Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-05-21">21 maj 2019</time>

Nu får Elin rätt hjälpmedel i skolan, efter stöd från HRF

Hörselskadade Elin, 7 år, kunde inte börja skolan hemma i Sälen, eftersom hon inte kunde använda teleslinga där. Istället tvingades hon åka till Lima, långt hemifrån.
Men nyligen fick mamma Catrin Grönvall kontakt med HRFs Hörsellinjen. Det gjorde skillnad. I höst får Elin börja skolan hemma i Sälen, med nytt kommunikationssystem.

Elin har cochleaimplantat och behöver kunna lyssna på teleslinga i skolan. Men när hon skulle börja skolan hemma i Sälen visade det sig att det fanns elektromagnetiska störningar i lokalerna, som påverkade telespolen i Elins implantat. Det innebar att Elin inte skulle kunna höra bra på T-läget i stora delar av skolan.

Fick åka till skola tre mil bort

Kommunens lösning var att hänvisa Elin till en annan skola, i Lima. Långt från vännerna hon hade växt upp med.

– Utan att göra en ordentlig utredning kring var störningarna kom ifrån, om de gick att minimera eller sanera, placerades hon på Ungärde skola i Lima, tre mil bort, berättar Elins mamma Catrin.

Föräldrarna kände sig tvungna att acceptera. Elin måste ju kunna höra i skolan.

Fick råd från HRFs Hörsellinjen

Men Elin trivdes inte och droppen blev när kommunen avslog familjens ansökan om skolskjuts till fritids. Då gick mamma Catrin ut i lokalpressen.

Tack vare uppmärksamheten fick Catrin kontakt med HRFs Hörsellinjen, och fick reda på att det finns trådlösa hörhjälpmedel som inte använder telespolen. Hörhjälpmedel som inte påverkas av de elektromagnetiska störningarna. Om Elin kunde ha ett sådant skulle hon kunna gå i skolan hemma i Sälen.

Börjar i Sälen i höst

Och så blev det.

Bara några dagar senare träffade familjen skolledningen och hörselvården och efter det stod det klart att Elin kan börja på skolan i Sälen. Det betyder även att Elin kan gå på fritids och skolskjutsfrågan är överspelad.

– Stödet från Hörsellinjen gjorde stor skillnad för oss, säger Catrin Grönvall.
– På bara en vecka löste sig allt som hade varit så omöjligt tidigare.


Hörsellinjen – om du vill ha fakta och råd

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst från Hörselskadades Riksförbund (HRF). På hörsellinjen.se hittar du fakta, råd och nyttiga länkar.
Här finns till exempel fakta om teleslingor och andra trådlösa system. Här finns också råd om Barn och skola.
Du kan även få personlig rådgivning hos Hörsellinjen. Mejla till HRFs rådgivare eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Kontakt med andra föräldrar

Vill du få kontakt med andra föräldrar? Då är du välkommen till HRFs Facebook-grupp HRF: Föräldrar.
Gruppen är sluten, vilket innebär att endast de som är med i den kan se inlägg och kommentarer. Gruppen riktar sig endast till privatpersoner, inte personer med ett yrkesmässigt intresse. Admin för gruppen är HRFs kommunikationsenhet.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.