Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-10">10 mars 2015</time>

Polarpriset till Evelyn Glennie – en virituos som hör med hela kroppen

– Jag betraktar hela min kropp som ett gigantiskt öra. Det säger gravt hörselskadade slagverksmusikern Evelyn Glennie, som tilldelas Polarpriset‬ 2015. Denna världsartist, känd för att uppträda barfota så att hon kan känna vibrationerna i golvet, är riktigt trött på alla stereotyper om hörsel och musik.

Nyheten om att Evelyn Glennie får Polarpriset, tillsammans med countrylegenden Emmylou Harris, väckte stor uppmärksamhet i media. För trots att Glennie sedan många år är erkänd som världens främsta slagverksmusiker, så upphör inte fascinationen över att en gravt hörselskadad person, i stort sett döv, kan vara en ledande musiker.

Hör, ser och känner musiken

I media har Glennie ömsom kallats döv, ömsom gravt hörselskadad. Så hur ligger det egentligen till? Ja, själv kallar hon sig ”profoundly deaf”, men framhåller att hon har lite hörselrester och kan uppfatta tal i vissa situationer, med stöd av läppavläsning. Så har det varit sedan hon var tolv år.
Men Glennie värjer sig mot alla försök att placera henne i hörselfack, och tycker inte om stereotyper som att ”döv” skulle innebära att det inte går att uppfatta ljud.
Hon förklarar tålmodigt att hon hör inte bara genom ljud, utan också genom vibrationer och genom att se på hur instrumenten reagerar. ”Jag hör genom min kropp”, brukar hon säga.

Avlivar myter om hörsel och musik

”Att vara döv innebär inte att leva i tystnad”, förklarar hon i sin mycket läsvärda ”Hearing Essay” (se länk nedan). Med denna essä vill hon avliva missförstånd och myter om hörsel och musik, och förklar hur hon själv ser på saken.

”Min hörselskada stör andra mycket mer än den stör mig. Visst finns det saker som är opraktiska, men mitt liv påverkas inte i någon större utsträckning. För mig är min hörselskada inte viktigare än det faktum att jag är en kvinna med bruna ögon.
Visst, ibland måste jag hitta lösningar på problem som rör min hörsel i förhållande till musik, men så är det för alla musiker.
De flesta människor vet väldigt lite om hörsel, även om de hör hela tiden. På samma sätt vet jag väldigt lite om min ”dövhet”. Och jag är faktiskt inte särskilt intresserad.
Jag minns en gång när jag, för ovanlighetens skull, blev väldigt irriterad på en reporter som inte kunde sluta fråga om min hörselskada. Jag sa: ”Om du vill veta mer om hörselskador borde du intervjua en audiolog istället. Jag är musiker.”

Länkar:

”Hela min kropp är ett gigantiskt öra” (Dagens Nyheter 2015-03-10)

Slagverkare med skotska rötter (Svenska Dagbladet 2015-03-10)

”Hearing Essay” av Evelyn Glennie (2015)

”How to truly listen”: Evelyn Glennie visar hur hon hör (TED 2013, föredrag med både textning och transkribering)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.