Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

Nu är HRF-kongressen igång – i hela landet!

Bild på en dator, kaffekopp och skrivblock

Nu är HRF-kongressen i full gång! Både live på webben och i kongressens digitala mötessystem.
Först ut var medlemmar från hela landet, i en film där de hyllade sin organisation från bryggan, torget och hängmattan, följt av ett inspirerande tal av HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
Och efter några tvekande ”Hörs jag?” var snart även kongressdeltagarna på banan.

Fakta: HRF:s kongresser
Sedan 1977 har HRF:s högsta beslutande organ varit kongressen, som arrangerades vart tredje år fram till 1986 då perioden förlängdes till fyra år.
1977  Skövde
1980  Norrköping
1983  Sundsvall
1986  Ronneby
1992  Sollentuna
1996  Skellefteå
2000  Malmö
2004  Norrköping
2008  Örebro
2012  Västerås
2016  Linköping
2020  (Stockholm), framflyttad pga pandemin.
2021  Digital kongress på webben.

– Kongressen är hjärtat i HRF, konstaterade HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam i sitt invigningstal, och påminde om att på kongressen har medlemmar möjlighet att utbyta tankar och fatta gemensamma beslut för att skapa en bättre värld för hörselskadade.

Och det låg verkligen en stämning av gemenskap och medlemsglädje i luften när den webbsända kongressen inleddes med en kort film där ett tjugotal medlemmar, unga och gamla, från norr till söder berättade varför de är med i HRF och vad organisationen betyder för dem: ”Det är mitt andra hem”, ”Här är ingen utanför”, ”HRF ger möjlighet att påverka samhället”, ”Vi blir starka tillsammans”, ”Vi har en stark gemenskap”.

Tusentals kan vara med på webben

Kongressen skulle ha ägt rum 2020, men flyttades fram och genomförs nu på distans, på grund av pandemin.

– Det är inte vad vi hade önskat oss, men det är också en fantastisk möjlighet att överbrygga avstånd och mötas i våra hem där alla kongressdeltagare kan vara med på sina egna villkor, samtidigt som tusentals har möjlighet att följa oss på webben, sa Mattias Lundekvam.

Text och tolkning

Kongressen görs tillgänglig genom skrivtolkning samt tolkning på teckenspråk och tecken som stöd, TSS.

Mattias Lundekvam konstaterade att det är otroligt viktigt att när kongressen avslutas på söndag eftermiddag så ska alla känna att de har varit delaktiga och fått komma till tals.

VIDEO: Se förbundsordförande Mattias Lundekvams invigningstal till kongressen i spelaren ovan!

Tränade på att rösta

Klockan 09.10 startade den formella delen av kongressen med att fastställa röstlängden och välja kongressordföranden, sekreterare och justerare.

De som leder kongressen som ordföranden är två personer med vana att leda kongresser för olika förbund: Jens Sjöström, regionråd i Stockholm, och Ellinor Eriksson, organisationspsykolog.

Kongressdeltagarna fick börja med att träna på omröstningar genom att godkänna röstlängden.

Kongressar i husbilen

Något som är väldigt speciellt är att många ombud deltar hemifrån, vilket gör att kameran visar olika bakgrunder, från ombudens hem eller någon annan plats.

Lena Ekbring-Rindsäter, ordförande för distrikt Kronoberg, som utsågs till justerare hälsade till exempel från sin husbil där hon följer kongressen på resande fot.

Kongressordförandena Jens Sjöström och Ellinor Eriksson har därefter lotsat deltagarna genom att anta dagordning och arbetsordning samt noggrant gått igenom förutsättningarna för omröstningar, talartider och ordningsfrågor med mera för att kongressen ska avlöpa så smidigt som möjligt och att alla ska vara delaktiga.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.