Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-06-01">1 juni 2018</time>

Nu skapas simskola för hörselskadade barn i Umeå

Liten pojke med simgoggels på badstege vid vatten. Ler brett.
Johnér Bildbyrå AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

En hörselskadad tjej ställde en fråga till sin simtränare, men kunde inte höra svaret. Det var den trista händelsen som fick Anna-Karin Waenerlund att dra igång projektet ”Simlabbet”, i samarbete med HRF Västerbotten. Målet är en tillgänglig simskola för hörselskadade barn i Umeå – och kanske även andra delar av landet.

Anna-Karin Waenerlund är själv mamma till en hörselskadad dotter. När hon hörde om hur en annan hörselskadad tjej hamnat utanför på sin allra första simträning blev hon djupt berörd.

”Det är ju så lätt ordnat!”

– Det här är så himla dåligt, tänkte jag. Här kommer den här tjejen, i sitt första möte med organiserad idrott, och vågar ställa en tuff och härlig fråga. Och så kan hon inte uppfatta svaret! berättar Anna-Karin för Radio P4 Västerbotten.
– Jag tänkte: Alla förtjänar en bra start, att kunna förstå instruktioner, att känna sig hörda. Och det är ju så lätt ordnat! Det är bara att ingen har tänkt.

Det var startpunkten. Anna-Karin började klura: Kan man göra något åt det här? Och visst gick det. Nu är hon projektledare för ”Simlabbet”, ett simskoleprojekt inom ramen för ”Girls i sport”, som drar igång den 14 juni. Det genomförs i samarbete med Vinnova, Umeå kommun och HRF Västerbotten.

”Som vilken annan unge som helst”

– Jag vill att deltagarna ska få samma chans att känna sig inkluderande, sedda och få en bra start inom organiserad idrott – precis som vilken annan unge som helst. Jag tycker att de har samma rätt som andra barn och att de ska få samma möjligheter. De ska känna sig trygga, förstå situationen, vara bekväma och kunna fokusera på att lära sig simma, säger Anna-Karin till Umeå Tidning.

Komplicerad ljudmiljö

Något startdatum för själva simskolan finns inte än. Anna-Karin konstaterar att badhus är en komplicerad ljudmiljö och alla barn kan inte ha sina tekniska hjälpmedel i en vattenmiljö. Men teckenspråk fungerar bra. Inledningsvis handlar det därför om att planera och hitta ledare med teckenspråkskompetens, och då framför allt teckenspråkskunniga unga kvinnor.

Om projektet faller väl ut är förhoppningen att det ska kunna få ringar på vattnet och öppna för fler simskolor för hörselskadade barn, i andra delar av landet.

Kan vinna 100 000 ur ATGs Drömfond

Rösta på Simlabbet (oktober 2018)

Länkar

Startade en simskola för hörselskadade barn (Sveriges Radio P4 Västerbotten)

Ny simskola för barn med hörselvariation (Umeå Tidning 2018-05-23)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.