Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-26">26 mars 2013</time>

Nya nummer och nya regler för texttelefoniförmedling

Från och med den 2 april gäller nya nummer vid texttelefoniförmedling, meddelar Post- och Telestyrelsen (PTS). Samtidigt blir tjänsten kostnadsfri – men till priset av en hel del begränsningar, bland annat att det inte längre blir möjligt med betalsamtal och att man endast kan ringa korta samtal till utlandet. Dessa begränsningar har väckt kritik, eftersom full tillgänglighet förutsätter att döva och gravt hörselskadade kan ringa precis samma typ av samtal som andra. Hörsel- och dövorganisationerna har inte drivit några krav på kostnadsfrihet. Däremot är full tillgänglighet en prioriterad fråga.

Nya nummer:
Från texttelefon till taltelefon: 020-600 600 Från taltelefon till texttelefon: 020-600 650 Tidigare telefonnummer, 90 160 och 90 165, kommer att fungera i ett år till med talsvarsinformation om de nya numren. Därefter stängs de gamla numren men talsvarsinformation med hänvisning finns kvar i ytterligare sex månader.

Andra ändringar:
Att samtalen nu blir kostnadsfria får följande konsekvenser:

 • Det kommer det inte längre att vara möjligt att få förmedling av betalsamtal. Till exempel om man vill rösta på en låt i Melodifestivalen, skänka pengar via telefon eller något annat.
 • Förmedling till utlandet begränsas till korta samtal (max två minuter)
 • Varken registrering eller telefonkort behövs för att använda internetportalen www.texttelefoni.se

Dessutom införs ytterligare begränsningar:

 • Förmedling endast på svenska och engelska. (Tidigare kunde man förbeställa förmedling även på andra språk)
 • Förmedling av SMS och fax upphör

Å andra sidan blir det nu möjligt med förmedling via chat på Facebook, genom att bli vän med förmedlingen på www.facebook.se/texttelefoni

Men det finns då vissa frågetecken när det gäller sekretessen, eftersom företaget Facebook sparar alla meddelanden och inlägg som görs.

Texttelefoni.se

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.