Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-26">26 mars 2013</time>

Nya nummer och nya regler för texttelefoniförmedling

Från och med den 2 april gäller nya nummer vid texttelefoniförmedling, meddelar Post- och Telestyrelsen (PTS). Samtidigt blir tjänsten kostnadsfri – men till priset av en hel del begränsningar, bland annat att det inte längre blir möjligt med betalsamtal och att man endast kan ringa korta samtal till utlandet. Dessa begränsningar har väckt kritik, eftersom full tillgänglighet förutsätter att döva och gravt hörselskadade kan ringa precis samma typ av samtal som andra. Hörsel- och dövorganisationerna har inte drivit några krav på kostnadsfrihet. Däremot är full tillgänglighet en prioriterad fråga.

Nya nummer:
Från texttelefon till taltelefon: 020-600 600 Från taltelefon till texttelefon: 020-600 650 Tidigare telefonnummer, 90 160 och 90 165, kommer att fungera i ett år till med talsvarsinformation om de nya numren. Därefter stängs de gamla numren men talsvarsinformation med hänvisning finns kvar i ytterligare sex månader.

Andra ändringar:
Att samtalen nu blir kostnadsfria får följande konsekvenser:

 • Det kommer det inte längre att vara möjligt att få förmedling av betalsamtal. Till exempel om man vill rösta på en låt i Melodifestivalen, skänka pengar via telefon eller något annat.
 • Förmedling till utlandet begränsas till korta samtal (max två minuter)
 • Varken registrering eller telefonkort behövs för att använda internetportalen www.texttelefoni.se

Dessutom införs ytterligare begränsningar:

 • Förmedling endast på svenska och engelska. (Tidigare kunde man förbeställa förmedling även på andra språk)
 • Förmedling av SMS och fax upphör

Å andra sidan blir det nu möjligt med förmedling via chat på Facebook, genom att bli vän med förmedlingen på www.facebook.se/texttelefoni

Men det finns då vissa frågetecken när det gäller sekretessen, eftersom företaget Facebook sparar alla meddelanden och inlägg som görs.

Texttelefoni.se

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.