanlighetens skull, blev väldigt irriterad på en reporter som inte kunde sluta fråga om min hörselskada. Jag sa: ”Om du vill veta mer om hörselskador borde du intervjua en audiolog istället. Jag är musiker.”

Länkar:

”Hela min kropp är ett gigantiskt öra” (Dagens Nyheter 2015-03-10)

Slagverkare med skotska rötter (Svenska Dagbladet 2015-03-10)

”Hearing Essay” av Evelyn Glennie (2015)

”How to truly listen”: Evelyn Glennie visar hur hon hör (TED 2013, föredrag med både textning och transkribering)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.