Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-11-19">19 november 2020</time>

Nio av tio köper hörapparater i Stockholm, i onödan

Inga Hägerbring, ordförande för HRF Järfälla-Upplands-Bro. Foto: Peter Knutson

Hela 94 procent av de som provar ut hörapparater i Stockholm köper sina hörapparater, enligt regionens statistik för 2019. Trots att de kan få bra hörapparater från regionen. En del betalar tusentals kronor, andra är inte ens medvetna om att de gör ett köp.
– Jag möter bara folk som berättar att de känner sig lurade. Hade inte en aning om att de hade köpt en hörapparat, berättar Inga Hägerbring, ordförande för HRF Järfälla, i Radio P4 Stockholm.

Den som ska prova ut hörapparater i Region Stockholm har rätt att välja mellan två alternativ. Antingen att prova ut hörapparater ur regionens sortiment eller att köpa hörapparater privat, till marknadspris, men med stöd av en ”hörselcheck” från regionen – så kallat ”Fritt val”.

Men i själva verket är det i dag vanligt att patienter köper hörapparater, ofta utan att själva vara medvetna om att de har gjort ett val. De får rekommendationer från sin audionom och skriver på papper. Först senare inser de att de har köpt sina hörapparater och har hela ägaransvaret.

94 procent köper sina hörapparater, i onödan

I genomsnitt 94 procent av de som provar ut hörapparater i Region Stockholm gör ett köp inom ”Fritt val”, visar regionens statistik för 2019. Det innebär att så gott som alla som provar ut hörapparater i Stockholm köper dem privat, trots att de har rätt till hörapparater inom den allmänna hälso- och sjukvården.

En del väljer aktivt att köper dyra hörapparater. Men många av dem är helt övertygade om att det är nödvändigt för att få hörapparater som uppfyller deras behov. De har helt felaktigt fått besked om att regionen inte erbjuder hörapparater som passar deras hörsel eller att regionens hörapparater är dåliga.

Inga kämpar mot vilseledande påståenden

På grund av all den vilseledande information som  har Inga Hägerbring startat ett mentorsystem i HRF Järfälla-Upplands Bro, som innebär att medlemmar kan få stöd i samband med utprovningar.

Före pandemin brukade Inga följa med medlemmar vid audionombesök. Nu ger hon framför allt stöd och råd i återkommande Zoom-möten, kallade ”Inga svarar och förklarar”..

Lena Fransén är en av dem som har fått hjälp av Inga. Hon hade tidigare köpt hörapparater för 22 000 kronor och ville nu ha Ingas hjälp hos audionomen för att se till att hon fick regionens hörapparater. Även denna gång avrådde audionomen från hörapparater från regionen, trots att Lena uttryckligen bad om det.

”Problemen bara ökar”

Region Stockholm har gång på gång försäkrat att de försöker motverka problemen genom att förbättra informationen. Men det fungerar inte, konstaterar Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande i HRF Stockholms län:

– Informationen har under de här elva år som vi har haft systemet har reviderats ett antal gånger, men vi ser ju att problemen bara ökar, säger hon till P4 Stockholm.

Intervjuer i P4 Stockholm

Sveriges Radio P4 Stockholm har intervjuat flera HRF-aktiva om ett vårdsystem som tillåter att hörselskadade utnyttjas – och som kritiseras hårt av såväl HRF som Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd och en rad utredningar.

HRF-distriktet i Stockholms län har lagt upp transkriberingar på sin webbplats:

Många betalar hörapparat i onödan (nyhetsinslag i P4 Stockholm 2020-11-13)
Transkribering av inslaget ”Många betalar hörapparat i onödan”, med bland andra Inga Hägerbring, ordförande HRF Järfälla-Upplands Bro.

Om hörapparater och Fritt val-systemet i Morgon i P4 Stockholm, 2020-11-13 (återkommande inslag och intervjuer under hela sändningen)
Transkribering av intervju med Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande i HRF Stockholms län, i Morgon i P4 Stockholm (2020-11-13) 
Transkribering av samtal om Fritt val-systemet i Morgon i P4 Stockholm (2020-11-13)

Frågor?

Har du funderingar om utprovning av hörapparater i Stockholms län eller i andra delar av landet?
Då hittar du information om hörselvården, region för region, på sidan Hitta hörselvård hos HRFs Hörsellinjen.

Har du frågor är du välkommen att kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen: tel 0771-888 000, vardagar kl. 9-12, eller skicka in din fråga på www.horsellinjen.se/mejla 

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.