Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-12-28">28 december 2020</time>

Ny HRF-framgång: Nu textas lokala nyheter på SVT Play

En man och en kvinna i märka kavajer står med en redaktionslokal med skärmar och skrivbord i bakgrunden. De står vända mot varandra och pratar och gestikulerar.
Ett möte som har gett stora och viktiga framgångar: HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam diskuterar textning och hörbarhet med Hanna Stjärne, vd för SVT, i oktober 2017.

Nu textas alla lokala nyhetssändningar på SVT Play, med hjälp av autotextning. Det här är en stor framgång för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som varit drivande i att få fram denna lösning.
SVT utökar även sina tester med ”tydligare tal”, en ny funktion som minskar bakgrundsljud. Även detta är ett initiativ från HRF.

”Våga prova nya lösningar, var mer innovativa! Testa automatisk tal-till-text-omvandling på lokala nyhetssändningar på webben – och gör det NU!” Den uppmaningen riktade HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam vid ett möte med Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television, SVT, i oktober 2017.

Och det förslaget tog SVT fasta på. Nu, efter flera års påverkansarbete, teknisk utveckling och testning är SVTs autotextning äntligen verklighet. Sedan mitten på december erbjuds textning på samtliga lokala nyheter på SVT Play, några minuter efter att sändningen publicerats.

En milstolpe för mer textning

Autotextning bygger på så kallad taligenkänning, det vill säga att ett dataprogram omvandlar det som sägs till text. Textningen blir då inte helt perfekt; det förekommer vissa ”hörfel” och brist på skiljetecken. Men utvecklingen inom området går mycket snabbt och autotextningen håller betydligt bättre kvalitet än för bara några år sedan.

En annan begränsning är att autotextningen endast finns på SVT Play (på webben och i appen) några minuter i efterhand.  Texten finns inte på direktsändningen i vanlig, linjär tv eller på livesändningarna på SVT Play.

Ändå är textning med vissa brister bättre än att ingen textning alls, konstaterar HRF, som ser SVTs autotextning som en viktig framgång. En milstolpe i arbetet för nya, hörselsmarta lösningar.

HRF var med och testade

HRF har drivit krav på textning av lokala nyheter i många år, men SVTs besked har ständigt varit att tekniken inte medger textning av 21 parallella direktsändningar.

Tack vare HRFs förslag om autotextning såg SVT en möjlighet att komma framåt. Och efter en hel del testning, med hjälp av en panel av HRFare, kunde tjänsten lanseras för alla lokala sändningar i mitten av december. Efter någon vecka med tekniska problem var funktionen i full gång den 22 december.

Världsunik funktion för tydligare tal

Bättre hörbarhet, med tydligt tal och mindre bakgrundsljud, är ett annat krav som HRF har diskuterat med SVT under alla år.

När Mattias Lundekvam träffade Hanna Stjärne 2017 tog han upp ett HRF-förslag om att förse program på SVT Play med olika ljudspår för tal respektive bakgrundsljud. På så sätt blir det möjligt att lyfta fram talet, så att det hörs bättre över bakgrundsljudet.

Sagt och gjort. Efter det började SVT utveckla en ny, världsunik funktion kallad ”Tydligare tal” på SVT Play, i samarbete med HRF. Den innebär att alla som önskar kan välja att höra talet tydligare, med mindre bakgrundsljud.

Framtidens tv blir mer hörbar

”Tydligare tal” är fortfarande i teststadiet, men att SVT är oerhört stolta över denna innovation märks inte minst på SVTs internationella teknikblogg.

Än så länge finns Tydligare tal-funktionen bara på ett fåtal program, men SVT planerar att successivt utöka tjänsten till fler program på fler plattformar. Med andra ord: Framtidens public service-tv kommer att vara mer hörbar, tack vare HRFs påverkansarbete.

Tidigare artiklar

”Våga prova autotextning av SVTs regional-tv”, föreslår HRF (HRF.se 2017-10-25)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.