Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-25">25 juli 2013</time>

Nu börjar Deaflympics – OS för döva och hörselskadade

Just nu samlas 3 000 döva och hörselskadade idrottare från Sverige och 85 andra länder för att tävla i Deaflympics i Sofia, Bulgarien, 26 juli–4 augusti. Ett stort arrangemang med toppidrottare, men med betydligt sämre ekonomi och mindre medieuppmärksamhet än OS och Paralympics.

theo.img_assist_custom-220x293
Teodor Thor
imagescabslzon.img_assist_custom-220x151
Alexandra Polivanchuk
Otto Kingstedt
Otto Kingstedt

Om du vill följa Deaflympics kan du se de flesta tävlingar live på Deaflympics webb.


Deaflympics i Sofia är de 22a spelen sedan starten 1924. Sveriges trupp är i år betydligt mindre än för fyra år sedan i Taipei, då svenska deltagare kammade hem hela 5 guld, 2 silver och 3 brons.

Men det finns flera medaljhopp även i år, berättar Svenska Dövidrottsförbundet, bland andra simmaren Alexandra Polivanchuk, löparen Otto Kingstedt, som intervjuades i senaste Auris, samt världsrekordhållaren i spjut, Teodor Thor.

Minst 55 dB hörselnedsättning

För att få tävla i Deaflympics krävs en hörselnedsättning på minst 55 decibel på det bästa örat. Hörseltekniska hjälpmedel som hörapparat och cochlea-implantat är inte tillåtna under tävlan. Startskott och andra ljudsignaler är ersatta av ljussignaler och andra visuella lösningar. Ett team av audionomer och audiologer finns på plats i Sofia för att testa de tävlandes hörsel, ungefär som ett dopingtest.

Startade 1924

Deaflympics arrangeras vart fjärde år, året efter Olympiska Spelen och Paralympics. Det är en av världens äldsta idrottstävlingar. Första Deaflympics, arrangerades i Paris 1924, och kallades då ”Tysta Spelen”. Internationella Dövidrottsförbundet, ICSD, bildades 1924 och har i dag 104 medlemsländer. På 1980-talet försökte Internationella Olympiska Kommittén, IOC, slå ihop Deaflympics och Paralympics, men organisationerna kunde inte komma överens när det gällde tolkfrågor med mera.

Sämre ekonomi och mindre uppmärksamhet

Trots att Deaflympics är sanktionerat av IOC får inte Deaflympics IOC-finansiering, vilket Paralympics får sedan 1988. Det är också tufft för dövidrotten i många länder att skrapa ihop det stöd de behöver för att kunna delta i Deaflympics. Det här lyftes nyligen fram i en uppmärksammad ledare i den brittiska tidningen The Guardian. Här konstateras att dövidrotten och Deaflympics behandlas styvmoderligt av den brittiska regeringen, som endast anslagit medel till OS och Paralympics. En annan brittisk tidning, The Independent, ifrågasätter varför Deaflympics får så lite medieuppmärksamhet, trots att spelen har många deltagare med toppresultat.

Mer info om Deaflympics tävlingsschema, resultat med mera samt livesända tävlingar hittar du på www.sofia2013.com.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.